StoryEditorOCM
SplitŽIVA RASPRAVA

Puljka u Stobreču dočekala puna dvorana, nije manjkalo dobacivanja ni obećanja. Jedna je stvar podijelila i mještane

Piše Božidar Lončar
14. ožujka 2024. - 20:29

U "OŠ Stobreč" Grad je održao dvosatno javno predstavljanje projekata koji se odnose na spomenuti mjesni odbor: spajanje južnog sliva na pročistač na Stupama s Bačvica, izgradnja sportsko-rekreativnog centra Stobreč, ulaganje u glavno i pomoćno igralište "NK Primorac" te projekt izgradnje dvorane, nadogradnje i energetske obnove škole.

Predstavljanje je podijeljeno u dva dijela: predstavljanje i pitanje građana. Iako se najavljivao njegov bojkot, na predstavljanju projekata je bio prisutan i predsjednik mjesnog odbora Vlado Tandara te je sve prošlo bez visokih tonova ili tenzija. Tresla se brda... Ali treba reći kako se učionica napunila do posljednjeg mjesta. Stobrečani su se morali suzdržati od pitanja do kraja prezentacije, a gradonačelnik Ivica Puljak je moderirao predstavljanjem kao na nastavi.

image
Paun Paunović/Cropix

Uvodno je bilo malo nervoze oko prisutnosti televizijskih kamera:

- Tu smo radi dobrih stvari i projekata - kazao je Puljak.

- Ma je, nema šta - čulo se iz publike.

Mladen Mimica voditelj projekta iz "Vodovoda i kanalizacije" je pojasnio radove na preusmjeravanju kanalizacijske mreže s Katalinića briga na Uređaj za pročišćavanje Stupe kao i projekt izgradnje obalnog nasipa Duilovo-Stobreč u duljini od 1.700 metara.

- Cijela dionica bit će ukopana u morsko dno i zakopana, 600 metara od obale. Na obalnom nasipu će se provesti magistralni cjevovod, na površini popločana prometnica s hortikulturom na što će Banovina potrošiti između 1,7 i 1,8 milijuna eura nakon sklapanja ugovora s "ViK"-om - objasnio je Mimica.

- Kad će to bit? Za 40 godina? Za 20? Iduće godine - redaju se povici iz publike.

Škola

Što se tiče škole, rekonstrukcija kreće nakon školske godine i trajat će godinu do godinu i pol dana, kazao je Puljak i pozvao na strpljenje. Dio projekta koji se odnosi na jednosmjensku nastavu će financirati država, a Grad ostalo, dodao je Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i priznao kako su fasada i zgrada, po njegovim riječima, u lošem stanju.

"NK Primorac" bi dobio obnovljeno pomoćno igralište te umjetnu travu i reflektor na glavnom igralištu, a na mjestu streljane bi se gradio novi sportsko rekreativni centar s trgom i podzemnom garažom, bazenom, sportskom multimedijskom dvoranom, kuglanom i vanjskim sportskim terenima, pojasnio je Negotić.

image
Paun Paunović/Cropix

Podijeljeni oko streljane

Pitanje o alternativi za streljanu podijelio je Stobrečane. Bilo je onih koji su se glasno opirali ideji da streljana ostane.

- Dok se radi na Starom placu nećemo mi zaboraviti na Baseball i Rugby klub "Nadu" - umirio je strasti Puljak na što se nadovezao njegov zamjenik Antonio Kuzmanić kako se "neće izmjestiti streljana dok se ne nađe alternativa".

- Postoji mogućnost da streljana bude dio SRC Stobreč. Na Poljudu imaju zatvorene streljane, ljudi ni ne znaju da je tamo - Negotić je na kraju ponudio rješenje koje je smirilo dio zabrinutih Stobrečana.

Par starijih Stobrečana koji su se predstavili kao osobe iz građevinarske struke predstavili su različite ideje parking rješenja što je gradonačelnik odbio kazavši kako će se isti riješiti sa sportsko-rekreativnim centrom.

- A što je sa 150 metara šetnice koje nisu obuhvaćene projektom zbog čega nismo spojeni s ostatkom Splita - pitao je predsjednik MO Stobreč Vlado Tandara.

- Treba se donijeti uredba o pomorskom dobru, to ćemo projektirati i dograditi - odgovorio je Puljak i time ponudio "slamku spasa" Stobrečanima.

Pitanja oko kanalizacije je bilo koliko oćeš, ali zanimljivo kako nitko nije pitao za rokove niti kada će se što raditi. Fekalije ispod jednog od restorana u Stobreču, kuće koje nisu spojene na kanalizaciju samo su bili neki od pitanja no umirio ih je Miroslav Delić, direktor "ViK"-a s odgovorom kako da se jave Mjesnom odboru i Grad će o svom trošku pokriti kuće bez priključka na kanalizaciju. Promet će se riješiti "pola-pola" s "ViK"-om dodao je Puljak u tonu predizborne kampanje.

Nakon dva sata svima je bilo dosta. Kada je došlo blizu 19, krenula su sportska pitanja:

- Al‘ ćete ić gledat Dinamo - pitali su ga iz publike.

- Ne, ne, treba održati red - kratko i diplomatski je odgovorio Puljak.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:13