StoryEditor
SplitPOSLJEDNJI POZDRAV LEGENDI

Preminuo je Branko Šegović, legenda hrvatskog folklora i najstariji navijač Hajduka: Hvala vam, šjor Branko, zabalat ćemo trokorak!

27. rujna 2019. - 14:05

U 98. godini života jučer je preminuo Branko Šegović, najutjecajniji splitski etnokoreolog, koreograf i osoba za koju se govorilo da je doveo folklor u Dalmaciju.

Nažalost, prije točno dvije godine objavili smo posljednji intervju s gospodinom kojeg nitko tako nije zvao, jer za sve koji su ga poznavali on je uvijek bio - šjor Branko. Ako se nazivate Splićaninom, onda morate prepoznavati taktove i trokorak "Starih splitskih plesova", koreografije koja gotovo na svakom festivalu, u bilo kojem dijelu svijeta, publiku i žiri ostavlja bez daha. Tu koreografiju i brojne druge, a šjor Branko im više nije znao broja, postavio je i kreirao upravo on.

Još tada smo bili svjesni da nam dvije novinske stranice nisu bile dovoljne da napišemo djelić onoga što je jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih Splićana po društvenom angažmanu ostavio svome gradu i cijeloj Dalmaciji. Vjerojatno ne postoji kulturno umjetničko društvo u Hrvatskoj s kojim Branko Šegović nije surađivao.

Najstariji splitski plesač i Hajdukov igrač nedavno je napunio 95 ljeta, ali ne propušta nijednu utakmicu: Uh, što su se na plesnjacima žene otimale za mene

Gotovo do zadnjeg dana putovao je, educirao, postavljao koreografije, vodio seminare i bez obzira na poodmakle godine, i nakon devedesete je radio s tisućama mladih folkloraša, odnosno "fritula" i "uštipaka" kako ih je od milja šjor Branko zvao.

Jedno je sigurno, naučio ih kako se pravilno odnositi prema kulturnoj baštini i plesovima koji pričaju na tisuće priča te kako pravilno i istinski voljeti svoje.

Valja napomenuti još jednu malu, "neprimjetnu" crticu u njegovom životu. Naime, prije četiri desetljeća imao je veliku ulogu u jednoj od najpoznatijih sportskih manifestacija koja se dogodila u Splitu, bio je koreograf svečanosti otvaranja Mediteranskih igara 1979. godine.

Premda se njegov život i karijera temeljila na plesu, sport je uvijek bio veliki dio života, toliko velik, da je šjor Branko do jučer bio najstariji živući "Hajdukov" igrač te najstariji navijač i član.

- Niti jedna utakmica na Poljudu, kao i nekada na Starom placu, ne može proći bez mene - kazao nam je u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" prije dvije godine, a očito je da mu je njegov klub to vratio jer je na stadionu, na zapadnom ulazu, zapisano njegovo ime i prezime.

Kada smo pričali u njegovom dnevnom boravku u "gornjem" KIneskom zidu, okruženi knjigama i uspomenama iz cijeloga svijeta, šjor Branko ni sam nije vjerovao da je preživio sve te ratove, partije, vlasti i da se prisjeća vremena koja je rijetko tko od Splićana pamtio i poznavao iz prve ruke. Ipak, nadali smo da ćemo na okrugli stoti rođendan moći ponoviti razgovor s gospodinom, plesačem te zaljubljenikom u hrvatsku kulturu i baštinu.

Iz obiteljskih krugova smo doznali da će se posljednji ispraćaj održati u ponedjeljak u 16.15 sati na Lovrincu.

 

 

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 00:58