StoryEditorOCM
Splitsveučilište u Splitu

Sekulić reizabran za dekana Kineziologije, promjena na čelu Pravnog fakulteta. Senat donio odluke o upisima, te mjere protiv diskriminacije i uznemiravanja

Piše Diana Barbarić
3. svibnja 2021. - 13:44

Sadašnjeg dekana splitskog Pravnog fakulteta prof. dr. Mirka Klarića na tom će mjestu, zamijeniti kolega prof. dr. Ratko Brnabić, a prof.dr. Damir Sekulić s Kineziološkog fakulteta "osvojio" novi mandat. Odluke su donijeli sami fakulteti, a danas potvrdio i Senat Sveučilišta u Splitu, koji je svoju sjednicu, zbog pandemije, održao elektronskim putem.

Kako javljaju sa Sveučilišta, Senat je potvrdio donošenje izmjene Plana upisa studenata u I. godinu preddiplomskog sveučilišnog, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog te preddiplomskog stručnog studija u akademskoj godini 2021./2022, te odobrio prijedlog novog studijskog programa diplomskog sveučilišnog studija Podatkovna znanost i inženjerstvo na PMF-u. 

Prihvaćeno je i donošenje Kalendara nastavne djelatnosti u akademskoj godini 2021./2022., a "senatori" su dali i suglasnosti za raspisivanje natječaja za upis studenata na poslijediplomske sveučilišne (doktorske) studijske programe: Kršćanstvo i suvremena kultura i Povijest teologije i kršćanskih institucija na KBF-u te za dva doktorska studija na FESB-u i to Elektrotehnika i informacijske tehnologije, te Strojarstvo.

Potvrđeno je i utvrđivanje pročišćenog teksta Statuta Sveučilišta u Splitu, a Senat je donio i Politiku protiv diskriminacije i uznemiravanja na Sveučilištu u Splitu te Protokol o postupanju i mjerama zaštite od diskriminacije, uznemiravanja i spolnog uznemiravanja.

- Sveučilište u Splitu polazi od općenito prihvaćenog uvida da su za kompetitivnu znanost i s njom povezano odlično visoko obrazovanje podjednako esencijalne meritornost i natjecanje s jedne strane, vrijednosti slobode, suradnje, uključivosti, prihvaćanje različitosti i jednakost šansi s druge. Stoga je ono čvrsto opredjeljeno prema stvaranju i održavanju takvog okruženja za rad i učenje u kojemu će svi pripadnici akademske zajednice moći u cijelosti i slobodno ostvarivati svoje potencijale, uz jednaki tretman i puno uvažavanje osobnog dostojanstva svakog pojedinca.

U tom smislu Sveučilište smatra neprihvatljivim i nespojivim sa svojom misijom, te stoga osuđuje i zabranjuje svaki vid diskriminacije, uznemiravanja i nasilja između pripadnika akademske zajednice. Takva neželjena ponašanja potencijalno predstavljaju ugrozu ne samo za osobni i profesionalni integritet pojedinaca koji su im izloženi, već i za same institucije budući da nepovoljno utječu na intersubjektivne odnose i opću klimu u akademskoj zajednici, kompromitiraju ugled institucije te umanjuju učinkovitost istraživanja i poučavanja - poručili su sa Sveučilišta. 

Potvrđen je i izbor prof. dr.  Branka Blagojevića (FESB) u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 21:01