StoryEditorOCM
SplitANKETA

Pitali smo Splićane što bi promijenili u životu da se ponovno rode. Svašta su rekli, a briljirala je jedna liječnica

Piše Petra Klarić
13. siječnja 2024. - 12:13

Da se ponovno rodite, što biste promijenili u svom životu? Odgovor na ovo pitanje filozofske naravi zahtijeva dozu samokritičnosti i dobar pogled unutar sebe samoga.  

Aktualno je ono na forumima diljem interneta, a odgovori su raznoliki – od onih koji kažu da ne bi promijenili ništa jer su ih sve životne situacije pretvorile u osobu koja su danas, do onih koji kažu da bi mijenjali zanimanje ili pak ne bi slušali što su roditelji i ostali članovi obitelji zacrtali za njih. 

Kako bismo saznali što o tom pitanju misle Splićani, otišli smo u šetnju sunčanim Bačvicama. Teško da ima bolje prilike za zahvalnost na onome što imamo, ali i introspekciju, od upijanja sunčevih zraka na popularnoj splitskoj šetnici uz more. 

“Kad bi se moga rodit na bilo kojem mistu, opet bi bira tebe i ovu ljubav istu”, kaže Splićanin Hari Rončević u jednoj od svojih popularnih pjesama, a što na isto pitanje kažu naši sugrađani, saznajte u nastavku. 

Vrlo sličan odgovor Harijevom imao je gospodin Leo, koji je, uživajući na toplom splitskom suncu, jednostavno odisao onim što Francuzi zovu “joie de vivre”, ili po naški – radošću življenja. 

– Ne bi minja ženu, ponovno bi nju tražija. Tražija san je dosta, naša san je i fala Bogu deset godin je mlaja od mene. Ecco! – priznao nam je gospodin Leo. 

image

Barba Leo bi mijenjao sve - osim one najvažnije!

SD

Nekonvencionalan odgovor dala nam je liječnica opće medicine i specijalistica logoterapije Danijela De Micheli Vitturi, koju smo brzinski uhvatili nakon što se okupala. 

– Da se danas ponovno rodim bila bih novorođenče, prema tome plakala bih i spavala i bila zahvalna, kao što sam i sada zahvalna svima onima koji su mi pomogli da do ovog trenutka budem to što jesam –  rekla nam je i oduševila nas odgovorom.

image

Liječnica Danijela zahvalna je ljudima koji su joj pomogli da bude ono što jest

SD

Nije gospođa Danijela jedina koja se jučer okupala na Bačama, nakon kupanjca smo “štopali” i poznatog splitskog povjesničara i kolumnistu Dragana Markovinu. On ne bi mijenjao puno toga, ali ipak postoji jedna stvar koju bi napravio drukčije. 

Malo bi više brinija o drugima...

– Ufff, pa iskreno, s obzirom na to da san ovde i upravo san izaša iz mora, vjerojatno ne bi ništa minja ovako na prvu. Mislin, možda bi malo više brinija o drugim ljudima – kazao nam je. 

image

Dragana Markovinu smo uhvatili zadovoljnog nakon kupanjca u siječnju

SD

Na istom tragu sa svojim je odgovorom bio i mladi Mijo. On bi, kaže, radio više dobrih djela. 

– Da se ponovno rodin radija bi manje ružnih stvari, a puno više lipih stvari. Nastoja bi šta više radit dobrih djela i pomaga bi potrebitima, a ne bi trošija svoju energiju na isprazne stvari – zaključio je mudro, unatoč tome što je mlađi od naših ostalih sugovornika. 

image

Mijo ne želi materijalne promjene

SD

Kad smo već kod mladih, baš oni su ti kojima zavidi gospođa Marija. Da se ponovno rodi ona bi se, kaže, malo drukčije postavila prema životu. 

– Što se tiče mladih, oni žive samo danas i nije ih briga za sutra i čak in se i divin zbog toga jer nisu opterećeni – priznala je.

image

Gospođa Marija pomalo i zavidi mladima...

SD

Filozof Francis Bacon kaže da je znanje moć, a s njim se slaže i naš galantni sugovornik Zoran koji kaže da bi, da se ponovno rodi, puno više čitao. 

– Više bih učio, više bih čitao, želio bih biti obrazovaniji i načitaniji. Mislim da je znanje sve u životu! – smatra Zoran.  

image

"Znanje je moć", kaže nam Zoran

SD

Neki bi jednostavno samo vratili vrijeme, jedna od njih je i gospođa Ljubica. Smatra da se u vrijeme njezine mladosti živjelo puno bolje. 

image

Ljubica se rado prisjeti svoje mladosti

Sd/

– Voljela bih da je opet ono što je bilo u mojoj mladosti, to je bilo jedno prekrasno, mirno i lijepo vrijeme – opisala nam je. 

Za kraj smo ostavili gospođu Mariju, koja kaže da bi voljela da nam svima bude bolje nego što nam je sada.

– Promijenila bih da nan svima bude bolje i da živimo bolje! – rekla nam je ona za kraj.

image

Gospođa Marija ima plemenite ciljeve

Sd/

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:01