StoryEditor
SplitDRŽAVNE NEKRETNINE

Skupa darovnica: ‘Hvala ti, državo, na poklonu koji smo platili 28 milijuna kuna!‘

19. svibnja 2020. - 21:42

Kao što je kolega Vinko Vuković pisao prije neki dan, od spektakularno najavljenog darivanja Vlade RH Gradu Splitu na sjednici održanoj u Banovini u svibnju 2018. dosad se realiziralo skoro - ništa.

No, uvjeti za dobivanje nekih darova kao da su napravljeni po onoj poslovici da “nema besplatnog ručka”. Uskoro bi u Split trebao doći ministar državne imovine Mario Banožić i potpisati ugovor o darovanju Hotela za samce u Vukovarskoj 81 te garažnih mjesta u državnom vlasništvu.

Vlada je prije dvije godine donijela Odluku u kojoj stoji da je procijenjena vrijednost hotela 10 milijuna kuna. Za njega traže da se Grad odrekne potraživanja od deset milijuna kuna (10.284.259,68 kuna) od države na ime sredstava od otkupa bivših društvenih stanova, kao i eventualno naknadno pronađenih potraživanja.

Ali, Vlada je zatražila od Grada da prije potpisivanja Ugovora o darovanju hotela plati državi dug od 18,7 milijuna kuna, na ime prodaje tih istih stanova! Štoviše, Grad treba na sebe preuzeti sva potraživanja od trećih strana koja eventualno postoje u vezi hotela u Vukovarskoj.

image
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Premijer Andrej Plenković je povodom Sjednice Vlade održane u Splitu kazao, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara potvrdio, da se neće mijenjati status sadašnjih korisnika hotela.

Nikakva dobit

Gradonačelnik je u ožujku ove godine potpisao izjavu u kojoj se Grad Split "odriče svih potraživanja, kao i eventualno kasnije pronađenih potraživanja koja postoje prema Republici Hrvatskoj, a koja mogu nastati kao rezultat potpisivanja ugovora o darovanju nekretnine tzv. 'Brodosplitova' hotela za samce na adresi Vukovarska 81 u Splitu."

Pored svega, Ministarstvo državne imovine traži od Grada da se odrekne prava na naplatu dugova za komunalnu naknadu od Republike Hrvatske.

Nije teško izračunati da troškovi Grada prema državi višestruko prelaze vrijednost ovog hotela niže kategorije, a dobit je nikakva. Treba zadržati dosadašnje korisnike, a Grad može navući na vrat i obaveze ako postoje. Uostalom, bilo bi nemoralno da se plati toliki novac, izbaci korisnike, a hotel proda nekom tajkunu.

Nego, može li se gradonačelnik samostalno odreći potraživanja od 10 milijuna kuna prema državi? U Zakonu o lokalnoj samoupravi stoji da gradonačelnik odlučuje o iznosu do milijun kuna, a sve preko toga treba potvrditi Gradsko vijeće. O tome smo upitali Ured Grada.

Dobili smo odgovor od Dragana Brtana, pročelnika Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling i Ivana Leke, ovl. pročelnika Službe za gospodarenje gradskom imovinom, koji kažu da su ovakve izjave po zakonu obavezne uz Zahtjev o darovanju nekretnina u vlasništvu RH.

- Grad Split predmetnom Izjavom nije odustao od navedenih potraživanja, budući da je sva potraživanja od državnog proračuna, odnosno državnih institucija nakon provedenih međusobnih usklađenja uredno naplatio tijekom 2019. i 2020. godine.

Pojedinačno najznačajnija stavka je naplata 35,04 milijuna kuna od Sveučilišta u Splitu, za dug na ime komunalnog doprinosa koji je nastao u razdoblju od 2005. do 2010. godine - odgovaraju Brtan i Leko, od kojih smo doznali da je Grad platio dug državi za prodaju “društvenih stanova”.

Hotel se neće prodavati

- Istovremeno s naplatom potraživanja Grad Split je podmirio obvezu iz 2011. godine prema Državi u iznosu od 18,74 milijuna kuna i nakon punog desetljeća Grad Split više nije dužan državi. Što se tiče prodaje hotela za samce, prodajom bi Grad doveo u pitanje smještaj ljudi koji u njemu žive te potvrđujemo da Grad nema namjeru prodavati hotel. Kad Grad Split postane vlasnik navedene nekretnine, dogovorit će način zaštite trenutačnih stanara, odnosno pripremiti im ugovore - napominju iz Grada.

Ali, u Ministarstvu državne imovine imaju drugu priču. Oni ne tvrde da je država podmirila dugove, već da se Grad odrekao potraživanja za njezin dug od prodaje stanova.

- U svezi potraživanja Grada Splita prema Republici Hrvatskoj u iznosu od 10.284.259,68 kn, sve je navedeno u dotičnom “Službenom glasniku Grada Splita”. Odricanje potraživanja Grada Splita prema Republici Hrvatskoj uvjet je za darovanje svih nekretnina - napominju iz Ministarstva.

U “Službenom glasniku” od ožujka ove godine gradonačelnik nije naveo točan iznos, nego je dao Izjavu o odricanju Grada Splita svih potraživanja prema RH u vezi darovanja.

Što se tiče darovanja garaža, riječ je o 1660 mjesta u Boškovićevoj, Rendićevoj, Jobovoj i Šimićevoj ulici u vlasništvu MORH-a. U Odluci Vlade iz 2018. piše da će se Grad u Ugovoru o darivanju (kao u slučaju s hotelom) odreći duga od 10 milijuna i platiti dug od 18,7 milijuna kuna državi.

image
Jakov Prkić/ HANZA MEDIA

Dakle, s ovim darovima država ukupno dobiva 28 milijuna kuna. Međutim, u Odluci se kaže da na garažna mjesta Grad neće moći dignuti kredit bez suglasnosti Ministarstva državne imovine, niti ih prodati, što znači da će postati suvlasnik, a ne vlasnik.

Prihod od garaža 3,4 milijuna kn

S navedenim garažama upravlja "Split parking", a prema Izvješću o njihovom poslovanju za 2018. godinu, garaže u vlasništvu MORH-a donose 3,4 milijuna kuna, što je oko sedam posto od ukupne godišnje zarade.

U Odluci Vlade o darovanju 1660 garažnih mjesta piše da RH nema osigurana sredstva za održavanje i sanaciju garaža, a da je potrebno osigurati više od 10 milijuna za sanaciju.

Kako su nam kazali iz "Split parkinga", oni ne plaćaju najamninu za garaže u državnom vlasništvu.

- Država od grada Splita, pa ni od "Split parkinga", nikada nije ni tražila plaćanje. Darovnica je bila potrebna da bismo mogli krenuti u projekte sanacije i dogradnje kojima će se podignuti kvaliteta i razina sigurnosti objekata, te izgraditi dodatni kapaciteti - poručuju iz ove gradske tvrtke.

Očito se ne radi o besplatnom darovanju. Naprotiv, država traži od Grada da plati svoj dug i da oprosti njezine dugove, odnosno da ona bude na dobitku 28 milijuna kuna, a zauzvrat daje nižerazredni hotel (za koji u Banovini tvrde da ga neće nikome prodati pa nije jasno što će im), kao i nesanirane garaže. Iz Grada se hvale da više nisu dužni državi, a država može biti sretna što zarađuje od Splita i kad mu darove nosi.

Komunalna naknada


Iz Ministarstva državne imovine su nam odgovorili da pored Oparinih “izjava o odricanju” čekaju “izjavu Grada kojom se izrijekom odriče prava potraživanja komunalne naknade prema Republici Hrvatskoj”.

Iz Ministarstva tvrde da je za Dračevac donesena Odluka Vlade o darovanju, za hotel za samce se potpisivanje ugovora tek očekuje, dok je za nekretnine u Žrnovnici te na Kamenu, koje su također predmet darovanja, potrebna dopuna dokumentacije od Grada.

item - id = 1021998
related id = 0 -> 1129945
related id = 1 -> 1129914
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 11:35