StoryEditorOCM
SplitPUNO SVITA

Raport s fešte za Dan Marjan: ove godine Splićani su je platili 1000 eura skuplje, bacite oko tko je sve došao

Piše Božidar Lončar
21. svibnja 2023. - 16:38

Ove je godine Dan Marjana obilježen u nešto kasnijem terminu nego što tradicija nalaže, a to je prvi tjedan nakon obilježavanja Sudamje. Dan Marjana obilježava se inače 9. svibnja, na datum kada je osnovano Društvo Marjan.

Program obilježavanja Dana Marjana organizirali su gradska tvrtka “Žnjan” d.o.o. i Javna ustanova park-šuma Marjan. Splićanke i Splićani ovogodišnji su program, prema riječima ravnatelja Marka Pejnovića, platili oko 5067 eura ili 1000 eura više nego prošle godine.

Uz protokolarni dio polaganja cvijeća ispod biste prvog predsjednika profesora Josipa Kolimbatovića, program na južnoj strani Marjana između Botaničkog i Zoološkog vrta bio je rezerviran za djecu. Na platou kod Zoološkog vrta je od 10 sati odred izviđača pomoraca “Posejdon” organizirao izviđačke igre, a na pozornici amfiteatra održana je lutkarska predstava “Šumska priča”, nakon koje je uslijedio glazbeno-zabavni program sve do 18.

image
Jakov Prkic/Cropix
image

Bilo je i nordijskih hodača

Jakov Prkic/Cropix

- Zabavno je i često dolazimo na Marjan. Ja sam stigla automobilom do Vidilice pa onda pješke i nije bilo gužve - rekla nam je Katarina Tot dok je sa šestogodišnjom kćeri Andrijanom pratila “Šumsku priču”.

Besplatna linija

Oni koji nisu stigli automobilom na Marjan su mogli doći autobusom, besplatnom linijom HNK - Marjan, koji je prometovao svakih 20 minuta. Kašnjenja ili velikih gužvi kao za Praznik rada nije bilo.

Međutim, nisu svi bili oduševljeni onim što su platili za Dan Marjana:

- Mislim da je bilo bolje kad smo bili djeca jer smo tu s Marjana pa dolazimo svaki dan. Nekoć je bio cirkus i štandovi - kratko nam je poručio jedan anonimni Splićanin koji je doveo kćer.

Osim kod Zoološkog vrta, na prvoj Vidilici je klapa “Marjan” pjesmom dočekala sve koji su pješice dolazili na Dan Marjana. Među njima i Lindu i Deana koji su se prije dvije godine doselili iz SAD-a u Hrvatsku:

- Lijepo je vidjeti i ove kulturne događaje. Plivamo, planinarimo, bicikliramo ovdje svaki dan. Svakome tko dođe kažemo kako moraju otići na Marjan - govore nam Linda i Dean uživajući na suncu na prvoj Vidilici.

image
Jakov Prkić/Cropix

Na zapadnoj strani Marjana organizirana je interaktivna šetnja Stazom babe Marte i mala škola penjanja na Šantinim stijenama koju je vodio sportsko-penjački klub “Zona”. Roditelji nisu bili hrabri koliko njihova djeca - govori nam tajnica kluba Gorana Škare:

- Prvi put smo ovdje. Nema pripreme, osiguramo ih našom opremom i idemo, 15 djece se popelo i samo dva roditelja - rekla nam je Gorana Škare, koja je po velikom suncu i bez vode malu penjačku školu privela kraju bez ikakvih teškoća.

Da teškoća nije bilo, potvrdili su nam i djelatnici dežurnih službi. Jedino su nam u šali djelatnice “Parkova i nasada” rekle kako imaju “pune ruke posla” dok su nosile vrećice u ruci. No, kontejneri, kao i sama okolina Marjana bili su čisti, stoga je zaključak da su se Splićanke i Splićani ipak nešto i opametili. 

image

Porcija srdela 3 eura

Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix

Kakve su cijene?

Iako se program održavao kod Zoološkog vrta, ulaz u Zoološki vrt nije bio besplatan. Cijena za odrasle 3 eura, za djecu 1,50 eura. Kod amfiteatra na dva štanda nudili su se ćevapčići, kobasice i srdele te kava, sokovi i pivo. Prodavači su nam rekli da su za ovu godinu pripremili oko 15 kilograma srdela i miješanog mesa za oko 50 porcija ćevapa. Cijena kave bila je od 1,50 do 1,70 eura, dok je cijena ćevapčića 3,50 eura i srdela 3 eura. U porciji za tri eura par feta kruha i desetak srdela. Kažu nam da nisu male. Za sendvič s kobasicama jedna gospođa nam je rekla da je malo kruha. Uređaj za naplatu nakratko je bio u kvaru pa smo kupili kavu bez računa, no kod druge ture dobili smo račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:34