StoryEditorOCM
SplitVILA DALMACIJA

Puljak svjedočio na sudu zbog triju novčanih kazni koje je dobio zbog ilegalnih radova: ‘Nisam ja...‘ Poslušajte izjavu

Piše Božidar Lončar
15. prosinca 2023. - 20:10

Ivica Puljak u petak se pojavio na Upravnom sudu gdje je započelo ročište u slučaju bespravne gradnje vodovodnog sustava u Vili Dalmacija. Podsjetimo, gradonačelnika je Državni inspektorat kaznio novčano tri puta ove godine: najprije s 13.333 eura 7. ožujka zbog radova na vodovodnom cjevovodu bez građevinske dozvole.

Potom, dvadesetak dana kasnije dobiva kaznu od 13.333 eura zbog ilegalne ugradnje 52 metra kanalizacijskih cijevi koji su zamijenili stare prilikom ilegalnih radova. Kažnjen je, po zakonskoj praksi s još 400 eura dok je Grad kažnjen s četiri tisuće eura.

Tu nastaje paradoks: prvom odlukom Inspekcije Puljka se prisiljava na obustavu građenja u Vili Dalmacija, a drugom mora ukloniti nove kanalizacijske cijevi u starom sustavu što podrazumijeva građevinske radove. Sukob je naravno dobio i političku pozadinu jer je Puljak od početka prozivao čelnog čovjeka Državnog Inspektorata Andriju Mikulića kao i bivšeg gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da ga kao članovi HDZ-a da preko radova u Vili Dalmaciji žele politički eliminirati.

image
Saša Burić/Cropix

Optužni prijedlog

Početkom 2021. Grad Split u Oparinom mandatu raspisuje natječaj za spomenute radove u Vili Dalmaciji. Vrijednost zahvata je bila 226.667 eura i kraj radova se očekivao za dva i pol mjeseca. Godinu poslije, Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan podignula je optužni prijedlog protiv novog gradonačelnika Ivice Puljka jer su radovi izvođeni bez suglasnosti konzervatora i Županije. Tadašnji predsjednik JUPŠ Marjan je bio iz redova HDZ-a, Stipe Mušura.

U prvim mjesecima 2022. Državni inspektorat je utvrdio da se radovi izvode bez glavnog projekta i naređena je obustava građenja. Stiže uporabna dozvola za građevine podignute do 1968., a ne zbog ispunjenja higijenskih standarda. Tada se postavljaju kanalizacijske cijevi kako bi u Vili Dalmaciji, Titovom odmaralištu gdje su gosti bili političari i poznate osobe iz cijelog svijeta, bio u funkciji makar jedan sanitarni čvor.

image
Mario Todorić/Cropix/

Upravo to zatrpavanje je bio razlog druge kazne Građevinske inspekcije. Puljak krivca vidi u Povjerenici HDZ-ove Vlade Mirni Veži koja je, po njegovim riječima tada, prilikom primopredaje potpisala da je sve vraćeno u prvobitno stanje. Kako smo već pisali, sve se moglo izbjeći da je Grad nakon prvog inspekcijskog nalaza sam sebi izdao građevinsku dozvolu. Ali, to se nije dogodilo.

Čak godinu dana Grad to nije uspio napraviti! Glavni projekt dva puta nije prošao u Županiji dok Grad nikad nije točno odgovorio zašto se toliko čekalo. Prema Informacijskom sustavu prostornog uređenja, građevinska dozvola je izdana 10. svibnja a postala pravomoćna 6. lipnja. Trenutni status je žalbeni rok, odnosno, rok za podnošenje tužbe.

Puljak: ‘Nisam kriv‘

Zato smo danas prije ročišta uhvatili Ivicu Puljka da nam kaže u kojoj je fazi projekt i hoće li platiti kazne. On krivca i dalje vidi u Opari i Veži:

- Ja ću argumentirati ono što sam već govorio, da za ovu kaznu Građevinske inspekcije nisam bio odgovorna osoba. Odgovorne osobe su bili bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je ishodio svu dokumentaciju, donio odluku o početku radova i gospođa Mirna Veža koja je zaprimila nalaze inspekcije i konstatirala da se sve vratilo u prvobitno stanje. Dakle, ja u tome nisam sudjelovao niti sam odgovoran – kazao je Puljak o očekivanjima s današnjeg ročišta na Upravnom sudu.

- Jesu li ovdje pozvani Andro Krstulović Opara i Mirna Veža?

- Ne znam, to je stvar suda. Ono što ću ja argumentirati, što mislim da se zove pasivna legitimacija, pogrešna je osoba kojoj je usmjerena kazna.

- Ako bude potrebno, hoćete li platiti kaznu?

- Siguran sam da će sud donijeti odluku koja je pravedna, a to je da za kaznu nisam odgovaran. Ako uopće treba plaćati kaznu, onda su za to odgovorni gospodin Opara i gospođa Veža.

- Kakva je tamo trenutna situacija?

- Ishođena je građevinska dozvola. Ovih dana su započeli radovi prema građevinskoj dozvoli.

- Što bi tamo trebalo biti iduće sezone?

- Sređeni, uređeni, bolji i reprezentativniji prostori.

- Što je s prostorom koje su koristile braniteljske udruge?

- To su uvijek bili gradski prostori. To rješava naša služba za povrat.

Osim oko vodovoda, drugi problem koji se u Vili Dalmaciji nije riješio u Puljkovom mandatu su prostori koje besplatno koriste dvije udruge: Ronilačko-ekološki klub HVIDRA i Udruga veterana specijalne policije BATT.

image
Tom Dubravec/Cropix/
image
Tom Dubravec/Cropix

Branitelji u prostoru, još nema dogovora s Gradom

S njima je 2019. tadašnji gradonačelnik Krstulović Opara potpisao ugovor o besplatnom korištenju objekata u vili na godinu dana. HVIDRA je koristila baraku, BATT staklenik, ekonomiju, i plažne objekte. Ugovor je istekao, udruge su ostale. HVIDRA prostore i dalje koristi po istim uvjetima kao i prije, potvrdio nam je Kamilo Čuljak iz udruge.

image

Kamilo Čuljak

Božidar Vukičević/Cropix/

Državni Inspektorat je 30. ožujka 2022. utvrdio kako je BATT srušio i izgradio novi staklenik bez građevinske dozvole zbog čega je gradilište zatvorene. Za ove radove unutar zone A kulturno-povjesne cjeline dobili su suglasnost Radoslava Bužančića, šefa Konzervatorskog odjela u Splitu te Ivice Leke, pročelnika Službe za gospodarenje gradskom imovinom, kao i Marija Negotića, tadašnjeg voditelja Odsjeka u Lekinoj službi.

USKOK je u travnju ove godine istraživao dodjelu prostora u Vili Dalmaciji od strane bivših gradonačelnika Ive Baldasara i Krstulovića Opare. USKOK sumnja u zlouporabu položaja i ovlasti u dijelu zbog sumnje u besplatnu dodjelu prostora, bez naknade i provedenog javnog natječaja. Od njih je u proljeće ove godine tadašnja pročelnica Maja Đerek tražila napuštanje prostora, naplatu i odlazak.

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix

Od tada do danas ništa se promijenilo nije.

- Poslali smo dopis Banovini i još čekamo. Mi koristimo prostore kao oduvijek i po istim uvjetima. Sve je isto. Nismo komunicirali s predstavnicima Grada od zadnjih članak. Čekamo njihov odgovor pa da sjednemo i dogovorimo se – rekao nam je Kamilo Čuljak iz HVIDRA-e.

Donosimo cijeli video razgovora ispred Upravnog suda:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:43