StoryEditor
Split73. obljetnica

'Samo je 50 Splićana otišlo u ustaše, a njih 45 u četnike': proslavljena godišnjica oslobođenja Splita, a glavna zvijezda bio je poznati splitski antifašist

26. listopada 2017. - 17:48
oslobodjenje_splita18-261017

Iako je tog 26. listopada 1944. godine padala kiša, Riva je bila prepuna ljudi koji su s oduševljenjem dočekali pripadnike 8. dalmatinskog korpusa koji su oslobodili naš grad od nacifašističkih okupatora.

Tim povodom u četvrtak je u organizaciji Udruge antifašista i antifašističkih boraca (UAAB) te Udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) obilježena 73. godišnjica tog važnog događaja u splitskoj povijesti.

Prilikom polaganja vijenaca na spomen-ploču osloboditeljima grada na Pjaci, Ante Jelaska, veteran Narodnooslobodilačke vojske, izveo je svojevrsni performans jer je na štandarcu, na kojem su navedeni značajni datumi iz splitske povijesti, dodao plakat na kojem piše "26.10.1944. dan oslobođenja Splita od fašističke okupacije", čime je aludirao na propuste gradskih vlasti da se i taj datum uvrsti na popis najvažnijih događaja koji su obilježili grad pod Marjanom.

Nakon što je prepričao što se tog povijesnog dana događalo, uslijedila je tradicionalna svečana akademija u Muzeju grada, gdje se okupljenima najprije obratio Pjero Baranović, zamjenik predsjednika UAAB-a.

- Prije 73 godine oslobođen je Split, ponos hrvatske Dalmacije i bastion antifašizma. Samo je 50 Splićana otišlo u ustaše, a njih 45 u četnike. To nisu fraze, nego statističke činjenice - kazao je u uvodnom govoru.

Leonora Mandić, tajnica "VeDRA-e", istaknula je kako su se i antifašisti i branitelji borili protiv istog neprijatelja - jedni protiv Hitlera, a drugi protiv Miloševića.

Profesor emeritus Josip Milat, predsjednik UAAB-a, naglasio je kako danas još uvijek ima kvazipovjesničara i pripadnika klera koji tvrde da je antifašizam farsa, kao da Hrvatska nije postojala prije 1991. godine.

- Nevjerojatno je da ne vide da su ideali antifašističke borbe i Domovinskog rata isti. Kada će se prihvatiti te činjenice? U svim našim prigodama odajemo počast svim borcima i antifašističkog i Domovinskog rata. Uz osjećaje ponosa, čestitam svim građanima 73. obljetnicu oslobođenja Splita. Živjeli! - podvukao je Milat.

Na kraju svečanosti Krešimiru Sršenu, predsjedniku županijskog UAAB-a, uručena je povelja za ukupan doprinos u razvijanju ove ideje, a sam je događaj završio pjesmom "Oj, Mosore, Mosore" u izvedbi muške klape "Ježinac".

 

Vijenci od Lovrinca do Pjace, ali nigdje poteštata

Predstavnici spomenutih udruga i Grada koji je predstavljao Zdravko Parčina, pročelnik za branitelje kao izaslanik službeno odsutnog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, zajednički su položili vijence na Lovrincu i to kod kosturnice palih boraca i žrtava fašističkog terora, na spomen-groblju branitelja iz Domovinskog rata te na Središnjem križu.

Potom su se vijenci položili i na spomenik žrtvama fašističkog terora ispred zgrade Županije te na spomen-ploči osloboditeljima grada na Pjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 14:55