StoryEditor
Splitmiran vikend

Popustile gužve u splitskoj luci: trajekti voze po uobičajenom redu, nema izvanrednih linija, a manja kolona stvorila se tek uoči polaska za Anconu

29. kolovoza 2020. - 11:57
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Za razliku od proteklih vikenda kada je splitska Trajektna luka bilježila zavidan promet putnika i vozila koji su stvarali duge kolone za ukrcaj na trajekte prema srednjodalmatinskim otocima, ovaj vikend dočekao nas je posve drugi prizor. Trajekti voze po uobičajenom redu, nema izvanrednih polazaka, a manja kolona stvorila se tek uoči polaska broda za Anconu.

- Mirno nam je danas, nema nekih gužvi, ali to smo i očekivali. Već je kraj mjeseca, a obično promet popusti nakon blagdana Velike Gospe. Osjeća se tek više putnika i vozila s otoka prema Splitu. Tijekom ove subote i nedjelje očekujemo oko 40 tisuća putnika i oko 10 tisuća vozila u oba pravca u splitskoj Trajektnoj luci, naravno, više onih koji se vraćaju s otoka - kazuje nam Jelena Ivulić, koordinatorica splitskog plovnog područja Jadrolijine koja je čitavo ljeto dočekivala i ispraćala putnike iz Splita i u Split.

Pitamo je kako je zadovoljna sezonom koja je bila prilično neizvjesna zbog korone, no otvaranjem granica i turističkih kapaciteta ipak su se ostvarili željeni rezultati, barem oni u gospodarskom smislu.

- Pa brojke pokazuju da možemo biti zadovoljni. Jadrolinija je tijekom kolovoza, znači do ovog tjedna ostvarila 1,578.000 putnika i 445 tisuća vozila na svim svojim plovnim područjima od čega je Split zabilježio najbolji rezultat: 752 tisuće putnika i 200 tisuća vozila. U odnosu na lani, to je promet od 75 posto kad je riječ o putnicima, te 90 posto za vozila. Znači, više nego dobro - rezonira Ivulić uz napomenu kako su i cijene koje su ostale na zimskim tarifama uvelike doprinjele prometu na trajektima, posebice za vozila.

Domaćim ljudima to je bila itekako značajna ušteda, pa su naši vozači bili među najvjernijim putnicima kroz splitsku trajektnu luku, uz Čehe, Poljake, Njemce, Austrijance i Slovence.

Ova sezona obilježena je i epidemiološkim mjerama, pa se djelatnici i putnici moraju istih pridržavati na svojim putovanjima. Maske su obvezne, distanca također, a o svemu tome putnike podsjećaju upute na četiri strana jezika na web stranicama Jadrolinije, kao i na svom prodajnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 16:44