StoryEditorOCM
SplitIZNIKAO NA KRŠU

Pogon Ljekarni SDŽ-a u Dugopolju radi punim kapacitetom, zadovoljni i djelatnici Galenskog laboratorija: ‘Mi znamo što znači stimulacija‘

2. srpnja 2020. - 20:16

U nazivu Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije posebno se ističe onaj dio gdje se spominje Dalmacija, jer, ruku na srce, upravo je na dalmatinskom kršu, iz dalmatinskoga dišpeta i izrasla tvrtka koja, uvjereni smo, pred sobom ima zavidnu budućnost.

Baš kao što je iza nje još zavidnija prošlost, ima, naime, 53 godine, sama sebe održava, sama sebe gradi i ni od koga ne traži ništa.

- Eh, kad bi se riješili mentalnoga sklopa koji smo baštinili iz onoga sistema! Pa kad bi ljudima postalo, napokon, jasno da se nitko drugi ne treba brinuti o njima, da se država ne treba brinuti o njima, već oni sami za sebe. Kad bi napokon shvatili da etiku i ekonomiku treba držati u balansu i da zaposlenici nisu trošak već izvor prihoda, gdje bi nam bio kraj – naglas mašta direktor "Ljekarni" Ante Mihanović.

image
Ravnatelj Ante Mihanović
Vladimir Dugandžić/Hanza Media

- Profit nije i ne smije biti jedino mjerilo uspjeha – veli nam.

U dugopoljskom objektu, gdje su se nedavno s pet različitih lokacija preselili na jedno mjesto, sve izgleda idealno.

Prostor je arhitektonski savršen, napravljen po najvišim svjetskim standardima, pripravan da u jednom jedinom trenutku 3473 četvorna metra postanu tvornica lijekova.

U ovom se trenutku u Galenskom laboratoriju Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije proizvodi više od 200 ljekovitih pripravaka (magistralnih i galenskih).

Većinom su to pripravci s biljnim ekstraktima, ljekoviti čajevi, biljne kapljice, kapi za oko, uho i nos, masti, kreme...

Prema vlastitim i tradicionalnim recepturama izrađuju i sirup bijelog sljeza, sirup islandskog lišaja, sirup timi i sirup lista bršljana. I kozmetičku liniju razvijaju. Gdje im je kraj?

- Nema ne može se! Ništa nije nemoguće! I ovo gdje smo sad smo izgradili iz nule – veli nam zamjenik ravnatelja Mate Krce.

Kada stavimo na stranu činjenicu da su u posljednjih pet godina Ljekarne SDŽ-a uspjele godišnje prihode s 212 milijuna kuna povećati na vrtoglavih 300 milijuna, imamo pred sobom gotovo tri stotine zaposlenika koji su, nećete vjerovati, jako zadovoljni. Zadovoljni poslom. Zadovoljni plaćom!

- Pozvali smo sve zaposlenike i dali im tri prikaza situacije nakon COVID-krize, optimističnu, pesimističnu i realnu sliku. Oni sve znaju, znaju da se borimo za njih, zato ih i nagrađujemo – kazuje magistar Krce.

Djelatnici Ljekarne znaju što znači stimulacija, zato im, recimo, i nije bio problem u svega nekoliko dana proizvesti 150 tona antiseptika kada ga nije bilo ni grama u našem okruženju. Proaktivni su. Vrijedni. Znaju. Baš to je ova kriza pokazala.

- Nismo mi za revoluciju, već za evoluciju – veli nam Mihanović.

A prvo se, znaju svi, pomete ispred svojih vrata, naši su sugovornici to shvatili na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 18:32