StoryEditorOCM
Splitmirno more!

Škverani u gradskoj luci svečano isporučili polarni kruzer: pogledajte isplovljavanje stotinu metara dugačkog broda, novog ponosa 'Brodosplita'

23. svibnja 2019. - 14:54
hondius_kruzer37-230519

Novi ponos splitskog škvera, polarni kruzer "Hondius" sagrađen za nizozemskog naručitelja, tvrtku "Oceanwide Expeditions", koji se protekle dvije i pol godine gradio u gradu podno Marjana isporučen je naručiteljima. Sa novim uspjehom svoje tvrtke želio se pohvaliti Tomislav Debeljak, vlasnik tvrke "DIV" i splitskog škvera, koji je upriličio obilazak broda, kako za medije, tako i za mnoštvo uzvanika.

Brod, privezan na Carinskom gatu, dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a poštiže brzinu od 15 čvorova, koju mu osiguravaju dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. "Hondius" može ugostiti 196 putnika, smještenih u 86 luksuznih kabina, a o njima će brinuti 70 članova posade. Kao jedna od posebnosti broda ističe se kino dvorana, u kojoj se uz pomoć brodskog sonara može slušati glasanje kitova iz velikih morskih dubina.

Brod za krstarenje polarnim područjima prvi je takav brod na svijetu izgrađen u klasi "LP PC 6", koji ispunjava posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila "Polar Class 6".

Osim Tomislava Debaljaka, primopredaji broda bio je nazočan i Wijnand van Gessel, vlasnik nizozemske tvrtke, Darko Horvat, ministar gospodarstva RH, Hrvoje Šimac, počasni konzul Kraljevine Nizozemske, Tonči Glavina, državni tajnik u ministasrstvu turizma, Milan Blažević, zapovijednik Obalne straže, Hrvoje Šošić, zamijenik župana Splitsko-dalmatinske županije i Andro Krstulović - Opara, splitski gradonačelnik.

Odmah nakon primopredaje broda, Tomislav Debeljak i van Gessel potpisali su ugovor za gradnju još jednog istog broda, tzv. sistershipa, za istog naručitelja, čime je nizozemska tvrtka na najbolji način iskazala svoje zadovoljstvo kvalitetom rada splitskog škvera i izgradnjom prvog broda u dogovorenom roku.

 

 

Vrijednost obaju brodova je preko 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto. Odmah, nakon isporuke "Hondiusa" Vladi RH biti će vraćeno državno jamstvo u visini od 36 milijuna eura, kojim je Vlada dala potporu splitskom škveru i omogučila financiranje izgradnje novogradnje 484.

- Izuzetno sam sretan što je ovaj brod dovršen na vrijeme, odnosno u ugovorenom roku i što se radi o izuzetno kvalitenoj gradnji. Kada smo se odlučili izgraditi ovakav brod, niti jedno brodogradilište u Nizozemskoj i Njemačkoj mi nije moglo dati garanciju da će brod biti zgotovoljen u onom roku, u kojemu mi to želimo. Zbog toga smo se obratili menadžmentu splitskog škvera, koji je prihvatio naše rokove gradnje i garantirao kako će brod biti dovršen na vrijeme. I eto, ispoštivali su sve ono što je dogovoreno i zbog toga im veliko hvala. Gradnja ovakvog broda nije laka, ali suradnjom našeg tima stručnjaka i stručnjaka iz splitskog škvera, brod je na vrijeme dovršen. Jako mi je dragom da smo ovaj brod zajedno dovršili na vrijeme i zato sam odlučio da ćemo i sistership graditi u Splitu, istaknuo je van Gessel.

Svoje zadovoljstvo je izrazio i sam Tomislav Debeljak.

- Za ovaj uspjeh zahvaljujem svim škveranima koji su me trpili, ali moram im reći da će biti još takvih trenutaka i da će me i dalje morati trpjeti. Ugovorili smo još jedan isti brod i to me veseli, jer će biti još rada i mogu reći da idemo dalje u nove pobjede. Iznimno sam ponosan jer smo sagradili jedan od najsofisticiranijih kruzera polarne klase 6 koji ima jako puno opreme i može ići na najdalje pozicije Sjevernog i Južnog pola. Napravljen je po novom softwareu, napravljen je na vrijeme, unutar budžeta, sa dobiti i u vrlo visokoj kvaliteti, te smo zbog svega toga dobili narudžbu za još jedan brod, što dokazuje da je kupac izuzetno zadovoljan. Zbog svega toga sam izuzetno ponosan jer smo dokazali da se u RH može nešto ovako kvalitetno napraviti, između ostalog je istaknuo Debeljak.

Svoje zadovoljstvo viđenim i urađenim istaknuo je i Darko Horvat, ministar gospodarstva RH.

 

- Ovo je jedan, vrlo dobro odrađeni posao, a kada dođete u priliku čuti zadovoljnog naručitelja, koji u istom trenutku, kada preuzima brod, naručuje novi, to nudi perspektivu, odnosno nudi vjeru da se u Hrvatskoj brodovi mogu graditi i isporučivati na vrijeme i da se ugovori koji se sklapaju mogu poštivati. Istovremeno 36 milijuna eura jamstava Vlade RH, vraća se u proračun i više ne predstavlja pritisak ili bilo kakvu prijetnju za državni proračun. Kad me proteklih šest ili osam mjeseci pitate ili me pitaju, postoji li metoda ili metodologija kojom se u RH može graditi ovakav sofisticirani proizvod, ne trebate to pitati mene, već naručitelja, brodograditelja i one koji ugovorne obveze preuzimaju na vrijeme ili malo prije vremena. To je model na kojemu inzistiramo i to je model koji se mora poštivati da bi država stajala uz brodogradnju u budućnosti, istaknuo je ministar Horvat.

Vidno oduševljan obavljenim poslom bio je i Andro Krstulović - Opara.

- Ova primopredaja je dokaz da industrija živi u Splitu i zadovoljstvo mi je biti na palubama ovog broda. To je slična priča, kao i ona od prije 40-tak brodova, kada su tadašnje novogradnje splitskog škvera isplovile prema sjevernim morima. Ovo je jako dobra priča za Brodosplit, a kada je dobra za Brodosplit onda je dobra i za Split. Imate našu potporu i samo ovako nastavite, zaključio je Krstulović - Opara.

Ministar o mostu

Ministar Horvat je rekao i nekoliko riječi zbog najnovije tužbe grčke tvrtke oko izgradnje pristupnih cesta za Peljaški most, koji će po svemu sudeći biti zgotovljen puno prije negoli njegove pristupne ceste.
- Pelješki most je u ovom trenutku najveća investicija u RH, koja se financira sa preko 85 posto sredstava EU i biti će gotova na obostrano zadovoljstvo i Hrvatske i EU komisije, uz sav nadzor koji EU komisija u ovom trenutku radi, da bi novci odnosno sredstva koje je planirala u izgradnji tog projekta, bili efikasno, na vrijeme i po svim pravilima i regulama EU komisije utrošeni. Vjerujte mi da se jako dobro pazi i vjerujte mi da neće biti ni jednog krivog koraka u cijelom projektu, sukladno zakonodavstvu i pozitivnim zakonima RH i EU, istaknuo je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 18:45