StoryEditorOCM
Splitizašla inspekcija

Braća Zaninović ilegalno proširila kuću na Bačvicama, na fasadi reklamiraju sve živo - od rentanja do transfera. Prije nego nam je poklopio slušalicu, šef kotara sve je prebacio na brata

Piše Antea Burazin
16. svibnja 2022. - 13:46
Zaninović je ilegalno, bez prethodno zatražene građevinske dozvole, zatvorio otvorenu terasu u prizemlju privatne kuće u Rooseveltovoj ulici na Bačvicama.Tom Dubravec/Cropix

Lito ide mala, a to je u našem gradu često znak da se “zaziđa” sve što se “zaziđat” stigne.

Bio je to očigledno znak i sportske obitelji Zaninović čiji je jedan od braće ilegalno, bez prethodno zatražene građevinske dozvole, zatvorio otvorenu terasu u prizemlju privatne kuće u Rooseveltovoj ulici na Bačvicama. Od potencijalnih bespravnih graditelja među braćom Zaninović, kontaktirali smo najstarijega, Tomislava, inače predsjednika Kotara Bačvice, koji nam je kratko odgovorio kako je zahvat izvodio njegov brat i kako je sve u kući legalno, a zatim je poklopio slušalicu.

Bespravno dograđeni objekt izgrađen je već prije nekoliko mjeseci, a isto toliko čekali smo i da se Odjel građevinske inspekcije u Splitu i Državni inspektorat u Zagrebu odluče tko će poslati odgovor. “Pobijedila” je na kraju središnjica koja nas je izvijestila kako je zahvat odrađen bez građevinske dozvole.

image

Bespravno zatvorena terasa na kući Zaninović u Roosveltovoj ulici na Bačvicama.

Tom Dubravec/Cropix

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor zakonitosti građenja na lokaciji koju navodite. Nadzorom je utvrđeno da je investitor sa sjeverne strane na prizemnom dijelu postojeće građevine, za koju posjeduje pravomoćno rješenje o izvedenom stanju, izveo radove nadogradnje bez prethodno ishođene građevinske dozvole

Slijedom navedenog, građevinska inspekcija pokrenula je upravni inspekcijski postupak koji je u tijeku - odgovorili su iz Državnoga inspektorata.

Naime, ovim zatvaranjem nenatkrivene terase postojećem su se prostoru dodali određeni kvadrati zbog čega su se izmijenili prvotni lokacijski uvjeti, a za takav zahvat potrebna je građevinska dozvola. Budući da objekt nije ostao u funkciji natkrivene terase, već je u potpunosti zatvoren, došlo je do prenamjene iz terase u stambeni prostor.

Ništa na svoju ruku

U zakonu je vrlo jasno pojašnjeno da se terasa koja nakon radova više nema tu “ulogu” ne može napraviti na svoju ruku. U zakonskoj regulativi pojašnjeno je da je za ovakav zahvat potrebno najprije ishoditi građevinsku dozvolu, zatim obaviti tehnički pregled, pa ishoditi uporabnu dozvolu i objekt potom etažirati. Prema riječima građevinskih i arhitektonskih stručnjaka koje smo kontaktirali, upitno je može li se uopće za konkretni zahvat dobiti dozvola.

Prema Zakonu o gradnji, građevinska dozvola potrebna je za izvođenje radova na postojećoj građevini, a kazne za obavljanje radova bez “papira” kreću se od 100 tisuća do 150 tisuća kuna, a ako se prostor koristi protivno njegovoj namjeni odgovornu se osobu može kazniti u iznosu od 25 tisuća do 50 tisuća kuna.

Na fasadi kuće zalijepljena je i oglasna ploča na kojoj stoje natpisi “Guesthouse Zaninović, Airport transfers, Taxi service, Rent a car, Speed boat excursions, Rent a bike”, što daje mogućnost da se prostor prenamijenio baš u svrhu turizma.

Inače, Tomislav Zaninović, prvi čovjek Kotara Bačvice i brat svjetski poznatih taekwondo sportašica, Lucije i Ane Zaninović, prije dvije godine kupio je POS-ov stan na Kili, a tada se pisalo i kako se u taj stan i uselio, a kvartovski čelnik, logično, mora živjeti na gradskom predjelu koji vodi.

Međutim, on se tada snašao i opravdao time kako “danju boravi u kući na Bačvicama, a da u stanu na Kili gdje mu češće boravi supruga, samo prespava”. 

image

Izgled kuće Zaninović prije spornog zahvata 

Tripadvisor
image

Bespravno zatvorena terasa na kući Zaninović u Roosveltovoj ulici na Bačvicama.

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 21:18