StoryEditor
Splitbrza intervencija

Požar pokraj Slobodne Dalmacije izazvao paniku među stanarima okolnih zgrada, a vatrogasci su provaljivali u zaključane prostorije da spriječe širenje vatre

Piše PSD
20. srpnja 2019. - 21:56

Malo manje od sat vremena trebalo je splitskoj vatrogasnoj postrojbi da ugasi požar koji je u subotu poslijepodne izbio uz Redakciju Slobodne Dalmacije. Nešto prije 16.40 zapalila se zgrada u kojoj je nekoć bila smještena knjigovežnica Slobodne Dalmacije.

Riječ je o starijoj zgradi koja je fizički odvojena od Redakcije Slobodne Dalmacije. Prostori u toj zgradi dijelom su u najmu, a neki se koriste kao stolarska radionica.

Kad se primijetilo da je počeo sukljati dim, stanari iz okolnih zgrada i drugi vlasnici parkiranih vozila u panici su se strčali kako bi što prije odmaknuli svoje automobile od požara.

- Živim na drugom katu i čuo sam neko šuškanje, kao da netko hoda po pijesku. Nakon toga osjetio sam miris dima i s prozora na drugom kraju stana vidio da gori krov od stolarske radionice. Prozori i rolete su mi bili skroz vrući, stavili smo krpu ispod prozorskog okna i žena i ja smo izišli van. Zvao sam i vatrogasce, ali su mi rekli da su već obaviješteni - svjedočio nam je Ivica Matulić, stanar na drugom katu stambene zgrade.

Desetak vatrogasaca na teren je stiglo samo tri minute nakon dojave o požaru. Uskoro je stiglo još više navalnih vatrogasnih vozila da bi ih na koncu u intervenciji sudjelovalo ukupno osam. Vatrogasci su se odmah bacili na gašenje. Jedni su hitro razvukli dizalice i s njih gasili požar; drugi su za to vrijeme pod punom opremom, uz kacige i zaštitna odijela, u vrelo popodne, jurišali u vatru. Polijevali su crijevima buktinju, a budući da je postojala mogućnost da u prostorijama ima ostavljenih plinskih boca, razbijali su vrata, pretražujući gdje bi se mogla nalaziti opasnost.

Baš zbog toga je u jednom trenutku i nastala panika kad se među okupljenim promatračima i stanarima pročulo kako postoji opasnost od eksplozije metalnih boca pod tlakom u prostoru stolarske radionice. No, brzom intervencijom, hrabri vatrogasci, ne misleći na svoju sigurnost, ugasili su vatru u tom prostoru te spriječili moguću eksploziju.

Vatrogasci su čak provaljivali i u zaključane prostorije, nastojeći spriječiti širenje požara. Iz zapaljenog dijela zgrade širio se gusti dim pa je iz daljine sve izgledalo mnogo gore nego što je stvarno i bilo.

Sve je bilo vrlo brzo pogašeno, a na požarištu je ostala ekipa koja je dežurala i pazila da se iz žeravice još nešto ne razbukta. Valja spomenuti i izuzetnu profesionalnost i pribranost splitskih policajaca koji su osiguravali požarište i prilazne putove.

- Odmah po dojavi smo pristupili osiguranju mjesta događaja kako bi vatrogasci mogli nesmetano gasiti požar. Osigurali smo mjesto požara kako ne bi bilo ugroze za sigurnost građana. Čim se požarište sanira i kada se ostvare sigurnosni elementi za ulazak u prostor obavit će se očevid kako bi saznali uzroke nastanka požara - kazali su nam iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Prema izjavama Javne vatrogasne postrojbe u 17 i 25 je požar lokaliziran, a trenutačno se radi na unutarnjoj sanaciji požarišta.

- Na terenu su bila 24 vatrogasca s osam vozila. U gašenju požara su sudjelovala četiri vozila JVP-a s 13 vatrogasaca, tri vozila DVD-a Split s osam vatrogasaca i jedno vozila DVD-a Vranjic s tri vatrogasca - prebrojao je dispečer JVP-a. Kazao je da se radilo o požaru skladišnog prostora u kojem se nalazi stolarska radiona, a unutra je gorio materijal te strojevi, a srušio se i krov. Važno je napomenuti da nema ozlijeđenih civila i vatrogasaca.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 10:19