StoryEditor
Splitslučaj zajčeva

Pametno za Split i Dalmaciju: Gradska vlast nam je ponudila djelomična rješenja pravdajući istima vlastitu lijenost i nedostatak kredibiliteta

25. veljače 2021. - 10:34
Kristina Vidan i Jakov Prkić, Pametno za Split i DalmacijuPametno za Split i Dalmacija

Najavljeni radovi u Zajčevoj ulici znak su lošeg upravljanja interesnih koalicija u proteklih dvanaest godina, a tijekom kojih je urbani razvoj grada postao privremeni eksperiment, smatraju Jakov Prkić i Kristina Vidan, vijećnici stranke Pametno za Split i Dalmaciju koji su se osvrnuli na infrastrukturni razvoj grada koji po njima, gradske vlasti svjesno koče.

- Dosadašnje vladajuće garniture, u sprezi sa Željkom Kerumom, težile su jedino napretku i razvoju svojih osobnih, obiteljskih i stranačkih interesa. Što se pak samog gradskog napretka tiče, posljednja vlast nam je ponudila jedino djelomična rješenja pravdajući istima vlastitu lijenost i nedostatak kredibiliteta.

Sjetimo se samo najpoznatijih primjera iz radionice aktualne vlasti: privremeni rotor, privremeni kolodvor, privremeni Žnjanski plato, privremeni smjer prometa preko Bačvica, privremenu Bračku ulicu, i odmah postaje jasno kako je vlast samu sebe doslovno shvatila kao privremenu uskraćujući građanima pravo dugoročnih i kvalitetnih rješenja. Najnoviji je slučaj Zajčeve ulice gdje ni četiri godine mandata gradskoj vlasti nisu bila dovoljne kako bi završila 130 metara ulice, do spajanja na Bušićevu - rekao je Prkić.

Da je projekt najavljivan kao da je u pripremi gradnja autoputa, a ne stotinjak metara četverotračne gradske prometnice, ironično će Kristina Vidan.

- Tek idući tjedan bi se trebao raspisati natječaj, ali ni ovaj put gradska vlast nije razočarala, pa su tako cijele četiri godine bile potrebne za ispregovarati da se ne ide u obnovu svih 130 metara nego samo 80 metara, do Puta Trstenika. Četiri trake su svedene na dvije dok će druge dvije, kako i u samoj dokumentaciji piše, biti privremeno pokrivene šljunkom - dodala je Vidan.

Vijećnici pametnog smatraju kako Split treba vlast koja će dati prednost planskom razvoju i javnom interesu.

- Urbani razvoj grada ne postoji, upravo zbog nakaradnih i privremenih rješenja kao i izostanka hrabrog i smislenog upravljanja. u odnosu na ovaj trgovački iz trokuta koalicijskih partnera Kerum - HDZ – SDP- zaključio je Jakov Prkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 20:34