StoryEditorOCM
Splitsviraj kraj za 2023.

Restauratori dovršili posao na Zapadnim vratima Dioklecijanove palače, a radilo se i u Gospi od Zvonika. Bacite oko

Piše Split Sd
19. prosinca 2023. - 12:16

Završena je ovogodišnja planirana faza restauratorskih radova u sklopu projekta obnove Željeznih vrata Dioklecijanove palače - arhitektonski sklop Zapadnih vrata Dioklecijanove palače i Crkve Gospe od Zvonika koje provodi Hrvatski restauratorski zavod, izvijestili su iz Banovine.

Grad Split od 2020. godine uz Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske sufinancira radove, a od tada je u cijelosti obnovljen i statički saniran srednjovjekovni zvonik, istočna i zapadna strana istočnog zida propugnakula i podgled luka.

Tijekom 2023. godine odrađeni su konzervatorsko-restauratorski zahvati na više zona. U prvom dijelu godine očišćeni su i konzervirani bočni dovratnici istočnog luka propugnakula. Potom je započeta sanacija sjevernog zida propugnakula (vanjska i unutrašnja stana te hodna ploha) te statička sanacija balkona sakristije. Unutar crkve Gospe od Zvonika otkriven je, očišćen i restauriran oslik na pjevalištu.

- Od svih ovogodišnjih radova najopsežniji su bili radovi na sjevernoj unutrašnjoj strani propugnakula, gdje je uz čišćenje i konsolidaciju kamena te uklanjanje vegetacije i fugiranje zida, nanovo revidirana niša otkrivena 2016. godine. U ovoj godini konzervirani su i prezentirani ostaci fresko oslika uz nišu, te su zalijepljeni i rekonstruirani ulomci parapeta niše.

Cilj ovih sveobuhvatnih radova je prijeko potrebnim, minimalnim intervencijama revitalizirati sklop Zapadnih vrata i crkve Gospe od Zvonika te tako poboljšati stanje te iznimno prometne zone stare gradske jezgre. Radovi se nastavljaju i u narednim godinama, prema dogovorenoj dinamici, do dovršetka obnove kamene strukture cijelog propugnakula - poručili su iz Grada Splita. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:39