StoryEditorOCM
SplitPOZIVA NA RAZUM

Puljak o štrajku radnika ‘Čistoće‘: Plaće će im rasti, ali se ne mogu usklađivati s inflacijom, toga nema nigdje‘

Piše Gabrijela Radanović
4. travnja 2023. - 15:07

Gradonačelnik Ivica Puljak promptno je reagirao na sutrašnju najavu štrajka radnika "Čistoće".

- Mislimo da nema potrebe ni razloga za ići u štrajk, mi smo se s radnicima susreli u više navrata. Razumijemo i poštujemo njihov rad i nudimo im kontinuirana poboljšanja. Razgovarali smo više puta, sindikati imaju 10 zahtjeva, od kojih je Uprava praktički prihvatila devet. Jedini koji nije moguće prihvatiti je zahtjev da se plaća usklađuje s inflacijom, Prihvaćen je čak i onaj, rekao bih prijeporan, a to je da im se plaće neće smanjiti i nakon što se potpiše ugovor.

Uprava je spremna u Kolektivni ugovor ugraditi klauzulu da se koeficijenti neće smanjivati. Ono što se nudi je da se sva prava zadrže i unaprijede. Radnici splitske "Čistoće" imaju najbolje plaće od svih komunalnih radnika u Hrvatskoj, imaju uvjete koji su među najboljima u Hrvatskoj.

image
Duje Klarić/Cropix

Predlaže se da se plaće povećaju za šest posto i da se neoporezivi dijelovi dohotka stave na maksimum što bi značilo dodatno povećanje od 150 eura za svakog radnika. Mislimo da je to u ovom trenutku jedina moguća ponuda bez da se povećaju cijene za naše građane. U razgovoru s njima postigla se velika razina suglasnosti na zadnjem razgovoru, ali nakon toga se promijenilo mišljenje.

Uprava će napraviti sve ako krene štrajk da se osigura čišćenje grada i odvoženje otpada tako da građani nemaju nikakvih posljedica od ovog štrajka. Pozivam čelnike sindikata da razumiju argumente i prihvate ponude uprave prema kojima će njihove plaće i dalje porasti, a uvjeti rada će se zadržati isti ili će se još poboljšati - navodi Puljak..

Kazao je kako ne zna koliko će radnika ići u štrajk, vjerujemo da neće svi ići, pa će se s njima pokušati organizirati čišćenje grada.

image
Duje Klarić/Cropix

- Neto plaće za ožujak zajedno s neoporezivim primanjima iznosile su 1540 eura za vozače i 1450 eura za iznosače. Uz to im se nudi i povećanje od 150 eura bez prekovremenih sati. Čistoća mjesečno ima budžet za plaće od 5,2 milijuna kunai ima 312 zaposlenih.

Kada to podijelite prosječna neto plaća ispada oko 1500 eura. Plaće su svima u Republici Hrvatskoj male i svima bi trebale rasti, nadam se da i hoće. Ono što im nudimo je ono što smo ponudili svim radnicima u komunalnim tvrtkama. Smatramo da je to pristojno i korektno prema njima koji rade stvarno teške poslove.

image
Duje Klarić/Cropix

Na pitanje kako komentira razlike u zahtjevima, jer sindikati tvrde da ih je ispunjeno šest, a Puljak da ih je devet, isto kao i da su različite informacije oko visine plaća, gradonačelnik pojašnjava kako je sve napismeno što se tiče prihvaćenih zahtjeva.

- Što se tiče podataka o plaćama, to su javni podaci. Pozivam ih da razmotre ovo, da dođemo zajedno do rješenja za njih i za građane.

image
Duje Klarić/Cropix

Na pitanje novinara da povjerenik sindikata pod pritiscima, te da je dobio i otkaz ugovora o radu, kazao je da je dobio ponudu novog ugovora s istom plaćom kao prije te da mu nisu smanjena nikakva prava.

- Pravo je Uprave da organizira posao. Da mu se dao otkaz i da mu se smanjila plaća, o tome bi se dalo diskutirati, ali ne ovome da mu se ponudi drugo radno mjesto s istom plaćom i istim uvjetima - rekao je Puljak.

Ivica Karoglan, direktor "Čistoće" je izrazio nadu da "više razumni" kolege neće štrajkati i da će obavljati svoj posao, jer su svi oni u službi građana.

image
Duje Klarić/Cropix

- Dat ćemo sve od sebe da nastavimo raditi tamo gdje smo stali, sakupljati otpad i nadam se da će vozači, podmetači i nosači odraditi taj posao. Od deset zahtjeva, devet je ispunjeno, ne znam što više dati. Inflatorni dodatak ne postoji sigurno nigdje u Hrvatskoj, a vjerojatno ni u svijetu, niti mi imamo novaca za to - poručio je Karoglan referirajući se na jedini zahtjev koji im nije ispunjen.

Što se tiče premještaja Marina Jadrića, sindikalnog povjerenika nezavisnog sindikata "Čistoće" na drugo radno mjesto Karoglan je kazao da mu je ovo četvrta sistematizacija koju radi te je procijenio da Jadrić ne može odgovoriti njegovim zahtjevima.

- Grad sam podijelio u šest cjelina, a toliko ima i šefova. Kolega Jadrić se nije uklapao u to jer je u dijelu grada koji obuhvaća bilo određenih problema. Nije ispunio moje uvjete, još u lipnju sam mu dao mogućnost rada u komercijali ili javnoj nabavi. Dakle, mi bi trebali raspisati javni natječaj kako bi nekoga zaposlili na mjesto referenta javne nabave, a firma je njemu platila certifikat za javnu nabavu i s druge strane je ekonomist.

image
Duje Klarić/Cropix

Toliko vjerujem tom čovjeku da bi ga stavio u ured direktora da prati javnu nabavu, što je vrlo važno, jer mi imamo 31 milijun kuna javne nabave za 2023. godinu. To je povjereno kolegi Jadriću, međutim treba puno raditi i biti odgovoran direktoru i Skupštini.

Možda se čovjek bojao, a ja sam mu rekao da ću biti uz njega i moja je odgovornost ako sam pogriješio. Nadam se da će kolega Jadrić dobro razmisliti i da će mi pomoći kada je u pitanju javna nabava. Nadam se da će na tom poslu koji smo mu ponudili biti odličan - poručio je direktor "Čistoće" sindikalnom povjereniku nezavisnog sindikata te tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 03:14