StoryEditorOCM
SplitOPREZA NIKAD DOSTA

Raste broj hospitaliziranih od korone u splitskoj bolnici, pacijenti čekaju u redovima i na hitnom ‘Zaraznom‘! Glavna infektologinja: ‘Covid nije nestao...‘

Piše Ivica Marković
6. siječnja 2023. - 22:02

U splitskom KBC-u rastu brojke hospitaliziranih kada je Covid u pitanju. Zadnjeg dana prošle godine u bolnici je od Covida "ležalo" 30 pacijenata, a već nakon 24 sata, dakle 1. siječnja bilo ih je 46, da bi se ta brojka 2. siječnja smanjila na 42.

- Imamo porast hospitaliziranih od Covida, kao i porast broja onih koji dolaze po pomoć na naš Hitni prijam. U pravilu se radi o osobama starije životne dobi s velikim brojem kroničnih ili akutnih bolesti, tako da kod njih prevladaju problemi s tim kroničnim bolestima tijekom Covida.

image
Joško Ponoš/Cropix

Covid nije nestao i dalje je vrlo prisutan, samo, sada imamo blaže kliničke slike kod mlađih ljudi, kod kojih smo prije znali imati težu kliničku sliku. Sada je to iznimno rijetko - kaže nam doc. dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja, predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Split.

image

Dr. Mirela Pavičić Ivelja 

Jakov Prkić/Cropix

Valja napomenuti da na Klinici za infektologiju ponovno imaju isti problem s oboljelima od Covida, koji su imali i protekle gotovo tri godine. Naime, na Infektologiju dolaze svi i oni koji zaista trebaju, ali i oni koji nisu životno ugroženi i koji to ne trebaju.

Na taj način "zatrpavaju" bolničke kapacitete, čekaju u redu, a bilo bi puno elegantnije da odu kod svojih obiteljskih liječnika ili da se s njima savjetuju. Znamo da su u "strahu velike oči", ali bezrazložno odlaženje kod infektologa, zato jer malo curi nos, bole mišići ili zbog malo kašljanja, zaista nema smisla.

image
Duje Klarić/Cropix

Kada je u pitanju cijepljenje protiv Covida u Splitsko-dalmatinskoj županiji se protiv Covida u listopadu cijepilo 1200 ljudi, u studenome njih 800, a u prosincu 680. Naravno ovo su brojke za prvu, drugu, treću (prvi booster) i četvrtu (drugu booster) dozu. A, kada su u pitanju booster doze, rezultat je još pogubniji.

image
Joško Ponoš/Cropix

Tako se u prvom tjednu prosinca boosterom cijepilo 30 osoba, u drugom tjednu njih 80, trećem 76, četvrtom 74, dok se na taj iskorak od 26. do 31. prosinca odlučilo njih još 84.

Iako se u javnosti, sada zaista malo govori o Covidu i svi se ponašaju kao da ga nema i da više nije opasan, činjenica je da ljudi i dalje od njega oboljevaju i umiru i to ne u beznačajnim brojkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 08:48