StoryEditorOCM
SplitSAMO ZA AVANTURISTE

Pogledajte grozno stanje poznate splitske plaže; doslovno na svakom koraku vreba opasnost! A sanacija? Neće tako skoro

Piše Milena Budimir
15. veljače 2023. - 08:47

U njedrima Marjana, ušuškani, poredali se splitski biseri, pa se preko Obojene i Kašteleta lako došeta do Ježinca. No šetnja preko same plaže, dalje prema Uvali Baluni, nije nimalo laka.

Nazvat će je u turističkim prospektima i šljunčanom i kamenitom, napisat će kako je krase sike i betonske ploče, kako plaža ima tuševe, kako svaki kupač može naći mjesto za sebe...

image

Vojko Bašić/Cropix

Vojko Basic/Cropix

Pogledajte slike! Biste li se vi tu sunčali?

Raspucani betonski blokovi, neke je i more odvuklo u dubine. Ruzina je pojela sve što je od metala. Prije dvadeset godina postavljeni top s kuglama i barilon za barut – sad su neprepoznatljivi, a sunčani sat šta je vrime pokaziva – pokaziva je, odzvonilo mu je.

image

Vojko Bašić/Cropix

Vojko Basic/Cropix

Kad su bageri prije par godina zagrizli u brdo iznad plaže, svi smo bili zgroženi, a sad u usporedbi sa stanjem ispod, prema moru – taj dio djeluje najurednije.

image

Vojko Bašić/Cropix

Vojko Basic/Cropix

– Plažu čistimo, žalo i tuševe održavamo, čistimo šetnicu u sklopu redovitog održavanja – kazao nam je prvi čovjek “Splitske obale” Marijan Ciprijan.

Baš na Marjanu preklapaju im se ovlasti s Javnom ustanovom Park-šuma. Uređenje plaže i šetnice sve do Zvončaca, kao projekt, uzeli su pod svoje u Javnoj ustanovi.

image

Vojko Bašić/Cropix

Vojko Basic/Cropix

– U planu Javne ustanove u ovoj je godini izrada projektne dokumentacije za sanaciju šetnice. Sredstva za sanaciju za sada nisu predviđena – kazao nam je Marko Pejnović, ravnatelj JU.

image
Vojko Bašić/Cropix

Pa mi sad, onako laički, računamo: izrada dokumentacije, pa natječaj, pa žalbe, pa tužbe, pa odabir izvođača, pa opet žalbe i tužbe, pa početak radova... Dočekat će Ježinac, strah nas je, ne samo drugu, nego i treću sezonu ovakav... Tužan. • Milena Budimir

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 04:05