StoryEditor
SplitPROSTOR JE TU

Puljak opleo po državi zbog otezanja s kriznim centrom za žene žrtve nasilja: ‘Činimo sve da ga Split dobije, ali nam je potrebna suglasnost Ministarstva rada...‘

Piše Split SD
22. rujna 2022. - 15:25

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, oglasio se i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

- Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Društvo i država u kojima su žene nezaštićene, a nasilje nad njima bilježi porast, su društvo i država koje moramo mijenjati. Sustavno, odlučno i sa svih razina, pojedinca, roditelja, a najviše s pozicija donositelja odluka.

image
Tom Dubravec/Cropix

Jer ako odluke koje donosimo, ili ne donosimo, uzrokuju patnju, smrt, neke žene, majke, baš sada u ovom trenutku, onda nismo dorasli zadaćama koje su nam povjerene.

Moramo urediti sustav tako da učinimo sve da spriječimo nasilje, a kada se ono i dogodi, da ženi pružimo sve: oporavak, zaštitu, smještaj, sigurnost, nastavak normalnog života, koliko god je to moguće.

image
Joško Ponoš/Cropix

Split treba krizni centar i mi s naše strane činimo sve da ga Split i dobije, što prije. Bit će to prvi krizni centar za rad sa ženama koje se preživjele seksualne i druge oblike nasilja. Imamo identificiran prostor koji su udruge odredile adekvatnim, imamo osigurana proračunska sredstva.

Kako bismo što prije otvorili krizni centar potrebna nam je suglasnost Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za korištenje prostora za ovu socijalnu namjenu. Nadam se i vjerujem da će Ministarstvo imati razumijevanja te da će Split vrlo skoro dobiti krizni centar. Žene koje trpe nasilje nemaju vremena za čekanje - poručio je Puljak na Facebook stranici Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2022 15:25