StoryEditor
SplitEVO GDJE NAM JE KULTURA

Slovenski dizajner nastavlja obasipati Split svojom pažnjom, a Grad bez komentara?!

Piše Jasenka Leskur-Staničić
25. svibnja 2016. - 22:51

Upornošću svojstvenom samo onima koji znaju bezuvjetno voljeti, veliki slovenski dizajner Oskar Kogoj nastavlja obasipati Split svojom pažnjom. Kako je i najavio prošle godine u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, u naš grad je stigao s predmetima koji podsjećaju na povijesnu i civilizacijsku važnost cara Dioklecijana, utemeljitelja Splita – replikom zlatnika s njegovim likom u mramornom ležištu te "Dioklecijanovom šalicom“, novim dizajnerskim radom iz njegove radionice u Mirenu pokraj Gorice.

Zlatniku se već zna sudbina – trebao bi se vratiti na carev sarkofag od bračkog kamena u Podrumima, koji su već dva puta obili neprimijećeni lopovi, postavljenim kao memento velikom vojskovođi, graditelju i državniku u povodu obilježavanja 1700. godišnjice Dioklecijanove palače i začetka ovoga grada.

Križ u čast. sv. Dujma

- Zlatnik je identičan onom koji se upotrebljavao u vrijeme Dioklecijanove carevine, odljev je napravljen u Italiji i obložen je 24-karatnim zlatom - govori slovenski industrijski dizajner, akademik, sveučilišni profesor i umjetnik koji ne razmišlja o državnim granicama i različitim dijalektima kojim se koristimo, već naprotiv: na čitavom nekadašnjem teritoriju rimske države u vrijeme cara iz Mravinaca, ubrojivši i slovenski predio gdje živi i stvara, on pronalazi civilizacijske, jezične i duhovne veze koje su nam svima zajedničke.

- U malu rupicu pokraj zlatnika dodao sam jedan stilizirani mali križ u čast svetoga Dujma, identičan onome kakav sam darovao Ivanu Pavlu Drugome a čuva se u vatikanskom muzeju. Isti takav je korišten u izradi darova za papu Wojtilu kad ga je darivao predsjednik Franjo Tuđman – kaže Kogoj naglašavajući da u njegovu daru nije važan materijalni segment, već da je bitniji onaj spiritualni, te poštovanje i čuvanje naših naslijeđenih vrijednosti.

Sramotna nebriga

Pritom se on – trajno i neraskidivo duhovno "vjenčan“ s Dioklecijanovim gradom - ne osvrće na vandalizam i splitsko "stanje uma“ u kojem živimo – taj dio su preuzeli njegovi prijatelji namjeravajući tražiti minimum zaštite za carev sarkofag u istočnom dijelu Podruma prije negoli ga po treći put obnove:

- Ne bi li bilo logično da Podrumi imaju barem sigurnosne kamere zbog svih obrtnika koji tamo rade i sadržaja u njima? - pita se arhitekt Jerko Rošin kojega, kao i prof. Nenada Fabijanića i dizajnera Borisa Ljubičića, s Oskarom Kogojem povezuje čvrsto prijateljstvo još iz vremena kada su radili na projektu Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine i kada je slovenski dizajner osmislio maskotu ljupke sredozemne medvjedice Adriane.

Arhitekt Rošin, uz Kogoja koautor careva sarkofaga, odlučan je u namjeri da se Dioklecijanov zlatnik vrati na poklopac sarkofaga tek kad se osiguraju uvjeti za čuvanje prostora Podruma od lopova naoružanih teškim alatom, a podsjeća na jednu prilično sramotnu činjenicu koja govori o tome kako se splitske vlasti odnose prema darovima dizajnera čija međunarodna reputacija i ugled to nikako ne zaslužuju:

- Kogojeva kolekcija staklenih upotrebnih predmeta koja je, nakon izložbe na Peristilu, u vrijeme Sudamije 2003. godine darovana Splitu ne zna se niti gdje je, a kamoli zašto nije negdje dobila svoj izložbeni prostor – čudi se on.
Za usporedbu, prošle godine slovenski je umjetnik darivao zagrebački Muzej za umjetnost i obrt u povodom 135. godine od osnutka, pa Zagrepčani imaju mogućnost razgledati radove koji su izlagani u muzejima i galerijama diljem svijeta. No, Split na Kogojevu privrženost ostaje ravnodušan!

Obama, Putin, Merkel...

Što se pak tiče "Dioklecijanove šalice“ koju je Kogoj također donio na dar, ona je potpuno nova priča. Zapravo, njih ima u nekoliko varijacija, a predstavljaju reprezentativan primjer nature dizajna u kojemu je on etablirani strastveni istraživač, a ideja je da se po njenom prototipu izrade ekskluzivni darovi za goste ovoga grada, županije ili države.

Ako se oni koji o tome odlučuju uopće zainteresiraju, po tom modelu bi se mogao proizvoditi i i originalan suvenir za turiste. Porculanska šalica ima svoje raskošno pakovanje, prati je tanjurić, a "uho“ za držanje ima nekoliko različitih izvedbi, od kojih je u jednom ukomponiran i Dioklecijanov novčić.

- Nije bilo jednostavno kreirati nešto za jednog tako velikog cara kao što je Dioklecijan koji je svojom vladavinom i osobito arhitekturom od Istanbula, preko Rima, Beča, Milana do Budimpešte i Sofije bio glasnik novog vremena – kaže pretjerano skromno slovenski dizajner čiji su upotrebni i ukrasni predmeti darivani brojnim okrunjenim glavama: danskoj kraljici Margareti i engleskoj Elizabeti, španjolskom kralju Juan Carlosu, švedskom Carlu Gustafu, jordanskom kralju Abdulahu, monaškom princu Albertu i drugima. Njegove su radove, također, dobili veliki svjetski državnici poput Obame, Putina, Merkel, Clintona, Busha, Kofi Annana, Sadama Huseina, Berlusconija, Gadafija, Sarkozyja, Erdogana, Pereza, Mubaraka ili Trumpa, kao i veliki duhovni vođe: Majka Tereza, Sai Baba, Dalaj-lama, papa Ivan Pavao II. i papa Benedikt XVI..

Gdje nam je pamet?

Ali Kogoj, eto, želi odati počast još i našem mrtvom caru. Split ima više sreće nego pameti!
Hoće li njegovi pokloni biti prihvaćeni u Splitu, ostaje da se vidi, a zagovornika ideje da se lik i djelo cara Dioklecijana što više izučava, osvjetljuje i promovira u korist grada i regije ne nedostaje. Mnogi su okupljeni u splitskom Rotary klubu, a financijski stručnjak Davor Slišković kaže da će oni napraviti sve što će pridonijeti ideji snaženja imidža cara Dioklecijana:

- Zahvalni smo ovom umjetniku koji se oduševljava Dioklecijanovim naslijeđem i Splitom, a gradske moćnike koji nemaju vremena razmišljati o kulturi podsjetit ćemo na to da – kad se dar dobije – valja se i brinuti o njemu – veli Slišković.

Alijana Vukušić: Turistima zanimljivo

- Turistička zajednica podržava brojne umjetnike koji svojim talentom i idejama pridonose promociji kulturne baštine grada Splita. Drago nam je da je kulturna baština našeg grada izazvala zanimanje dizajnera međunarodnog ugleda. Ideja suvenira s tematikom cara Dioklecijana pridonosi jačanju brenda Splita kao antičkoga grada, te će kao takva zasigurno zainteresirati brojne turiste koji budu posjetili našu destinaciju - kaže Alijana Vukušić, direktorica TZ-a Split.

Baldasar i pomoćnici bez komentara

Reakciju iz Banovine na gestu poznatog slovenskog dizajnera nismo dobili. Niti od gradonačelnikovih pomoćnika Gorana Kovačevića i Siniše Kuke, niti od Ive Baldasara iako smo preko Službe za odnose s javnošću zatražili njihov komentar. Zacijelo je praćenje ministra Hasanbegovića po gradu iscrpilo njihov interes za kulturu do daljnjega, pa su se odlučili odmoriti. Tko će sve stići?

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 22:31