StoryEditor

Skulpture Efre Avile na Marjanu - bez dozvole

Piše PSD.
25. ožujka 2014. - 22:25
Kada su se prije dvije godine na Marjanu, nedaleko ozloglašenoga Zoološkoga vrta, postavile drvene interaktivne skulpture nitko se nije pitao gdje im je i tko im je izdao dozvolu za postavljanje unutar Park šume. No, bolivijski splićanina Efra Avila, umjetnik koji je te skulpture darovao gradu, ovih je dana doznao kako dozvole za njih jednostavno nema.

- Kako mi je pojašnjeno, sada bi se te moje „mozgalice“, jer su zamišljene kao drvene zagonetke, trebale ukloniti, i to zbog nečije birokratske pogreše, veli nam Efra.

Nije se on tada gradu nudio, veli nam dalje, već ga je grad pozvao da ih izradi, a sada Upravno vijeće Par šume u njima vidi problem.

- Problem je što su skulpture postavljene bez procedure i dokumentacije potrebne za postavljanje javne skulptura u javni gradski prostor i što su potrošena sredstva građana za nešto što je nelegalno postavljeno u javni prostor, pojasnio nam je Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan.

Pokušavao je, veli, objasniti Avili, kako postoji cijeli postupak koji umjetnik mora zadovoljiti kako bi dobio prostor za postavljanje svojeg rada, pogotovo ako je riječ o trajnom izlošku.

- Dobili smo i dosta primjedbi kako bi se djeca mogla ozlijediti penjući se pon skulpturama, postavili smo natpise kako to nije mjesto za igru, ali pitam vas ako dođe do ozljede tko će za to biti kriv, pojašnjava nam dalje Marinić namjeru da se izlošci uklone s Marjana.

Avila ustraje u tome kako je riječ o jedinstvenom umjestničkom djelu, čiji su lanci uistinu na mjestima razbijeni, ali samo zbog nebrige posjetitelja Marjana.

A kako se uopće počelo raspravljati o instalacijama, zanimalo nas je.

- Skulpture, s obzirom na to da su drvene, treba osvježiti. Krenuli smo tražiti dokumentaciju i tada smo shvatili da ona ne postoji, ne postoji ni jedna dozvola. Tu bi i konzervatori imali što za reći, a uložiti u nešto 40 do 70 tisuća kuna što nema dozvolu je nonsens. I to u vrijeme kada trebamo mijenjati kante, šentade, obnavljati marjanske crkvice, spomenike, nabraja Marinić.

Avila je pak pogođen svime, darovao je, kaže, sate svojeg rada, uložio je i svoje novce u projekt i da sada doživi da ga izbacuju mu je, u najmanju ruku, čudno. Kako bilo, sada je na Gradu da odluči.

Upravno vijeće je uputilo pitanja v.d. ravnatelju Javne ustanove Park šuma Marjan, za koja su zatražili pisani odgovor. Zanimalo ih je temeljem koje dokumentacije su u javni gradski prostor zaštićenog područja Park šume Marjan postavljene tzv. interaktivne skulpture? Koliko iznosi ukupan financijski trošak Javne ustanove u izradi i postavljanju skulptura? I potom kako je moguće da se troše znatna financijska sredstva za izradu i nelegalno postavljanje skulptura, dok se istovremeno na desetke uništenih ili nedostajućih elemenata urbane opreme Park šume Marjan ne popravljaju ili zamjenjuju novim?

Milena Budimir
FOTO: CROPIX

Izdvojeno

07. srpanj 2020 19:15