StoryEditorOCM
SplitNEŠTO OZBILJNO SMRDI

Pauk prijavio dvije gradske tvrtke za utaju poreza: ‘Porezna je uhvatila Al Caponea, a gdje neće Škilju iz Zagvozda!‘

Piše Ana Franić
3. veljače 2023. - 12:24

Martin Mladen Pauk, vijećnik Domovinskog pokreta na današnjoj je konferenciji za novinare iznio dokaze i prijavu o sumnjivim radnjama između gradskih tvrtki "Čistoća" i "Splitska obala" koju je nakon obraćanja novinarima odnio inspektoratu Porezne uprave.

- "Splitska obala" je prema vlastitom izvješću u 2022. godini uprihodila 286 tisuća eura za čišćenje plaža koje nemaju koncesionara i o kojima se posredno preko te tvrtke brine Grad Split. Budući da za čišćenje plaža "Splitska obala" nema sve potrebne strojeve, vozila i radnike, za taj posao angažira "Čistoću" koja po obavljenom poslu uredno fakturira i naplati odrađeno.

Međutim, iz dostupnih dokaza koje ću vam danas predočiti i komunikacije unutar "Čistoće", nedvojbeno je jasno kako od dolaska direktora Ivice Karoglana i direktora Marijana Ciprijana imamo do sad neviđen slučaj - da gradska tvrtka ("Čistoća") obavi posao, izda radne naloge radnicima, a potom ne fakturira i ne naplati taj posao dok "Splitska obala" uredno od Grada dobije sredstva za taj isti posao.

image
Duje Klarić/Cropix

Zbog takve do sada neviđene radnje te zbog ozbiljne sumnje zbog utaje poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost ovim putem hitno tražim porezni nadzor na temelju službenih mailova "Čistoće" iz kojih je razvidno da su usluge čišćenja i odvoza otpada izvršene na temelju radnih naloga, a da nikad nisu naplaćene.

Osim toga, na sjednici održanoj prošlog tjedna sam iznio ozbiljne sumnje o načinu dobavljanja radnog materijala za Karepovac, konkretno zemlje i jalovine. Iz nepoznatog razloga je "Čistoća" smanjila količine i onemogućila privatnim poduzetnicima da im dostavljaju zemlju za natkrivanje odlagališta koju im je naplaćivala pet kuna po toni, a s druge strane, nabavljaju materijal po skoro deset puta većim cijenama od druge tvrtke!

Možda najbolji dokaz je gradnja garaže na Lokvama i iskopi koji trenutno traju. Tvrtka "MP Beton" cijelo je vrijeme iskopanu zemlju vozila u "Cemex" gdje odlaganje košta oko 25 kuna po kubnom metru, dok je na Karepovcu navedenih pet kuna.

image
Ante Čizmić/Cropix

Osim što je odlaganje mnogo skuplje, skuplji je i prijevoz budući da je udaljenost tri puta veća. Na koncu sve to plaćaju građani Splita koji financiraju gradnju garaže pa tako i zemljane radove. Nakon moje reakcije na Gradskom vijeću, možete pogoditi - odjednom se ta zemlja može odlagati na Karepovac i nema nikakvih prepreka.

Pitam se pokušava li netko zamesti tragove svoje rabote? Postoji i treći problem - pitanje agencije za zapošljavanje "Dekra" kojoj je direktor "Čistoće" direktnom pogodbom omogućio posao koji je po zakonu trebao ići putem javne nabave zbog visine novčanog iznosa.

Prema našim saznanjima od 1. kolovoza 2022. do sad ta tvrtka "Čistoći" konstantno fakturira rad za približno 20 djelatnika, što prema prosječnim plaćama znači da se radi o iznosu koji debelo premašuje milijun kuna. Za svaki posao veći od 200.000 kuna potrebna je provedba javnog natječaja na Elektronskom oglasniku javne nabave.

Ova saznanja ćemo podrobno potkrijepiti dokazima na idućoj konferenciji na novinare ispred DORH-a. Budući da svakodnevno dobivam informacije o malverzacijama u gradskim tvrtkama i u samoj Banovini zahvaljujući hrabrim građanima i zaposlenicima, izgledno je kako ćemo često imati ovakve prijave i iznošenja dokaza.

image
Duje Klarić/Cropix

Svoje izvore nikad nisam odavao te svima jamčim stopostotnu anonimnost i zaštitu. Stoga pozivam sve Splićane da mi se bez zadrške obrate sa svim sumnjama i dokazima o nečasnom djelovanju dužnosnika i direktora gradskih tvrtki.

Zašto se nalazimo ispred Porezne uprave? Dobit ćete kompletnu prijavu, sve što ću uručiti njihovom sektoru za nadzor, tu je podrobno objašnjeno o kakvom se kršenju zakona radi.

image
Duje Klarić/Cropix

Definitivno je da postoji izvjesna rabota između gospodina Karoglana i gospodina Ciprijana koja na koncu rezultira utajom poreza i poreza na dodanu vrijednost, na što osnovano sumnjamo i što ćemo prijaviti Poreznoj upravi.

Postoje mnoge druge sumnje na djelovanje u "Čistoći", ali dok ne prikupimo sve dokaze nećemo ništa iznositi, nego ćemo vas opet pozvati. Ono što smo za sada sigurno je utaja poreza i poreza na dodanu vrijednost. Porezna uprava je uhvatila Al Caponea, a kamo li neće jednog Škilju iz Zagvozda - zaključio je Pauk konferenciju za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 04:35