StoryEditor
Splitsplitsko sveučilište

Poklanjali i studenti i profesori: doktorandica s Pomorskog fakulteta organizirala akciju i prikupila više od 500 knjiga za male pacijente KBC-a Split

29. ožujka 2021. - 10:41
Maja Čović pokrenula je akciju kojoj su se odazvali studenti i profesori Splitskog sveučilišta, ali i obični građani PRIVATNI ALBUM

Predajom više od 500 knjiga namijenjenih malim pacijentima Klinike za dječje bolesti KBC-a Split uspješno je okončana humanitarna akcija pokrenuta na Sveučilištu u Splitu.

Maja Čović, doktorandica na Pomorskom fakultetu, koja je inicirala ovu humanitarnu akciju, uručila je donaciju prof. dr. sc. Veselinu Škrabiću, predstojniku Klinike, glavnoj medicinskoj sestri Ivanki Ercegović i odgojiteljici Mileni Petričević.

– Slučajno sam, čitajući nešto, doznala da Klinici za dječje bolesti nedostaje knjiga, kontaktirala sam dr. Škrabića koji me uputio na glavnu sestru koja vodi sve donacije. Doznala sam da mali pacijenti imaju dovoljno igračaka, ali im nedostaje knjiga, naročito naslova iz lektire. Pitala sam prof. dr. Peru Vidana, dekana moga Pomorskog fakulteta, dozvolu za pokretanje akcije, što je on podržao, kao i ured dekana, nakon čega je informacija o humanitarnoj akciji objavljena na mrežnim stranicama Sveučilišta i svih sastavnica – pojašnjava nam Maja kako je došlo do pokretanja akcije prikupljanja knjiga za mališane koji dio djetinjstva moraju provesti na bolničkom liječenju.

image
Maja Čović pokrenula je akciju kojoj su se odazvali studenti i profesori Splitskog sveučilišta, ali i obični građani 
PRIVATNI ALBUM

Odmah su joj počeli stizati pozivi od studenata, ali i profesora Splitskog sveučilišta.

– Knjige su donirali studenti i profesori, od kojih su neki u knjigama napisali i posvete, ali i obični građani koji su doznali za akciju kontaktirali su me jer su se željeli uključiti. Dolazili su ljudi starije životne dobi i donosili knjige koje im više nisu potrebne, a bilo je i onih koji su otišli u knjižare i kupili nekoliko knjiga – kaže Maja, koja se za neke naslove koji nisu u sastavu školske lektire obratila direktno izdavačima pa su se akciji odazvale i tvrtke poput "Lumena", "Fokusa" i "Profila".

Tako su, osim lektire, uz koju će, usprkos bolničkom liječenju, moći uspješno nastaviti obrazovanje i ispunjavati svoje školske obveze, mali pacijenti dobili i brojne druge naslove, primjerice "Gospodara prstenova" ili "Dom gospođice Pelegrine za čudnovatu djecu"... Sve donirane knjige svakako će pomoći da im brže prođe vrijeme i da lakše podnesu boravak u bolnici. 

image
Mali pacijenti dobili su lektiru, ali i naslove koji će im olakšati vrijeme provedeno u bolnici
PRIVATNI ALBUM
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 01:55