StoryEditor
Splitkompleksan posao

Počinje sanacija garaža na Blatinama i Pujankama, doznali smo i koliko će trajati 14 milijuna kuna vrijedni radovi

17. siječnja 2020. - 19:15

Tvrtka “Split parking” raspisala je javni natječaj za izvođače radova, kao i obavijest o nadmetanju vezan uz sanaciju garaža u Šimićevoj ulici i na Pujankama.

Riječ je o radovima koji su zajedno vrijedni nešto manje od 14 milijuna kuna. Nijedan od dva projekta nije vezan uz financiranje iz fondova Europske unije, nego će sredstva osigurati sama gradska tvrtka.

Sanacija garaže u Ulici Antuna Branka Šimića 28a kompleksan je posao, koji je s uključenim PDV-om “težak” 9,12 milijuna kuna. Po izvedbenom građevinskom projektu sanacije, koji je izradio Institut IGH, jasno je vidljivo kako je u ovom trenutku garaža u lošem stanju. Fasada je korodirala, a od nje se odvajaju i komadi betona.

U istim gabaritima

Objekt je izgrađen 1983. godine i od tada je u kontinuiranoj uporabi. Riječ je o građevini izduženog oblika u smjeru sjeveroistok – jugozapad, tlocrtnih dimenzija 93,86 puta 32,66 metara. Garaža ima šest poluetaža, kao i dvije krovne parkirališne poluetaže te se sastoji od tri dilatacijske cjeline. Djelomično je ukopana sa sjeverne i zapadne strane i od okolnog tla odvojena je kanalom.

Ovim projektom sanacije ne mijenjaju se vanjski gabariti građevine, a ne utječe se ni negativno na nosivost ili stabilnost objekta.

Sanacija je nužna, zaključili su u Institutu IGH, tako će se produljiti vijek trajanja konstrukcije i omogućiti njezino sigurno i kvalitetno korištenje.

Zidovi u dobrom stanju

Nakon kompletne analize stanja garaža na Pujankama, a riječ je o garaži broj 1, Institut IGH zaključio je kako je ujednačenost kvalitete betona zidova vrlo dobra. Garaža je, kao i ona u Šimićevoj, izgrađena 1983. godine, izduženog je oblika u smjeru sjeveroistok – jugozapad, tlocrtnih dimenzija 85,30 metara puta 32,53 metra, koliko iznosi širina bez vanjskog stubišta, jednoetažna je i sastoji se od dvije dilatacijske cjeline.

Djelomično je ukopana na jugoistočnoj i jugozapadnoj strani. Sanacija će koštati 4,8 milijuna kuna s PDV-om.

Kako doznajemo, radovi bi trebali trajati pola godine u Šimićevoj, a garaža na Pujankama trebala bi zablistati već za pet mjeseci. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2022 18:21