StoryEditor
SplitPROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Sve je na trenutak stalo, zaustavili su se ‘Prometovi‘ busevi i svi prolaznici: pred Banovinom razvijena crna zastava u znak pijeteta prema ubijenoj djelatnici Lidla

3. prosinca 2021. - 11:59

U znak pijeteta prema ženi koja je zločinački ubijena u splitskom trgovačkom centru i u znak poruke protiv nasilja nad ženama udruga Domine u suradnji s Gradom Splitom ovog petka pred zgradom Banovine razvila je veliku crnu zastavu.

Zbog jakog vjetra članovi HGSS Stanice Split nisu uspjeli zastavu spustiti sa same zgrade, no zajedno s mnogim ženama i gradonačelnikom Ivicom Puljkom zastavu su razvili ispred ulaza u Banovinu, a u tom trenutku zastali su i "Prometovi" autobusi na Zapadnoj obali, baš kao i svi prolaznici.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Simbolično se na ovaj način opraštamo od naše sugrađanke koju je na brutalan način ubio bivši partner na njenom radnom mjestu. Tim strašnim činom razljutio je i razbjesnio sve nas, ali nas, nažalost, nije iznenadio.

Društvo još jednom nije na vrijeme prepoznalo i zaustavilo muško nasilje nad ženom. Svaki femicid završava najčešće kao rezultat nasilja u društvu, a nasilje se tolerira - poručila je Mirjana Kučer iz Domina čije su članice dan prije izvezle zastavu s ljubičastim slovima odnosno porukom "Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje", krikom protiv nasilja i izrazom podrške ženama našeg grada, ali i diljem svijeta koje su izložene nasilju i čiji je život ugrožen samo zato što su žene.

image
Mirjana Kučer
Vojko Bašić/Cropix

Godinama se upozorava na sve probleme u sustavu i na važnost prevencije i zaštite rodno uvjetovanog nasilja. Femicid ili ubojstva žena nisu prepoznata kao zaseban zločin i pred nama je izazov pronalaženja načina zaustaviti i ublažiti posljedice kulture nasilja, kazale su Domine.

Mirjana Kučer smatra kako je potrebno promijeniti politike, da oni koji vrše vlast komuniciraju i koordiniraju s građanima, da su svjesni potreba javnosti, da se osiguraju sredstva u proračunu posebice za programe prevencije.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Odajemo danas počast našoj sugrađanki koja je svirepo ubijena na javnom, i njenom radnom mjestu. Poručujemo da nećemo tolerirati ikakav oblik nasilja.

image
Ivica Puljak
Vojko Bašić/Cropix

Želimo ohrabriti sve žene da prijavljuju nasilje i da se ne boje, a mi političari imamom puno napora za uložiti da se ovakve stvari više ne događaju i da se žene u našem društvu osjećaju sigurne.

Tek tada ćemo biti bolje društvo - rekao je gradonačelnik Puljak koji će ustrajati u proširenju kapaciteta sigurnih kuća, a osniva se povjerenstvo za krizni centar za borbu protiv nasilja.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 04:03