StoryEditorOCM
SplitZAGAĐENJE

Pogledajte kako fekalije nakon kiše plivaju po splitskoj lučici, smrad je bio grozan! Iz ‘Vodovoda‘ su nam sve objasnili

Piše Ana Pivčević
26. listopada 2023. - 20:24

Nakon svake jače kiše u lučici Zenta i oko nje osjeti se užasan smrad. A kako i neće kad se u more izlije kanalizacija. Ni današnji dan nije bio iznimka, onaj iznenadni pljusak ujutro napravio je baš pravi nered u ovom dijelu grada. Najprije je sve poplivalo, šahte su izgledali kao gejziri, ne znaš više gdje završava obala, a gdje počinje more... A onda je krenulo izlijevanje kanalizacije...

Svakako, pitali smo "Vodovod i kanalizaciju" do kad će ova neugodna situacija moriti djelatnike lučice i obližnjih ugostiteljskih objekata, kao i njihove goste i zašto dolazi do izlijevanja fekalija u more.

- U najvećem dijelu područja Splita kanalizacijski sustav još uvijek je mješovitog tipa, što podrazumijeva spoj oborinske odvodnje na fekalni sustav. Ista je situacija i sa slivnim područjem Zente i "Kalafatića", gdje svi kolektori dovode fekalne otpadne vode, ali i veliki dio oborinskog sustava u crpnu stanicu Zenta koja cijeli sadržaj prepumpava u uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Katalinića brig.

image
Snimio čitatelj

Crpna stanica Zenta dimenzionirana je za prihvat i prepumpavanje maksimalnog dotoka sanitarnih otpadnih voda kao i dijela oborinske odvodnje, ali u periodu intezivnih oborina, kada je dotok veći nego crpke uspijevaju prepumpati, dolazi do prorade incidentnog, takozvanog rasteretnog preljeva u more.

image
Nikola Vilić/Cropix

Koliko god bila nepoželjna i neugodna pojava kada dio razrijeđenog fekalnog medija završi u more, bolja je od situacije kada zbog zapunjenosti sustava poplave prizemlja zgrada, kuća, podrumi, kao i kada se podignu poklopci šahti na prometnicama.

Tako je danas nakon prijepodnevnog obilnog pljuska crpna stanica Zenta dvadesetak minuta prepumpavala maksimalnu količinu dotoka, a višak količine iz sustava putem rasteretnog preljeva izlijevao se u more - detaljno nam je objasnio Ivica Perić, tehnički direktor "Vodovoda i kanalizacije".

image
Snimio čitatelj

Najavio je kako se poboljšanje javnog sustava odvodnje instalacijom crpki većeg kapaciteta, izgradnjom retencijskih bazena koji će moći primiti veći udar dospjelog medija, te u prvom redu izgradnjom kolektora javne i oborinske odvodnje očekuje realizacijom velikog aglomeracijskog projekta koji je pripremljen, dok se početak same realizacije očekuje se uskoro, već početkom iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:17