StoryEditorOCM
SplitDETALJNA ANALIZA

Samo u ožujku fiskalizirano je računa u vrijednosti od gotovo milijardu i 315 milijuna kuna: otkrivamo u kojoj djelatnosti se bilježi najveći porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Piše M.I.
10. travnja 2022. - 19:11

Županijska komora Split izradila je najnoviju analizu o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za ožujak i prva tri mjeseca ove godine.

- U ožujku je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo milijardu i 315 milijuna kuna, što je 29 posto više nego u ožujku 2021. godine, dok je broj fiskaliziranih računa porastao za 10,2 posto. U odnosu na veljaču, prošli je mjesec vrijednost fiskaliziranih računa bila gotovo 20 posto veća - komentirao je podatke za ožujak predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

image

Joze Tomašpredsjednik HGK – Županijske komore Split

Paun Paunovič/Cropix

Ako podatke o fiskaliziranim računima u prošlom mjesecu usporedimo s onima iz ožujka predpandemijske 2019. godine, iznos fiskaliziranih računa u prošlom je mjesecu 33 posto veći nego u istom mjesecu 2019. uz gotovo jednak broj izdanih računa.

Neupitno je da uz povećanu potrošnju na povećanje iznosa fiskaliziranih računa utječe rast cijena kojem svakodnevno svjedočimo, a o kojem se omjeru radi teško je reći.

image
Duje Klarić/Cropix/Ilustracija

Gledano po djelatnostima, daleko najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na ožujak 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije, potom građevinarstvu (porast od 190,2 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+125 posto) te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+121,3 posto).

I podaci za prva tri mjeseca ove godine pokazuju gotovo jednaki trend.

- U prvom tromjesečju ove godine vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosila je nešto više od 3 milijarde i 451 milijun kuna te je 28 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, broj izdanih računa je porastao za 15,7 posto, komentirao je pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

image

Pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić

Vojko Bašić/Cropix

Kao i u ožujku, i u prva tri ovogodišnja mjeseca najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na siječanj-ožujak 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (+243 posto), djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+236 posto), građevinarstvu (+184 posto) te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+156 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 16:31