StoryEditor
Splitakcija

Peristil osvanuo pod zelenom travom!

Piše PSD.
26. listopada 2015. - 12:43
Gotovo pedeset godina je prošlo od umjetničke intervencije koja je krajem šezdesetih obojila Peristil u crveno, a sada će pak Splićane u šetnji gradom dočekati njegovo zeleno izdanje.

Naime, na svježe montiranom travnjaku na najomiljenijem splitskom trgu upravo se odvija performans pod nazivom "Doručak na travi".

Organizatori događaja, Zeleni Dalmacije, ovime predstavljaju javnosti projekt Zelenog prstena koji je nastao u suradnji s komunalnom službom Parkovi i nasadi. Projekt je kreiran za potrebe Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita u cilju značajnijeg hortikulturnog poboljšanja zaštićenog UNESCO-vog prostora.

Gradovi imaju nekoliko stupnjeva veću temperaturu od ostalih prostora zbog takozvanog efekta toplinskih otoka, a Split nije iznimka, tvrde Zeleni.

- Kamen, asfalt i beton upijaju sunčevu energiju i generiraju visoke temperature. Naša urbana središta nisu spremna za ovaj po život opasan efekt. Jezgre gradova naročito su ugrožene budući u pravilu koncentriraju veliki broj stanovnika.

Split kao turistički grad preplavljen je posjetiteljima i građanima koji nemaju nikakvu zaštitu od temperaturnih anomalija.

Zbog toga smo prisiljeni stvarati zelene koridore i mrežu sjenovitih dijelova grada u kojima možemo naći spas i utočište – poručuju Zeleni Dalmacije.

PIŠE: M. MELVAN, FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 00:27