StoryEditor
Splitzazvonili alarmi

Šef konzervatora: Da, vlasnici zemljišta raspitivali su se za gradnju uz Marjanske skale

Piše PSD.
23. travnja 2014. - 15:00
Iz Društva “Marjan” upozoravaju kako se sprema novi atak na šumovite padine Marjana, i to u zaštićenoj zoni Marjanskih skala, odnosno uz Botićevo šetalište koje je projektirao slavni Petar Senjanović . Od predsjednika Društva Srđana Marinića doznajemo kako se navodno planira gradnja stambene zgrade, i to u jednom od drevnih vrtova, u tzv. tampon-području, između samih skala i skladnih obiteljskih vila izgrađenih između dva svjetska rata. Riječ je, inače, o dvostruko zaštićenom području – Botićeve skale i područje oko njih su pod preventivnom zaštitom, dok čitav potez pripada Zoni B u kojoj je na snazi djelomična zaštita povijesnih struktura.

– Bilo kakva nova izgradnja značila bi poništavanje toga zelenog pojasa koji se desetljećima stvarao i štitio i koji tvori zelenu poveznicu park-šume Marjan s gradom. Osim toga, dopuštanje izgradnje na ovoj iznimno osjetljivoj lokaciji otvorilo bi mogućnost podizanja novih objekata na još nekoliko susjednih slobodnih zelenih površina – uz Marjanske skale sve do Židovskog groblja. Osim što bi se tim činom počinila nepopravljiva šteta skladnoj arhitekturi skala, nepovratno bi se narušile i vizure Marjana te trajno devastirao prostor koji su osmislile i očuvale do današnjih dana brojne generacije splitskih urbanista, arhitekata i konzervatora – drži Marinić.

Grad nije pokazao interes za parcelu

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu dr. Radoslav Bužančić potvrdio nam je kako postoji interes za gradnju uz Botićevo šetalište jer se kod njega o eventualnoj dozvoli došao informirati pravni zastupnik petero vlasnika parcele uz Marjanske skale, ukupne površine 456 kvadrata.

– S obzirom na kvadraturu, sumnjam da su oni tu planirali podizati zgradu, prije će biti nekakvu obiteljsku kuću. Nisu došli s nikakvim konkretnim rješenjem, informirali su se samo o mogućnostima gradnje – kazao nam je Bužančić i pojasnio kako investitor na tom području ne može dobiti dozvolu za podizanje objekta od jedinice lokalne samouprave bez suglasnosti konzervatora. Na naše pitanje što on osobno misli – bi li se tik do Marjanskih skala trebala dopustiti gradnja – nismo dobili konkretan odgovor.

Bužančić kaže kako se taj dio treba promatrati kao cjelovit prostor, a ne od slučaja do slučaja, te da u tom smislu traži veći angažman urbanista i drugih stručnjaka. S druge strane, tamo se, prema njegovim riječima, već nalaze kuće, a oni ne mogu “ljudima uskraćivati njihova prava”...

Zanimljivo je kako su vlasnici terena uz Botićevo šetalište Gradu Splitu ponudili pravo prvokupa ove parcele. Zemljište koje se nalazi u zaštićenom području tretira se kao kulturno dobro, te su ga vlasnici, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, prvo dužni ponuditi na prodaju Gradu ili Županiji na čijem prostoru se ono nalazi. Premda ni cijena nije bila astronomska, odnosno nasljednici su tražili 200 tisuća eura, Grad nije pokazao interes za kupnju predmetne nekretnine.

linda perić

GUP dovoljno ne čuva park-šumu

Ovaj slučaj, drže u Društvu “Marjan”, upozorava i na činjenicu da park-šuma nema u GUP-u ucrtanu solidnu kontaktnu zonu koja bi definirala zaštitu i uređenje područja duž granice šume, čime bi se očuvao ambijent i osobito “građevinski zanimljive” rubne parcele unutar granica park-šume. Stoga ponovno pozivaju Ministarstvo kulture i Grad Split da prostor Varoša i Marjana uvrste kao kontakt-zonu pod zaštitu UNESCO-a s jasno definiranim mjerama zaštite, a da se prostor park-šume Marjan trajno zaštiti kao kulturni krajolik sa zabranom izgradnje novih građevina, čime bi se valoriziralo njegovo značenje, a ovaj dragocjeni prostor očuvao od daljnje devastacije.


Zatraženo izdavanje ‘lokacijske informacije’

Iz gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo navode kako je Ivan Čizmić (pravni zastupnik vlasnika, op.a.) zatražio izdavanje tzv. lokacijske informacije koja je stranci i izdana 28. siječnja ove godine.

– Riječ je o aktu kojim potencijalni investitor dobiva sve informacije iz prostornoplanske dokumentacije o uvjetima gradnje za konkretnu lokaciju. Nakon ovog akta, stranka do danas nije podnijela novi zahtjev za izdavanje građevinske dozvole – odgovara Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Na lokaciji eventualne gradnje stranka je, objašnjava, dužna prije podnošenja zahtjeva za građevinsku dozvolu priskrbiti i potvrde na glavni projekt, i to u prvom redu od Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog odjela Split. S tako pripremljenom dokumentacijom Odjel za urbanizam otvara predmet i pokreće proceduru utvrđivanja kompletnosti priložene dokumentacije, te usklađenosti s prostornoplanskom dokumentacijom.


#MARJAN

Izdvojeno

30. svibanj 2020 23:16