StoryEditor
Splitkrkljanac

Prve prave gužve: splitska luka jutros prepuna turista, kolone za ukrcaj na trajekte prema Braču, Hvaru i Visu. Prometno i u Zračnoj luci

Piše Tihana Marović, Hina
18. srpnja 2020. - 10:26
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Iako su se proteklih godina u ovo doba mnogi žalili na prevelike gužve u splitskoj trajektnoj luci, kolone automobila i redovi pred "Jadrolinijinim" blagajnama zabilježeni ove subote donijeli su olakšanje – turističkog prometa na otocima, unatoč epidemiji koronavirusa, ipak će biti!

Vrlo dobar, gotovo izvrstan turistički vikend najavljen je u petak, kada su uvedene dvije izvanredne linije za Supetar.

– Šušura ima, kao i redova i gužvi, iako je vrijeme malo oblačno, osjeća se da je sezona krenula. Za sada imat ćemo jedan izvanredni trajekt za Brač u subotu, uz dvanaest redovnih linija, ako bude potrebe uvest ćemo još jedan. Do sada smo ostvarili 45 posto prošlogodišnjeg prometa, ovoga vikenda očekujemo 40-ak tisuća putnika i deset tisuća vozila – potvrdila nam je Jelena Ivulić, voditeljica agencije "Jadrolinije" u Splitu.

Iz splitske luke prometuju još tri redovne linije za Vis, dvije za Vela Luku, šest za Stari Grad, isto toliko za Šoltu. U svakom slučaju, dobra vijest je što promet raste.

Samo kratka šetnja kroz luku bila je dovoljna da zaključimo kako stranaca u gradu pod Marjanom ipak ima. Prema registracijama najviše je Slovenaca, Čeha, Poljaka, Slovaka, ima ponešto Nijemaca i Austrijanaca, a osim Brača, tražene destinacije su Hvar, Vis i Šolta.

Što se zračne luke tiče tamo se danas i sutra očekuje 20 tisuća putnika koji će sletjeti ili poletjeti u 135 zrakoplova, a voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj Zračnoj luci Mate Melvan kaže i kako je među tim zrakoplovima koji će dotaknuti pistu na Resniku njih 35 privatnih. Svi ti zrakoplovi dolaze i odlaze u ukupno pedesetak europskih destinacija.

Melvan za Hinu kaže da im je promet ovoga vikenda u usporedbi s prošlogodišnjim na razini 30 posto, no ukupno očekuju da će srpanj imati u prosjeku 20 do 25 posto više nego 2019. godine.

"Prvi vikend srpnja smo imali deset tisuća, drugi vikend 15 tisuća, a sada ovaj treći vikend već imamo 20 tisuća putnika. Vidi se trend rasta jer nam se svakog vikenda povećava promet. Da se penje broj putnika možemo vidjeti i iz podatka kako smo u cijelom lipnju imali 26.150 putnika, a samo u ova dva dana vikenda ćemo imati njih 20 tisuća", tvrdi Melvan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. listopad 2020 18:23