StoryEditorOCM
Splitprotjerani s poljuda

Pogledajte na što sliči novi splitski poligon, instrukruktori se hvataju za glavu: ‘Kandidati će se zabit u zid...‘

Piše Tanja Gattin
11. srpnja 2023. - 17:02

Sve se dogodilo preko noći – Grad Split odlučio je da poligon za autoškole više neće biti na Poljudu jer će se tamo urediti parkiralište za stanare obližnjih zgrada. Do subote na prstenu oko Hajdukova stadiona možemo imati poligone i obavljati obuku nevozača. Zamjenski poligon nedaleko od "Konzuma" na Stinicama, na zemljištu koje je vjerojatno od HŽ-a, mala je i neadekvatna površina, zbog čega je samo pitanje dana kada će netko stradati.

Razlog tome je što su poligoni za motocikle samo pola metra udaljeni od zida, a s druge strane je poligon za automobile, a unutar tog područja vozači motora morali bi raditi osmice kao njihove poligonske radnje. Tu bi se trebala obavljati obuka i za vožnju kamiona – kaže nam Igor Reić iz Udruge instruktora Splitsko-dalmatinske županije, te naglašava da to znači da će zbog neadekvatnog prostora instruktor s kandidatom koji ne zna voziti odmah morati izići na cestu!

S kolegama je danas bio na Stinicama kako bi upozorio na probleme koji bi se mogli dogoditi ako HAK i MUP odobre taj poligon, odnosno, kako kaže, "tko god već stavlja potpis na odobrenje".

– Riječ je o premalom prostoru za poligone za A, B i C kategorije vozila, sve na tom jednom malom prostoru. To je četiri puta manja površina od one koju smo imali na Poljudu, gdje su bili odvojeni poligoni za motocikle, automobile i kamione.

Nadalje objašnjava:

– Presmiješno je kako izgleda ovo novo prometno vježbalište. Ako dođe jedan kamion, na tom poligonu više nitko ne može biti. Znači, na tom istom poligonu iscrtano je da može biti i automobil, no on tu ne može biti ako je tu kamion. A imate sedam autoškola koje obučavaju za vozače kamiona. Poligoni za kamione i automobile su, naime, iscrtani jedan preko drugog. To vam je kao da u boksački ring želite staviti 10 boksača da svi boksaju istodobno.

Ako to zaživi, a po svemu sudeći hoće, tu će se sigurno nešto loše dogoditi. Pa i na Poljudu su nam ljudi padali s motora, imali su prometne nezgode... Svašta se događalo iako je puno veći prostor. Ovdje na Stinicama kandidat ide direktno u zid. Za to ću ja biti odgovoran, a to na sebe ne mogu preuzeti. Također, što ako skrene i udari u vozilo B kategorije, koje je strašno blizu poligonu A kategorije?!

Reić naglašava kako treba shvatiti da će tu biti veliki broj vozača na malom području, a nitko od njih ne zna voziti, a svi trebaju tu voziti.

Zato su on i njegovi kolege u utorak na poligon stavili čunjeve i doveli vozila kako bi pokazali kako će to izgledati.

– Problem je i što je tu hala s krovom od azbestnih ploča koje su stare i možda su oštećene, pa ćemo stalno biti izloženi azbestnoj prašini, što nije bezopasno kako se hoće prezentirati.

Za kraj upozorava:

– Ovo je branša koja propada jer smo sa 120 pali na 70-ak instruktora, a naš rad je od javnog interesa. Mi učimo vašu djecu da voze. Zbog uvjeta na novom poligonu ja ću morati s vašim sinom ili kćerkom prvih sati učenja vožnje izići na cestu. Kako ja, tako i 70 drugih instruktora. To znači 70 nevozača na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:01