StoryEditor
SplitLJUTI SU NA BANOVINU

Rekonstrukcija parkinga posvađala stanare Ostravske ulice i Grada Splita: garažu na Mertojaku čuvaju zaštitari, a 300 vozila nema gdje parkirati!

10. rujna 2020. - 09:48
Radovi na garaži u Ostravskoj prouzrokovali su problem parkiranja stanarima te uliceJoško Ponoš/Cropix

Proći će, evo, gotovo devet mjeseci otkako se stanari Ostravske ulice na Mertojaku naganjaju s Gradom Splitom oko organiziranja parkiranja za vrijeme radova na rekonstrukciji garaže u tom kvartu, s tim da se ni dandanas još uvijek ne zna gdje će se parkirati čak 300 vozila!

Naime, kako nam kazuju stanari zgrade Ostravske od broja 1 do 4, radovi su trebali započeti još u svibnju, ali su počeli tek u lipnju zbog "novonastalih saznanja" o stanju garaže. Navode kako je od početka tih "radova" više od mjesec dana zatvorena čitava polovica garaže i vanjskog parkinga stajala – prazna.

– Od tada radovi idu jako sporo, ali se nadamo da će završiti do 31. listopada ove godine, kako su nam iz Grada kazali na javnoj tribini još u prosincu 2019. godine – navode stanari.

Nasamareni građani

U garaži i oko nje je trenutačno oko 250 vozila, no ona bi se uskoro trebala maknuta iz garaže zbog radova, a za sada alternative za parkiranje – nema. Iako je sa stanarima bilo dogovoreno da će se raditi polovina garaže, a druga biti slobodna za parkiranje, od ponedjeljka je na ulazu u garažu postavljena zaštitarska služba i nitko više ne može u objekt.

 

Žale nam se stanovnici ovog dijela Mertojaka kako je bilo nekoliko razgovora predstavnika stanara s Gradom o radovima te da ih je gradska uprava nasamarila.

– Grad je zbog izgradnje u Ostravskoj i buduće u Doverskoj napravio dva zamjenska parkinga: na igralištu u Ostravskoj ulici kapaciteta cca 45 parkirnih mjesta i u Doverskoj ulici cca 110 parkirnih mjesta. Na parking u Doverskoj Grad je stavio vrata i na zahtjev stanara još u svibnju ustupio ključeve navedenog parkinga, da bi početkom srpnja vrata otvorio svima i zavario vrata trajno i tako izigrao dogovor sa stanarima Ostravske, jer je navedeni parking uređen samo zbog gradnje garaže – pojašnjavaju nam.

Banovina je stanarima obećala gradnju garaže u dvije faze – polovina garaže bi se realizirala odmah, a druga kad se završi prvi dio. No prije nekoliko dana su iz Banovine obavijestili stanare da se druga polovica garaže isprazni kako bi se nastavili radovi, što se i dogodilo.

– Grad je do sada prema svim građanima drugih kotara gdje se izvode radovi na garažama bio benevolentan i pripremio adekvatni zamjenski parking. Stanari u Ostravskoj očito nisu te sreće ili smo građani drugog reda? – pitaju se ogorčeni stanari.
Garaža je inače zatvorena od 14. svibnja, što znači da je do sada trebalo biti obavljeno više od pola radova, no stanje na terenu, što se vidi iz priloženih fotografija, nije ni blizu toga.

Manjkavost projekta

Da stvar bude bizarnija, radovi su započeli tek 17. lipnja zbog manjkavosti samog projekta, u njemu nisu bile dobro označene cijevi postojećih oborinskih voda, potoka sa Sućidra, te napuknuće sjevernog zida garaže. Projekt rekonstrukcije je napravljen, a da prije toga nitko nije ispitao stanje na terenu.

Nakon najave da se kreće u sanaciju garaže, u Banovini je krajem prosinca prošle godine održan sastanak predstavnika stanara Ostravske, GK Mertojak s predstavnicima Grada na čelu s Juricom Vojnovićem, pročelnikom za izgradnju.

Tada je načelno dogovoreno da će se nakon završetka radova čitava garaža najprije koristiti kao javno parkiralište bez naplate, te se neće dati na korištenje pravnim osobama (HEP, "Viator" i sl.), već će služiti isključivo za parkiranje građana. Ako se ustupi, garažom će moći upravljati samo tvrtka "Split parking" koja će odrediti uvjete korištenja. Stanari okolnih zgrada predmetne garaže u Ostravskoj će imati prednost prilikom podnošenja zahtjeva za parkirališnu pretplatu.

Stanari će imati pravo na rezervirano parking mjesto u skladu s pravilnikom "Split parkinga", što znači mjesečnu pretplatu od 290 kuna. To pravo se može koristiti samo dok takva praksa postoji i u ostalim garažama ovakvog tipa koje su pod upravljanjem "Split parkinga".

BANOVINA ODGOVARA: ‘Parking u Doverskoj bio je prazan, zato smo ga otvorili‘


Iz Grada smo dobili informaciju da je krajnji rok za izmještanje vozila iz garaže bio 31. kolovoza.

– Važno je napomenuti da je prije otvaranja gradilišta napravljen dogovor Grada Splita s izvođačem da se dio garaže koristi i određeno vrijeme nakon početka radova, što je napravljeno. Tako je jedna polovica garaže bila ispražnjena od vozila na početku radova, a prema dinamici gradilišta, sada je potrebno isprazniti i ostatak garaže – poručuju iz Banovine.

Napominju kako je parkiralište u Doverskoj bilo zatvoreno u početku kako bi vozila iz garaže u Ostravskoj imala mjesto na zamjenskom parkingu. Međutim, kako nakon mjesec dana od izlaska vozila iz prvog dijela garaže na tom parkiralištu nije bio parkiran niti jedan automobil, parkiralište je otvoreno za sve da bi se olakšalo svim stanovnicima Mertojaka – zaključuju u gradskoj upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 00:13