StoryEditorOCM
SplitSVAKA ČAST

Preko 600 volontera pomagat će u sklopu ‘72 sata bez kompromisa‘: večeras je na rasporedu humanitarna Brucošijada

Piše Lucija Vujnović
11. listopada 2023. - 13:16

U Restoranu Kampus večeras je od 21 sat na rasporedu humanitarna brucošijada na kojoj nastupaju Jole, Giuliano, Petar Dragojević, Taxi bend, Grupa Best i DJ Nick. Ulaznice se mogu nabaviti za preporučenu donaciju od 10 eura, a svi glazbenici svoj angažman odrađuju volonterski. 

Sve donacije prikupljene na Brucošijadi bit će usmjerene kupnji medicinskih pomagala devetogodišnjim blizancima s cerebralnom paralizom, primarno za Exopulse Mollii odijela koja pomažu smanjenju bolova i spastičnosti mišića.

- Cilj ovakvog najavnog događaja nije samo prikupiti donacije potrebitima, već i promovirati volonterizam i angažman mladih kroz takav tip djelovanja - poručuju iz Studentskog katoličkog centra Split.

Humanitarna brucošijada održava se uoči početka nacionalne volonterske akcije mladih “72 sata bez kompromisa” koja će trajati od 12. do 15. listopada. 

Projekt su predstavili Doris Nazor, voditeljica Volonterskog centra mladih pri splitskom SKAC-u (Studentski katolički centar u Splitu) i Ilija Vrbatović, predsjednik udruge 72 sata bez kompromisa. Kao velika podrška udruzi i projektu, konferenciji su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Grada Splita Bojan Ivošević te u ime Studentskog centra u Splitu Marijan Bašić.

image
Saša Burić/Cropix

- Budući da projekt iz godine u godinu raste, ovu godinu, osnovana je udruga "72 sata bez kompromisa Hrvatska", kako bi se očuvali jednakost i identitet projekta u svim gradovima. Projekt se održava deset godina te su brojni gradovi zainteresirani za uključenje, stoga je potrebno uskladiti i definirati strukturu, pravila i smjernice za provedbu projekta te tako olakšati njihovo uključenje - naglasio je Ilija Vrbatović. 

Dodao je da je prije dva tjedna proslavljena deseta obljetnica održavanja projekta u Hrvatskoj. 

- Kako je sve krenulo iz Splita, na proslavi u Splitu sudjelovali su predstavnici gradova i općina organizatora te brojni suradnici i podupiratelji ovog hvalevrijednog projekta mladih, a postavljen je i banner na Marmontovoj ulici te je proslava proglašena Manifestacijom od interesa za grad Split - kazao je Vrbatović te se zahvalio Gradu na suradnji i mogućnosti da se svečano obilježi ovaj događaj.

Doris Nazor otkrila je da je ove godine u volonterskom projektu "72 sata bez kompromisa" organizirano 56 različitih ekoloških, socijalnih i radnih akcija.

- Volonterski projekt "72 sata bez kompromisa" ove godine održat će se od 12. do 15. listopada u 19 hrvatskih gradova i općina, a na području Grada Splita i okolice preko 600 mladih volontera okupit će se kako bi pomogli potrebitima i učinili svoj grad ljepšim mjestom. Osim toga, dan uoči projekta, točnije u srijedu 11. listopada u 21 sat u prostorima Restorana Kampus održat će se Humanitarna brucošijada u suradnji sa Studentskom centrom u Splitu. Da javnost ne misli da je angažman mladih samo za vrijeme 72 sata, iz osobnog iskustva suradnje sa splitskim SKAC-om znam da su ovi mladi angažirani cijelu godinu u gradu, poznajem brojne volontere u različitim projektima koje SKAC_ST organizira i provodi - objasnila je Nazor.

image

Doris Nazor, voditeljica Volonterskog centra mladih pri splitskom SKAC-u

Saša Burić/Cropix

Nažalost, u dosta slučajeva ovi mladi su prva pomoć, s obzirom na birokracijski problem oko organizacije pomoći u kojem brojne institucije zapnu, te oni samostalno smišljaju i vješto provode projekte, angažiraju se te bez velike javne popraćenosti pomažu potrebitim pojedincima našega grada, kao i udrugama, institucijama te brojnim drugima, a, kažu, Grad rado pomaže i podržava takav angažman.

Projekt "72 sata bez kompromisa", kao i brojni drugi projekti splitskog SKAC-a uvelike doprinose da u javnom medijskom prostoru slušamo što manje teških priča jer ovi mladi sve prihode iz natječaja Grada i privatnih donatora usmjeravaju u rad i pomoć potrebitima te mijenjaju sliku Grada na bolje.

- Rijetko tko može okupiti i koordinirati toliko volontera, a SKAC_ST to uspijeva iz godine u godinu, što je za svaku pohvalu i priznanje za kvalitetu projekta kojeg ovi mladi organiziraju - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

Marijan Bašić, pri Studentskom Centru Split naglasio je kako je “od samih početaka splitskog SKAC-a, Studentski centar povezan i surađuje s mladima iz SKAC-a".

image

Marijan Bašić, Doris Nazor i Ilija Vrbatović

Saša Burić/Cropix

- Pratimo njihov rast kroz godine. Trudimo se biti potpora u njihovom radu, što financijska, što tehnička i logistička. Kruna naše suradnje bila je prošlogodišnja Humanitarna brucošijada koja je zainteresirala mnoštvo mladih i pokazala se kao odličan uvod u 72 sata bez kompromisa. Tako će i ove godine SC pomoći s provedbom nadolazeće Humanitarne brucošijade i projekta 72 sata bez kompromisa kao i drugih projekata SKAC_St-a - rekao je Bašić.

Službene prijave su zatvorene, no u četvrtak će još biti moguće prijaviti se na Last minute prijavama od 18:30 u sportskoj dvorani na Kampusu gdje će i biti podjela zelenih majica volonterima – istaknula je voditeljica Volonterskog centra mladih pri splitskom SKAC-u.

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:23