StoryEditorOCM
SplitUSKOK U AKCIJI

Podignuta optužnica protiv 12 osoba, među njima splitski poduzetnik, arhitekti i službenici Grada. Za ovo ih se tereti

Piše Split SD
21. srpnja 2023. - 20:48

USKOK je podigao optužnicu protiv građevinskog poduzetnika Zvonka Kotarca, njegovog brata, troje službenika splitske gradske uprave i još sedam osoba.

Kako navodi Dalmatinski portal, terete se za zlouporabe te primanje i davanje mita, odnosno, malverzacije s građevinskim i uporabnim dozvolama za poslovne i stambene objekte u Splitu. Kotarac i službenici su privedeni prije dvije godine i neko vrijeme su čak proveli i u istražnom zatvoru. Inkriminacije su ostale iste.

image

Zvonko Kotarac 

Jakov Prkić/Cropix

Prvookrivljena je Lada Pocrnić Mladinić, nekada voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Splita, a drugookrivljena njezina kolegica, viša savjetnica za graditeljstvo Ljiljana Poletti Kopešić.

Terete ih da su od veljače 2017. do početka 2021. s arhitektom Emilom Šverkom, glavnim projektantom hotela "Amphora" na Žnjanu, arhitektom Nenom Kezićem, glavnim projektantom stambene zgrade na Žnjanu, na traženje Zvonka Kotarca, vlasnika hotela i zgrade i dugogodišnjeg prijatelja Pocrnić Mladinić te njegovog brata, voditelja izgradnje objekata, poduzeli radnje kojima su im protivno lokacijskim uvjetima omogućili spajanje u jednu funkcionalnu građevinu i turističku cjelinu, kao i izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža i smještajnih jedinica stambene zgrade i povećanje smještajnih kapaciteta hotela, čime su Kotarcu pribavili znatnu nepripadnu materijalnu korist.

image
Duje Klarić/Cropix

Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić terete se i da su od listopada 2016. do listopada 2019. s Borisom Mareljom, savjetnikom za graditeljstvo u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita i arhitektom Kezićem, na traženje Kotarca, protivno lokacijskim uvjetima, omogućili ishođenje građevinskih dozvola za izgradnju stambenih zgrada s više stambenih jedinica od dopuštenih i u podzemnim etažama, odnosno, da su poduzeli radnje s ciljem da investitoru protivno propisima omoguće izgradnju takvih građevina.

Tako je Kezić u projektima stambenih zgrada ucrtao veći broj stambenih jedinica od dopuštenih te je jedinice ucrtao i u podzemnim etažama, iako tamo nije bio dozvoljen smještaj stambenog prostora. Označio ih je kao poslovne prostore turističke namjene, a potom izdao izjave kojima je potvrdio da su projekti usklađeni s odredbama DPU-u i GUP-a te drugim propisima.

Na temelju takve dokumentacije Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić izdale su građevinske dozvole kojima su omogućile izgradnju 675 kvadrata stambenog prostora više od dopuštenog, kao i prodaju i stjecanje materijalne koristi od najmanje 2 milijuna eura.

Dalmatinski portal dalje navodi kako je predmet USKOK-ove optužnice je i gradnja stambene zgrade na Mejama poduzetnika Marija Jukića. Poletti Kopešić i arhitekt Neven Mladinić, suprug Lade Pocrnić Mladinić, terete se da su od travnja 2014. do prosinca 2018. postupali sukladno njegovom traženju da mu se omogući izgradnja objekta veće površine i katnosti od one dozvoljene GUP-om.

Mladinić je optužen da je protivno uvjetima GUP-a izradio projekt stambene zgrade više tri metra od dopuštene visine, a potom izdao izjavu o usklađenosti tog projekta s GUP-om i prostornim planom. Poletti Kopešić je na njegovo traženje izdala građevinsku dozvolu kojom je dopustila Jukiću da izgradi zgradu s bruto površinom većom za 422 kvadrata od dopuštene. Potom je izvršila tehnički pregled i na traženje Mladinića i Jukića izdala uporabnu dozvolu. Tako je Jukiću pribavila korist od najmanje 1,2 milijuna eura, za što joj je Mladinić obećao, a Jukić dao poklon, parfem vrijedan najmanje 700 kuna.

image
Joško Šupić/Cropix

U optužnici su i bivša HGS-ova gradska vijećnica Danijela Špalj, predstavnica trgovačkog centra Joker te Željko Smajić, inspektor zaštite od požara PU splitsko dalmatinske i nadzorni inženjer električnih instalacija. Poletti Kopešić i arhitekt Mladinić terete se da su na njeno traženje postupali s ciljem da se za poslovni prostor izda uporabna dozvola iako su znali da nije provedeno obavezno ispitivanje funkcionalnosti sustava dojave požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:46