StoryEditorOCM
Splita nadogradnja restorana?

Sapunar želi dio Bena dati u potkoncesiju, a odluku o tome donijet će Županijska skupština kojom predsjedava - njegov otac: Ne bismo se upustili u ovo da nismo podmirili dugove...

28. svibnja 2019. - 10:42
Pogled na restoran 'Benedikt' danas i izvorni izgled objekta s kraja 60-ih godina

Igor Sapunar, nećak bivšeg poteštata Željka Keruma, namjerava dati u potkoncesiju dio sadržaja na Benama, na kupalištu za koje je od Županije dobio pravo upravljanja.

O tome se u utorak (danas) trebaju očitovati županijski vijećnici kojima predsjedava Petroslav Sapunar, koncesionarov otac. Sapunarova tvrtka "National" koja je dobila koncesiju na Bene do 2033. godine, uputila je Županiji zahtjev da im se odobri sklapanje ugovora o potkoncesiji.

Zasad neimenovanom partneru bi dali djelatnosti: brod za vuču - "banana", kolutova…, sportsko-rekreacijsku zonu (nogometni teren, dva teniska terena, rekreacijski kamp), pravo potkoncesije na plažu (pedaline, suncobrani i ležaljke) i suvenir shop.

"Potkoncesijom bi se unaprijedila kvaliteta postojeće ponude i obogatio sadržaj Bena na zadovoljstvo korisnika", ističe se u zahtjevu.

Upitali smo Igora Sapunara za dodatna objašnjenja najvovijeg poteza, a on nam se požalio na davanje izjava novinarima.

- Svaki puta kad bih nešto rekao, opekao bih se. Sve razloge koje smo imali da se odlučimo za potkoncesije naveli smo u zahtjevu Županiji - kratko nam je kazao Sapunar mlađi i dodao kako je njegova firma podmirila sva dugovanja regionalnoj blagajni još početkom godine:

- Ne bismo se upustili u ovo da nismo podmirili dugove.

Ipak, u tijeku je inspekcijska provjera legalnosti gradnji na Benama već neko vrijeme, zanimalo nas je što koncesionar misli kako bi mu nalaz inspekcije, utvrde li bespravnost radova, mogao utjecati na poslovanje.

- Čuo sam da se o tome obavljaju izvidi, ali mi nije poznato je li se što otkrilo. Ako je u pitanju bespravna gradnja, onda je riječ o nečemu što je nastalo prije više od 15 godina. Mi kao koncesionari nemamo ništa s tim. Ne mislim da to može utjecati na naše poslovanje. Ako postoje bespravne gradnje, riječ je o manjem dijelu - smatra koncesionar na Benama.

Iz Društva "Marjan" koje je podnijelo prijave inspekciji, tvrde kako Sapunar ne može davati u potkoncesiju teniske terene.

- Teniski tereni nisu bili predmet koncesije, ali se njih iznajmljuje, iako u zemljišno-knjižnom ulošku stoji da kod upisa teniskih igrališta u zemljišne knjige nije priložena lokacijska, građevinska i uporabna dozvola. Dakle, oni ne bi mogli biti predani u potkoncesiju - smatra Srđan Marinić, predsjednik Društva.

Društvo "Marjan" prijavilo je kao bespravne kućice i naprave koje su postavljene po borovini koja okružuje popularno kupalište. Najspornija je možda dogradnja restorana "Benedikt" koji je proširen na zapadnom dijelu.

Naime, iz fotografija izvornog i sadašnjeg stanja tog ugostiteljskog objekta očito je dograđivan, kako se ističe u prijavi, za 170 četvornih metara, što ga je uvećalo do ukupno 349 kvadrata.

U spomenutoj udruzi naglašavaju da je dogradnja nastala iza 2005. godine, pri čemu se pozivaju i na fotografiju objavljenu na stranicama našeg lista u prosincu 2004. na kojoj restoran još nije dograđen. Koncesionar je tada bila tvrtka "Excelsus".

Godina kad se zahvat dogodio ima svoje značenje u cijeloj priči, jer je 2004. mijenjan Kazneni zakon, nakon čega je bespravna gradnja u zaštićenoj prirodnoj vrijednosti, u što spadaju Bene kao dio park-šume Marjan, postala kazneno djelo.

Inače, od 2008. koncesiju je od "Excelsusa" preuzeo Željko Kerum, a od tada je taj dio Marjana pod upravljanjem članova Kerumove obitelji i poslovnih suradnika, o čemu je bilo polemika po društvenim mrežama zbog lošeg održavanja.

Ako se dokaže da je ilegalni zahvat na Benama obavljen nakon 2004. godine, onda je riječ o kaznenom djelu, za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora., a ako je nastala nakon 2008. onda se terete s Kerumom povezane tvrtke.

Zanimljivo je da inspektori već dvije i pol godine istražuju ovaj slučaj, ali još uvijek bez rezultata. Nije poznato kad će konačno utvrditi je li se oko popularne plaže ilegalno radilo i otkriti tko je počinitelj.

Upitali smo inspekciju što je s njihovim očevidom.

- Zahvaljujemo na upitu, te Vas ovim putem informiramo da je u tijeku provedba inspekcijskog nadzora tijekom kojeg se utvrđuju sve činjenice bitne za daljnje postupanje građevinske inspekcije. O svim detaljima ćemo Vas informirati - poručili su iz Državnog inspektorata.

Državno odvjetništvo također istražuje je li se bespravno gradilo na Benama.

- Povodom kaznene prijave od 13. prosinca 2018., iz sadržaja proizlazi da se prijavljuje počinjenje kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide - navodi se u odgovoru.

Zasad bez odgovora jesu li imali dokaz o legalnosti

Pokušali smo doznati od regionalnog pročelnika Stipe Čogelje je li Županija imala dokaz da je dogradnja restorana "Benedikt" legalno izvedena prije nego što su Sapunarovoj tvrtki izdali koncesiju, ali do zaključenja ovog broja našeg lista nismo odbili odgovor na upite e-mailom i SMS-om.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 02:53