StoryEditorOCM
SplitPRAVA SAUNA

Roditelji splitskih osnovaca iz prve ruke iskusili kako im djeca skapavaju u školi bez klime: ‘Kupit ćemo ih sami...‘

Piše Ana Pivčević
23. rujna 2023. - 11:10

Roditelji čija djeca pohađaju Osnovnu školu "Manuš" na svojoj su koži iskusili koliko je nepodnošljivo boraviti u razredu od vrućine. Naime, bili su na roditeljskom sastanku na kojem se na kraju poteglo i pitanje nedostatka klima uređaja.

- Škola nema klimu. Ljeta su sve duža i vruća i djeca nam se stalno žale da im je nepodnošljivo sjediti po šest školskih sati u razredu od vrućine.

image

S

Jakov Prkić/Cropix

Dijete mi je reklo da u dva ili tri kabineta imaju ventilatore, al od toga nikakve koristi nemaju. Imali smo klasični roditeljski na početku školske godine, ali onda je nekoliko roditelja pitalo zbog čega nema klima uređaja u školama. Znači, mi smo na roditeljskom bili oko 18 sati i umirali smo. Unutra je bila sauna, a možete misliti kako je onda djeci u podne - govori nam majka čije dijete ide u OŠ "Manuš". 

image



 

Saša Burić/Cropix

Dodaje kako im je rečeno da se na vanjsku fasadu ne smije ništa stavljati jer je zgrada pod zaštitom. 

- Na to je nekoliko roditelja predložilo da po razredima skupimo novce i mi kupimo makar one prijenosne klime da djeci barem malo olakšamo boravak u razredima. Pa nek na taj način onda svaki razred ima svoju klimu i ne miče se iz te učionice. 

Kako smo saznali, klime imaju u zbornici i uredima, a nikog nije briga za učenike u razredima. U 21. smo stoljeću, vrućine evo traju do 1. listopada čega smo svi svjedoci, ali naša djeca skapavaju u školi - kazala nam je Splićanka.  

Marita Guć, ravnateljica škole "Manuš", nam je kazala da je zgrada zaštićeno kulturno dobro RH i da zbog toga ne smiju stavljati klasične vanjske jedinice i na taj način riješiti problem klimatizacije. 

- Prije nekoliko dana u školi su bili predstavnici gradskih službi koji su obišli cijeli prostor škole. Zbog službenog puta nisam bila prisutna tada, ali su mi kolegice rekle da Grad gleda kako riješiti problem klimatizacije u osnovnim školama.

image

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš

Vojko Bašić/Cropix

Gledali su kako bi se to kod nas moglo izvesti, a ja ću kroz nekoliko dana otići do Gradske uprave da s njima vidim kako su oni to zamislili i kako bi se realiziralo - kazala nam je ravnateljica Guć. 

Dodala je da je najgore u podrumu gdje se nalaze učionice, ali i kuhinja. 

image
Duje Klarić/Cropix

- Smatram da treba pokriti sve učionice i školske prostore na jedan ekonomičan i stručan, ali i financijski isplativ način. Ja po tom pitanju nisam nikakva zapreka u realizaciji. Svjesna sam problema, klima se promijenila i ljetno vrijeme traje sve duže i duže. U potpunosti razumijem roditelje - rekla nam je Guć. 

Što se tiče klima-uređaja u potkrovlju gdje se nalaze kancelarije, Guć ističe da su postavljene prije 20-ak godina te da one u kancelarijama služe za hlađenje i grijanje, dok se ostatak škole grije preko radijatora. 

image
Jakov Prkić/Cropix

- Shvaćam inicijativu roditelja za kupnjom prijenosnih klima, ali želim naglasiti da bih voljela da Grad kroz sustavni i temeljiti projekt pokrije školu s kvalitetnim sustavom klimatizacije.

Također, ne bih voljela da se stvaraju razlike između razreda jer moramo biti svjesni da postoje roditelji koji ne mogu priuštiti sudjelovanje u kupnji uređaja.

Svakako, nakon sastanka u Gradu Splitu sazvat ću Vijeće roditelja kako bih pred njih došla s konkretnim informacijama što se planira - za kraj nam je rekla ravnateljica "Manuša".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:32