StoryEditorOCM
Splitsporni kvadrati

Riješili smo misterij: Evo tko je sve živio u ‘zaboravljenom‘ stanu kojeg je MORH dao na korištenje splitskom HNK-u

Piše Božidar Lončar
4. siječnja 2024. - 07:35

Kada već nisu uspjeli HNK i intendant Vicko Bilandžić ni aktualna vlast na čelu s Ivicom Puljkom pa ni gradski vijećnik Mosta Josip Markotić koji je otvorio "Pandorinu kutiju" zvanu tri MORH-ova stana u Solinu koji su devedesetih dani splitskom kazalištu na korištenje, mi smo došli do informacije o statusu svih triju stanova i tko ih koristi.

Time smo riješili nepoznanicu jednog od stanova kojem se gubi trag od 2014. godine!

image

Dopis HNK Vladi 1996. kojim se traži korištenje tri stana MORH-a u Solinu temeljem zasluga u Domovinskom ratu za socijalno najugroženije zaposlenike kazališta. 

Anonimno/Slobodna Dalmacija
image

Odbijenica Ministarstva 2005. na prijedlog kazališta za otkup stanova temeljem zakonskih odluka kojima je odgođena primjena.

Anonimno/Slobodna Dalmacija

Stan su koristili zaposlenici HNK, naknada nije navedena ili je nema. Jednom kada bi osoba prestala biti zaposlenik kazališta, napustila bi stan.

Markotić je pitanje stanova povukao na Gradskom vijeću 7. prosinca. Stanovima smo ušli u trag u članku objavljenom 11. prosinca, no jedan je ostao misterij. Ovo je pitanje Markotić opet povukao priopćenjem 22. prosinca.

Ovo je misterij. Pitanje vijećnika o kazalištu ‘otkrilo‘ MORH-ov stan za koji se već 9 godina ne zna tko je u njemu!

Splitski vijećnik iznosi skandalozne stvari o HNK, optužuje i intendanta: ‘Ili ću ja u zatvor ili će tamo bit otkaza!‘

Nakon deset godina ušli smo u trag trećeg stana

Slobodna je došla do odgovora tko koristi treći stan, s obzirom da HNK od 2014. nema nikakvih informacija o njemu:

- HNK danas koristi jedan stan. Što se tiče druga dva stana, obavještavamo Vas kako su nakon prestanka korištenja od strane korisnika HNK-a stanovi predani na upravljanje Ministarstvu hrvatskih branitelja – odgovorili su nam iz Ministarstva obrane 3. siječnja.

Misteriozni stan je veličine 69,75 kvadrata. Od 1998. do 2004. koristila ga je pokojna Zdenka Mišura koja je bila upraviteljica marketinga i propagande, o čemu smo pisali. Taj je stan koristio Ivica Čikeš od 2004. i dodijeljen mu je kao istaknutom umjetniku. Čikeš nam je rekao kako je ovaj stan mijenjao za gradski koji mu je u najam 2011. osigurao tadašnji gradonačelnik Željko Kerum. Gradski stan mu je oduzet ove godine i trenutno je u fazi iseljavanja, rekao nam je.

Poznata glumica s MORH-om "prešla" HNK za drugi stan 2013.

Stan od 54,77 kvadrata je vraćen MORH-u 2013. na jako zanimljiv način. Stan je od 1998. do 2013. koristila naša slavna i poznata glumica. Stan je ”perspektivan za službene potrebe”, a HNK ni glumica nisu izrazili interes za stan, naveli su u MORH-u tada. Poznata glumica je imala pravo kupiti stan što joj je MORH omogućio ali to nije napravila. Kazalište je pokušalo vratiti stan i tvrdilo kako je A. Č. vratila ključeve predstavnicima MORH-a, a ne njima i da nisu pravovremeno obaviješteni što im nije pošlo za rukom.

image

Kako je HNK izgubio jedan od stanova 2013. Glumica i MORH su dogovorili primopredaju, a kazalište zakasnilo, ako je vjerovati.

Treći stan

Treći stan, od 69,75 kvadrata, koristi djelatnik HNK Ante Jelinčić čiji je ugovor o najmu 22. prosinca na Facebooku objavio Josip Markotić. Djelatnik je kazališta od 2015., a u stan je ušao 2017. Ne plaća naknadu i plaća režije. Jelinčić nam je u razgovoru odgovorio kako je ”pričuvni časnik Hrvatske vojske”, ali kako nije siguran da nam može slati dokumentaciju kao potvrdu. MORH nam je na isti način odgovorio i za sva pitanja oko aktualnog korisnika nas uputio na HNK. Intendant nam je odgovorio 22. prosinca kako kazalište ”nema svoj stan i nema definirane kriterije za dodjelu stanova”. U ugovoru između HNK i Jelinčića se ne navode nikakvi kriteriji MORH-a.

image

Anonimno/Slobodna Dalmacija

Primjer ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:16