StoryEditorOCM
Splitda vam se smuči

Više od stotinu ronioca danas je čistilo splitsko podmorje, šokiralo ih što su izronili. Pogledajte fotografije

Piše Split SD
16. prosinca 2023. - 18:41

Žnjanski plato ovih je dana aktualna tema u medijima jer se pokreće njegovo uređenje koje će zauvijek promijeniti sliku grada Splita.

Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum na kraju je i ove godine organizirala već poznatu eko - akciju "Čist Božić i Bistra Nova 2024. godina" upravo na spomenutom području.

- U proteklih devet godina smo udruženim snagama s drugim ronilačkim klubovima, volonterima na kopnu i svim našim prijateljima iz morskih dubina s ovog lokaliteta izvadili 450 metara kubnih otpada te više od dvije tisuće automobilskih guma.

image
UPA Rostrum

Nakon dvije godine pauze od čišćenja ovaj smo se vikend vratili na Žnjan i organizirali našu tradicionalnu ekološku akciju "Čist Božić i Bistra Nova 2024. godina" ujedno i desetu, jubilarnu Rostrumovu ekološku akcija čišćenja podmorja na Žnjanu. Cijela akcija je organizirana uz potporu restorana "Šug", pekarne "Hrstić", pivnice "TapB" i restorana "PlanB".

image
UPA Rostrum

U akciji su još sudjelovali članovi podvodno istraživačkog kluba "Mornar", ronilačkog kluba "Špinut" kao i ronilačkog kluba "Mostar", dok su se na kopnu angažmanom iskazali i ekolozi Prirodoslovne škole Split.

- Akcijom smo primijetili da je dugogodišnji rad na čišćenju Žnjanskog podmorja znatno oporavio morski okoliš, a naše akcije su možda potakle i ono najvažnije; senzibilitet i svijest građana te smo ove godine nakon dva sata ronjena izvadili oko 1,5 kubika otpada. Otpad je selektiran i zbrinut od strane "Čistoće", koja nam je kao i svake godine pružila punu podršku.

Gradu Splitu i njegovim građanima s ponosom predajemo čisto žnjansko podmorje te se radujemo što će nakon konačnog uređenja ovaj dio grada zablistati u svom punom sjaju. Želimo Vam svako dobro za ove blagdane, puno ljubavi, smijeha i dobre energije - zaključili su "rostrumovci" i njihovi prijatelji.

image
UPA Rostrum

No, nije to bila jedina eko akcija čišćenja podmorja danas u Splitu. U more je skočilo 80 ronioca u sklopu Eko Sub - Adventa koji su uklanjali otpad iz mora i s plaže Trstenik. Akcija se održala pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Splita i predanih ronioca volontera.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Unatoč otežanim uvjetima, zbog jake bure koja je puhala, uspješno se sakupilo 200 vreća otpada, a među njima se našlo i 30 automobilskih guma. Ono što je posebno tužno je da se tijekom akcije izvukla velika količina vlažnih maramica. Kako navode ronioci, cijelo dno plaže do dubine od 5 m je prekriveno debelim slojem, pa su se šalili kako bi se skoro moglo i reći da je ovo "uvala vlažnih maramica".

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

U ovoj akciji sudjelovali su ronioci i volonteri na kopnu iz cijele države te susjedne Bosne i Hercegovine. Iz grada Splita i okolice akciji su se priključili KPA "Iglun", RK "Nautilus", RK "Giričić", PIK "Mornar", RKV "IV.Gardijske brigade", REK "Monachus", te PŠRD "Poljud",

Iz ostalih područja priključili su se DPS iz Zagreba, RK "Sisak", KPA "Vodomar" te Baština Slatine. Akciji su se također priključili i prijatelji iz Bosne i Hercegovine KPA "Explorer" i REK "Lanterna". Ono na što smo posebno zahvalni je priključivanje učenika srednje Pomorske škole koji se pod vodstvom profesorice vrlo rado odazovu na ovakva događanja.

Akciju su također poduprli Crveni križ, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, "Le Meridien Lav", food bar "Doza", pivnica "Prostor" te Čistoća Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:38