StoryEditorOCM
SplitPOSTROJBE, POZOR!

Pripadnici HRM-a iz dubine Marjana izvukli 30 'kubika' ispiljenih stabala: borovi se više ne suše, pošumljavanja neće biti

2. veljače 2017. - 19:19
hrm_marjan9-310117.JPG

Pripadnici HRM-a u utorak su cijelo jutro izvlačili ostatke otpiljenih stabala s Marjana koja su se masovno sušila u prošloj godini. Radna akcija trajala je do 13 sati, a u njoj su sudjelovala 62 pripadnika Mornarice, pod zapovjedništvom pukovnika Marija Milinovića.

Sve se to odvijalo nakon što se Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom, obratio ministru obrane Damiru Krstičeviću za pomoć u ljudstvu, što je on i odobrio. Prije nego su raspodijeljeni na zadatke, Koharević im je nakon postrojavanja kod Spinutskih vrata zahvalio na pomoći, kazavši kako bez njih grane i debla koja su ostala duboko u šumi ne bi mogli izvući.

– Oni su jedini koji nam mogu dati ruke jer ovdje mehanizacija ne pomaže, nego jedino ljudska snaga. Pripadnici HRM-a bit će podijeljeni na nekoliko mikrolokacija, te očekujem da će se na cestu izvući oko 30 "kubika" deblovine, koju ćemo podijeliti našim sugrađanima prema već postojećoj listi, jer smo im to ostali dužni od prošle godine nakon sušenja. Osim Mornarice, Javna ustanova već je prije tražila pomoć od pripadnika članova Udruge veterana Domovinskog rata, koji su već bili na jednoj sličnoj akciji. Pomoć je zatražena i od pripadnika Torcide i Udruge veterana 4. gardijske brigade, koji su također obećali doslovno "dati ruke" i samo još treba s njima dogovoriti termine – istaknuo je ravnatelj.

Što se tiče samog neobjašnjivog sušenja stabala širom park-šume, Koharević je naglasio kako je ono za sada stalo.

– Pričekat ćemo proljeće da vidimo je li se to dogodilo zbog meteoroloških razloga, odnosno zbog ove iznimno hladne zime. Šumarski institut i ostale mjerodavne institucije koje su provodile istraživanje po Marjanu nisu pronašli nikakve patogene štetnike i nikakve bolesti, tako da sve pripisujemo utjecajima temperature, vlage i kiše tijekom proteklih desetak godina – kazao je ravnatelj.

Zadnje istraživanje o sušenju stabala na Marjanu provodilo se u Budimpešti, kako bi se dobila potvrda zagrebačkog Instituta, a po potrebi će se nastaviti i u ovoj godini jer je Marjan, ustvrdio je Koharević, svima važan i ništa se ne smije prepustiti slučaju. Do sada se osušilo između 500 i 600 stabala, te je, napominje ravnatelj, ostalo još 200-injak koje treba ispiliti.

– Nisu to neke brojke kada uzmemo u obzir da na Marjanu imamo 64 tisuće stabala, to je manje od jedan posto. Pred izradom je novi program gospodarenja park-šumom za ovu i iduću godinu tako da u ovom trenutku novog pošumljavanja neće biti – najavio je ravnatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:22