StoryEditorOCM
Splitmili bože...

Pobuna u splitskim ‘staračkim‘ domovima, žalosno je u kojim uvjetima stanuju: ‘Digli su cijene, a sad još i ovo!‘

Piše Božidar Lončar
1. rujna 2023. - 09:56

Od lipnja do rujna kada se živa na termometru ne spušta ispod 30 imate dvije mogućnosti: more ili klima-uređaj. Oni koji rade, daleko žive ili jednostavno ne mogu ići na more često će reći onu staru hrvatsku izreku “blažen bio tko je izmislio klima-uređaj”.

Dio stanara domova za starije i nemoćne osobe na Zenti, u Vukovarskoj i na Hvaru nam govori kako je njihovo ljeto neizdrživo. Za njih nema “blaženog tko je izmislio klima-uređaj” jer je njihov “blaženi”, Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, uveo plaćanje korištenja klima-uređaja za dio korisnika županijskih domova. Od otprilike 680 korisnika domova, prema riječima ravnatelja Ivana Škaričića, njih 100 se nalaze u hotelskom dijelu domova i moraju plaćati usluge korištenja klima-uređaja, koje su sami kupili i ugradili.

U većini tih soba, prema riječima korisnika Ante Banovca, ugrađena je klima. Iako je ima u sobi, on klimu ne pali jer se njezino paljenje plaća dodatnih 15 eura mjesečno. Nešto što je do prvog svibnja bilo normalno, sada je postala privilegija.

Razlika u smještaju

– Plaćam jednokrevetnu sobu 529 eura. To je povećanje od 20 posto od prvog svibnja. Klima-uređaj bi bio nešto što nam po zakonu trebaju priuštiti, jer u pravilniku stoji da temperatura u sobama mora biti između 20 i 28 stupnjeva.

Riječ je o Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga temperatura u sobama i prostorijama iz 2021. godine.

Od prvog svibnja se naplaćuje korištenje klima-uređaja i hladnjaka. Svoje su nezadovoljstvo izrazili pismenim prigovorom.

– Ja sam ovdje u smještaju, nisam u najmu. Onda bih preuzeo troškove koji dolaze sa smještajem. Zato smo odlučili na poetičan način izraziti nezadovoljstvo. Primjedba je okačena za vikend i skinuta u ponedjeljak – kaže Banovac.

image

Ovo šaljivo i poetično upozorenje o uvjetima u Domu ostavila je jedna stanarka Doma za starije i nemoćne na Zenti za djelatnike i Upravu doma. Nakon uspješne ‘vikend-akcije’ natpis je skinut nakon što je Uprava stigla na posao

Privatna fotografija

Ravnatelj županijskih domova Ivan Škaričić ističe kako nije mjerio temperaturu u sobama, ali zna da je vruće. Odluku o plaćanju klima-uređaja je donijela Županija. Jedino je oni mogu ukinuti.

image

Ivan Škaričić

Paun Paunović/Cropix

– Korisnici koji koriste prvi stupanj usluge moraju plaćati klime. U gerijatrijskom dijelu, od drugog do četvrtog stupnja usluge korisnici ne moraju plaćati klimu i hladnjak. Izvan gerijatrijskog dijela se plaća korištenje klime, kao i u cijeloj županiji. Da su u stanu, morali bi plaćati struju.

 

A topla voda?

To nije jedini problem u domovima. Sa Zente stiže upozorenje kako nedostaje tople vode.

– Dižemo se u šest, doručak nam je u sedam. Bude nešto “sitno” tople vode do doručka. Kontaktirali smo Nastavni zavod.

Oni su nam rekli kako topla voda u slavinama ne smije biti ispod 50 stupnjeva i temperatura hladne vode iznad 20 stupnjeva radi razmnožavanja bakterija. Tada je već rečeno kako Dom mora pronaći rješenje za nedostatak tople vode i zaštitili nam zdravlje – kažu nam stanari.

Taj problem nije riješen od početka lipnja. Ravnatelj im odgovara kako su takvi slučajevi izuzeci, a ne pravilo.

– Kotlovnica radi u dvije smjene od 6 do 22 sata. Tijekom noći se potroše određene količine vode. Kad krene njega prije doručka, onda se vode više troši pa zafali. Nastavni zavod provodi periodična ispitivanja vode, makar pet puta godišnje radi legionele. Mi imamo u pravilu dobre nalaze, osim na punktovima gdje se voda ne troši. Sustav iz Vukovarske je iz 1968., cijevi su trule i podložne kvarovima – kaže ravnatelj.

Državni inspektorat nas je uputio na resorno ministarstvo, no ako je bilo prijava i budu izlazili na teren o tome će nas obavijestiti.

image

Zgrada doma na Zenti

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:38