StoryEditorOCM
SplitKAKVA DRLJAVOST!

Šokantan nalaz revizije rada splitske ustanove; ovolika količina nepravilnosti odavno nije viđena na jednom mjestu

Piše Split SD
28. prosinca 2023. - 21:03

Iz Grada Splita obavještavaju kako je završen proces revizije Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Split.

Nalazom su, navode, utvrđene brojne nepravilnosti iz razdoblja upravljanja bivšeg ravnatelja Marina Kaporela, te će cjelokupno izvješće, koje u cijelosti objavljujemo na službenim stranicama Grada, biti upućeno nadležnim tijelima na daljnje postupanje.

Vanesi Klevi, aktualnoj ravnateljici Hrvatskog doma Split, koja je od preuzimanja dužnosti ispravila dio zatečenih nepravilnosti, izdane su preporuke i smjernice kojima je cilj uklanjanje preostalih nepravilnosti i daljnje unaprjeđenje rada i poslovanja ove važne gradske kulturne ustanove - stoji na službenoj Facebook stranici Grada Splita.

Na web stranici Grada navedeni su detalji revizijskog nalaza, ispada da nema čega nema kad su u pitanju utvrđene nepravilnosti.

image

Vanesa Kleva

Vladimir Dugandžić/Cropix

Tako se navodi kako je prilikom planiranja proračuna Ustanova za 2021.g obrazložila Plan rada, ali nije financijski iskazala potrebe Ustanove za planirane događaje, na temelju kojeg Ustanova opravdava tražena sredstva od Grada. U 2022. godini Ustanova nije dostavila obrazloženje Plana rada, odnosno financijske potrebe za svaki planirani događaj u narednoj proračunskoj godini, na temelju kojeg opravdava tražena sredstva od Grada.

Također, nije nije priložila ni odgovarajuću dokumentaciju na temelju koje je Upravnom odjelu za ekonomske poslove dala na uvid razloge i potrebe za dodatnim sredstvima na proračunskoj stavci koja se povećava do kraja godine, odnosno razlozi za smanjenje odobrenih proračunskih stavki.

Nadalje, formalnom i suštinskom kontrolom Godišnjih financijskih izvješća za 2021.g. i 2022.g., razvidno je da dostavljene Bilješke uz financijsko izvješće za razdoblje 01.01.2021.-31.12.2021.g. te od 01.01.2022.g.-31.12.2022.g. nisu u propisanoj formi sukladno Pravilniku o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu te Standardima o financijskom izvještavanju, odnosno ne pružaju informacije i objašnjenja položaja u bilanci, računu dobiti i gubitka i novčanog tijeka.

image
Vojko Bašić/Cropix

Revizija je utvrdila i nepravilnosti oko popunjavanja upitnika o fiskalnoj odgovornosti. Uvidom u Izjavu o fiskalnoj odgovornosti za 2022.g. te u popratnu dokumentaciju, razvidno je da su utvrđene slabosti i nepravilnosti za tu godinu koje su uvrštene u Plan otklanjanja slabosti i nepravilnosti za 2023.g.

U nalazu revizije se također navodi kako Ustanova posluje s gubitkom od početka poslovanja - 2021. godinu završilam je s manjkom prihoda u iznosu 116.284,00 kuna te gubitak prenijela u sljedeću proračunsku godinu dok je 2022.godine završila s manjkom od 6.709,35 kuna te gubitak prenijela u slijedeću proračunsku godinu.

U području ostvarenja prihoda nije uspostavljena kontrola procesa prihoda od prodaje karata u vidu internog akta kojim bi se regulirala cijena karata za događanja u organizaciji ili suorganizaciji Hrvatskog doma.

Ustanova je donijela Pravilnik o modalitetima korištenja prostora koja je stupila na snagu 10.11.2021.g. Dostavljena računovodstvena dokumentacija koja se odnosi na prihode koje je Ustanova ostvarila temeljem najma dvorane za 2021.g.. i 2022.g. i prodaje karata u 2022.g. je manjkava i ne odgovara iznosu iskazanom u Financijskom izvješću Ustanova se u velikom broju slučajeva ne pridržava odredbi iz Pravilnika.

image
Saša Burić/Cropix

Ustanova je u 2021.g., kao i u prethodnoj godini ostvarila veliki rast vlastitih prihoda, puno veći od planiranog, koji se najviše odnosi na najam dvorana, iako je osnovna djelatnost ustanove –organizacija i izvođenje koncerata i glazbeno-scenskih djela te drugih sličnih manifestacija od kulturnog interesa za život i rad građana.

Po pitanju rashoda rashoda Ustanova se nije pridržavala propisanih radnih mjesta te koeficijenata propisanih Kolektivnim ugovorom za zaposlene u kulturi Grada Splita. Kolektivni ugovor za zaposlene u kulturi Grada Splita je temeljni ugovor koji je donesen na Gradskom vijeću Grada Splita, te je potrebno da Pravilnik o sistematizaciji poslova i zadaća javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Split koji je Ustanova donijela 21.05.2021.g. bude u skladu s Kolektivnim ugovorom. Testiranjem sadržaja obračunskih lista za 2021.g.i 2022.g. utvrđeno je da ne sadrže podatke o osnovici i koeficijentu radnih mjesta, a isti su propisani kao parametri za određivanje visine plaća.

Za 2021.g.i 2022.g. nije dostavljena nikakva dokumentacija niti Odluke ravnatelja o isplati dodataka na plaću za zaposlenike Ustanove Ustanova nije dostavila na uvid interni akt kojim se uređuje proces službenog putovanja za zaposlenike, niti se isti nalazi na stanicama Ustanove.

Testiranjem dostavljenih putnih naloga iz 2022.g., za neke od njih je utvrđeno da u su njima navedene osobe koji nisu zaposlenici Ustanove, te su im isplaćena sredstva. Dostavljeni putni nalozi za 2021.g. i 2022.g. nisu istovjetni onim prikazanim u Knjizi putnih naloga za 2021.g i 2022.g. te iznosi ne odgovaraju iznosu prikazanom u Financijskom izvješću. Za potrebe testiranja rashoda za usluge za 2021.g. dostavljeno je 60 ugovora o autorskim honorarima.

image

Marin Kaporelo

Vojko Basic/Cropix

- Testiranjem je utvrđeno da je dio ugovora sklopljen nakon ugovorenog događanja, dio ugovora nema priloženu potvrdu da se radi o autorima koji mogu pružiti autorsko djelo te ugovori nisu numerirani od prvoga pa nadalje, neki bojevi se ponavljaju iako se radi o sadržajno različitim ugovorima.

Računskom kontrolom zbroja svih dostavljenih ugovora razvidna je velika razlika između dostavljene dokumentacije i iznosa prikazanog u Financijskom izvješću za 2021.g. Za 2022.g. dostavljeno je 82 ugovora o autorskim honorarima te 4 ugovora o djelu koje je sklopila. Ustanova je za 5 dostavljenih ugovora Ustanova je sklopila ugovore o autorskom djelu te izvršila isplatu, iako je Ustanova za navedena događanja ranije 5 sklopila ugovor o najmu te prema sklopljenom ugovoru ne bi trebala preuzimati obveze i prava prema trećim osobama.

Daljnjim testiranjem razvidno je da je za jedan ugovor izvršena dvostruka isplata. U više slučajeva autorski ugovori se sklapaju iako sadržajno se radi o ugovorima o djelu. Računskom kontrolom zbroja svih dostavljenih ugovora razvidna je velika razlika između dostavljene dokumentacije i iznosa prikazanog u Financijskom izvješću za 2022.godine - navodi se u nalazu revizije koje potpisuje pročelnica Alma Peroš.

U dokumentu se dalje navodi kako je za kontrolom dokumentacije troškova reprezentacije za 2021.g.utvrđeno da od 19 dostavljenih računa njih 9 ne sadrži potpis ravnatelja u svrhu odobrenja troška, dok 13 računa ne sadrži svrhu namjene troška, dok je za 2022. godinu utvrđeno da od 26 dostavljenih računa, njih osam računa ne sadrži potpis ravnatelja u svrhu odobravanja troška, a 9 ne sadrži svrhu namjene troška. Dostavljena dokumentacija troška reprezentacije za 2022.g. nije istovrsna iznosu prikazanom u Financijskom izvješću.

U reviziji se ističe kako je pregledom dokumentacije te uvidom u mrežne stranice Ustanove razvidno da nije donesen Plan nabave za 2021. i 2022. godine.

Ravnateljica Hrvatskog doma Split prihvatila je nalaze i preporuke te odredila rokove provedbe izradom Plana djelovanja.

- Pročelnica po ovlaštenju upravnog odjela za ekonomske poslove te pročelnik po ovlaštenju upravnog odjela za društvene djelatnosti nisu se očitovali na nalaze i preporuke u propisanom roku te se rokovi provedbe preporuka za koje su nadležni određuju od ovjere Plana djelovanja od strane gradonačelnika pa ubuduće - stoji u najznačajnijim nalazima temeljem kojih je izrečeno revizijsko mišljenje kao nezadovoljavajuće. Služba za unutarnju reviziju je dala i niz preporuka u svrhu otklanjanja slabosti i nepravilnosti.

Konačno revizijsko izvješće i plan djelovanja dostupni su na poveznici:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:41