StoryEditorOCM
SplitZAŠTITA MLADIH

Policija je u zadnjih mjesec dana zatekla popriličan broj maloljetnika u nedozvoljenom noćnom izlasku; pojačano su nadzirali i objekte u kojima se prodaje alkohol i cigarete...

Piše Split SD
13. listopada 2022. - 11:17

Policijska uprava splitsko-dalmatinska je u proteklih mjesec dana provodila aktivnosti usmjerene u cilju zaštite djece i mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja, kao i sprječavanja kaznenih djela i prekršaja na štetu maloljetnika.

U proteklih mjesec dana, posebno intenzivno u dane vikenda, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, policijski službenici su samostalno i u suradnji sa drugim nadležnim službama, provodili nadzore rada objekata koji prodaju alkoholna pića i cigarete, te intenzivnije obilazili mjesta u lokalnim zajednicama na kojima se okuplja veći broj mlađih osoba.

Cilj aktivnosti svakako je bila prevencija negativnih pojavnosti, ali i sankcioniranje uočenih oblika neprihvatljivog ponašanja, a posebno su bili usmjereni na sankcioniranje kršenja zabrane prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnicima, te ostalih negativnih ponašanja kao što je noćni izlazak maloljetnih osoba nakon 23 sata bez pratnje roditelja ili osobe od povjerenja.

image
Joško Ponoš/Ilustracija/Cropix

- Izvršen je obilazak 371 objekta uz naglasak na kontrolu imaju li istaknuta upozorenja i zabrane, te smo obišli veliki broj javnih mjesta i prostora u zonama obrazovnih ustanova. Nazočnost policije na terenu, posebno u večernjim i noćnim satima, imala je za cilj prevenciju negativnih ponašanja, ali i podizanje svijesti i odgovornosti za zaštitu života, zdravlja i opće sigurnosti maloljetnika, ali i svih ostalih građana.

Tijekom aktivnosti na terenu, u dva ugostiteljska objekta utvrđene su nepravilnosti u vidu prodaje i usluživanja alkoholnih pića maloljetnicima, te je u jednom slučaju utvrđena prodaja duhanskih proizvoda. U nedozvoljenim noćnim izlascima zatečena je 61 osoba mlađa od 16 godina. Državnom inspektoratu upućene su obavijesti o uočenim propustima vezano uz rad ugostiteljskih objekata, a sve kako bi mogli pokrenuti prekršajni postupke iz svoje nadležnosti. Mišljenja smo kako je i intenzivnija nazočnost i usmjerenost policije na određene lokacije, utjecala i na smanjenje negativnih ponašanja - izvijestili su iz PU splitsko-dalmatinske.

image
Vojko Bašić/Cropix

Iz policije ističu da će sukladno svojim ovlastima i prioritetima, u suradnji sa drugim službama nastaviti s provođenjem aktivnosti koje će biti usmjerene na prevenciju negativnih ponašanja.

- Koristimo priliku još jednom ukazati na zajedničku odgovornost i ulogu svih u zaštiti djece i mladih, kako njihovih roditelja vezano uz nadzor noćnih izlazaka, tako i pravnih i fizičkih osoba vezano uz poštivanja zakonskih odredbi kojima se štiti zdravlje i sigurnost mladih zabranom prodaje alkohola i duhanskih proizvoda i onemogućavanjem posjećivanja kladionica - apeliraju iz splitske policije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 12:14