StoryEditorOCM
SplitSRAMOTNO

Poruke vandala nećemo prenositi, već samo informaciju da je ponovo išaran spomenik antifašistima u centru Žrnovnice

Piše G.R.
22. siječnja 2023. - 14:41

Na spomeniku antifašistima u samom centru Žrnovnice osvanuli su ustaški simboli s popratnim tekstom. Nećemo prenijeti fotografiju na kojoj se vidi sadržaj grafita jer bi tako osigurali medijski prostor divljacima koji ne zaslužuju da se čuje njihova poruka.

Vandalizam je oštro osudio Mario Lolić, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnice.

- Kad Isus vidi da ovakvi umovi slave Božić, od muke uzme čavle, pa sam sebe svaki put iznova pribije na križ. Čestitke - poručio je anonimnim pojedincima koji su oskvrnuli spomen na borce koji su dali velik doprinos. Nadležne službe još su jutros obaviještene o vandalizmu te će natpis što prije biti uklonjen. Lolić je najavio da će se u suradnji s Gradom postaviti sigurnosne kamere u centru mjesta koji će spriječiti ili pak kazniti počinitelje idućeg vandalizma.

Spomenik je bio išaran prije dva mjeseca te je očišćen, a divljaci su se u noći sa subote na nedjelju ponovo bacili na posao i oskvrnuli spomenik nemaštovitim stihovima i zločinačkim znakovljem. No, takve poruke neće promijeniti povijest.

Prema povijesnim podacima i navodima antifašističkih udruga, Žrnovnice je ‘dala‘ preko 600 boraca i suradnika Narodnooslobodilačkog pokreta, odnosno gotovo svaki treći stanovnik bio sudionik Narodnooslobodilačkog rata. U Drugom svjetskom ratu 158 ljudi iz Žrnovnice je dalo živote za slobodu mjesta i domovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 22:11