StoryEditorOCM
Split‘valjda neće...‘

Šef splitskog SDP-a ne može provariti što mu stranka ide u koaliciju s Puljkom: ‘Nakon suradnje s njim ostaje zgarište‘

Piše Petra Klarić
7. ožujka 2024. - 15:45

Davor Matijević, predsjednik splitskog ogranka SDP-a, u razgovoru za N1 u prijenosu uživo ponovio je da se protivi koaliciji s Centrom Ivice Puljka. Unatoč tome, kaže da će poštovati odluke koje donesu tijela stranke, odnosno Glavni odbor SDP-a.  

Podsjetimo, deset stranaka ljevice i centra odlučile su se na koaliciju, a sve kako bi s trona nakon dva mandata skinuli HDZ. Koaliciji, koju predvodi SDP na čelu s Peđom Grbinom, pridružili su se Fokus, NS Reformisti, PGS i IDS, zatim Centar, HSS, Glas, Radnička fronta te Dalija Orešković

Ova će formacija izaći na izbore u šest izbornih jedinica, a u preostale četiri: četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj izaći će kompletna ljevica i centar uključujući Možemo!, barem kako trenutno stvari stoje.

No, nisu svi oduševljeni ovom koalicijom, usprotivili su joj se i splitski SDP-ovci. Naime, splitski ogranak SDP-a nikako se ne vidi rame uz rame s Ivicom Puljkom, s kojim na lokalnoj razini nemaju dobru suradnju. 

Splitski SDP ne želi Puljka

Oni su u ponedjeljak poručili da ne žele suradnju s Centrom, tako se izjasnilo 33 od ukupno 34 člana splitskog ogranka. No, čelnik stranke Peđa Grbin ponovno je naglasio da je sada važna Hrvatska, a ne pojedinci. 

- Što se nas tiče, važna je Hrvatska i važno je da svatko od nas u ovom trenutku razumije da nije bitan Peđa ili bilo tko drugi u SDP-u, već da je bitno osigurati da Hrvatska prodiše. Svaki dan pod HDZ-ovom vlašću izgubljen je dan za Hrvatsku, svaki dan odgađanja je dan više u kojem Turudić i slični mogu skrivati krađu - kazao je Grbin za N1.  

image

Peđa Grbin 

Tonći Plazibat/Cropix

Kaže da ne želi izgubiti niti jednog člana ili članicu, ali naglašava da odluku o učlanjivanju i izlasku iz političke stranke donosi svaki član za sebe. 

Matijević je poručio da će poštovati sve odluke Glavnog odbora, ali svakako vjeruje da do suradnje s Centrom neće ni doći, makar u 10. izbornoj jedinici.  

Kaže da splitski SDP problem s Ivicom Puljkom ima na više razina. Prva je ideološka, Matijević smatra da su SDP i Centar apsolutno nekompatibilne stranke, a kao primjer toga naveo je da je Split jedini veliki grad u kojem još uvijek nije uveden građanski odgoj. Naveo je i karakterne razlike, problematičan mu je broj propalih Puljkovih suradnji, između ostalog i sa SDP-om. 

- Možemo zaključiti da je riječ o osobi nakon koje uvijek ostane zgarište nakon nekakve suradnje - rekao je Matijević. 

Treći problem je to što ne postoji matematička računica. Navodi da u Splitu SDP i "Centar" ne funkcioniraju, imali su suradnju koja je okončana kada je Puljak kupio ruku nekadašnjeg splitskog SDP-ovca Damira Barbira.  

image

Davor Matijević

Tom Dubravec/Cropix

Kontaktirali smo Matijevića kako bismo saznali kako bismo saznali kako će to sve skupa izgledati u slučaju da koalicija s Puljkom prođe. 

- Ja i dalje vjerujem da do toga neće doći. Ako se to ostvati, bit će to zbunjujuće za birače Centra i SDP-a. Mi u skupovima i aktivnostima svakako nećemo surađivati s Centrom, već ćemo promovirati naše izabrane kandidate iz našeg ogranka – kazao je Matijević. 

Na upit hoće li u slučaju da ostane razočaran raspletom priče o prijeizbornim koalicijama, izaći iz stranke, kazao je sljedeće:

- Ako se donese takva odluka, neću napustiti stranku, jer nisam ušao u SDP ni zbog Grbina, a jos manje Puljka i ostat ću dosljedan svojim stavovima i socijaldemokratskim vrijednostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:34