StoryEditor
Splitčekamo još jednu godinu

Po šetnici na Firulama ponovno padaju stijene: novci za radove su spremni, ali sve zapinje jer netko već tri godine nije u stanju napraviti dokumentaciju?!

21. studenog 2019. - 12:30

Nije iznenađenje da su se odronile stijene na samoj granici Firula i Zente. Štoviše, bilo je pitanje dana, sata, minute…

Nakon što se sinoć, uslijed velikih oborina, nekoliko stotina kilograma teško kamenje otkotrljalo na šetnicu, jutro nakon odrona reagirala je komunalna služba na čelu s pročelnikom Damirom Orduljem.

- Gradska tvrtka "Splitska obala" uklonit će masivno kamenje sa šetnice, a naš će djelatnik, zajedno s predstavnikom tvrtke koja je specijalizirana za takve radove, pregledati teren i napraviti sve kako bi spriječili novi odron. Mi smo zaduženi za čišćenje šetnice, no pokos je u privatnom vlasništvu - napomenuo je šef komunale.

Kiša 'skrivila' novi odron na Firulama! Zaštitna mreža zadržala je velike gromade, no neke manje, ali vrlo opasne stijene ipak su se 'provukle' na šetalište

U proljeće ove godine i Stipe Čogelja, pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, potvrdio je da je dio na kojem se dogodio odron privatno vlasništvo, ali je dodao kako su Grad i inspekcija mogli dati nalog vlasniku nekretnine da sanira zemljište i napravi to o trošku vlasnika parcele. Naglasio je da je Banovinu u posljednje tri godine više puta upozorio na opasni odron te kazao da je sastanak svaki put rezultirao istim zaključkom – Grad Split treba izraditi potrebnu dokumentaciju za sanaciju koju je Županija spremna financirati.

- Grad nije izradio potrebnu dokumentaciju koju je Županija spremna financirati, a sanaciju možemo sufinancirati kroz kapitalne projekte koji su za to oformljeni - odgovorio je tada Čogelja.

Splićanka i njeno dijete na Firulama za dlaku izbjegli smrt: Ogromna stijena pala je samo dva metra od nas! A onda je neki momak stao tu snimati taj kamen i smijao se...

Kako bismo doznali u kojoj je danas fazi izrada projektne dokumentacije, trebamo pričekati odgovor Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima. No, nakon što se u travnju ove godine na istom mjestu odronilo kamenje, iz spomenute službe su najavili da je za ovu godinu planirana izrada projektne dokumentacije i ishođenje svih potrebnih dozvola, a 2020. izvođenje radova uređenja obalnog dijela Firula.

Speleološko društvo "Špiljar" još ovog proljeća je po nalogu Grada, 24. i 25. travnja ove godine očistilo pokos na punti kod POŠK-ova objekta te se postavila zaštitna mreža, kao privremeno rješenje do konačne sanacije, koja je, pokazalo se i sinoć, hitna i nužna.

Činjenica je da od listopada 2015. godine, kada se dogodio prvi odron velike stijene na toj lokaciji, do 2019. godine, osim postavljanja znakova upozorenja, Banovina nije napravila doslovno ništa kako bi sanirala opasan pokos koji je više puta ove godine zaprijetio pješacima.

Srećom, u međuvremenu nitko nije stradao, a kako je najavljeno u travnju, sanaciju dugogodišnje prijetnje od odrona na popularnoj splitskoj plaži možemo očekivati iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 15:37