StoryEditorOCM
SplitBradata aukcija

Padale su stotine muških brada za splitsku Ligu protiv raka, dr. Vrdoljak oduševljen: ‘S vama se može pobijediti sve!‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
2. prosinca 2023. - 16:17

A ne, ne nije to više zafrkancija dobrih prijatelja koji su prije sedam godina u splitskom Paradoxu napravili prvu Bradatu aukciju i pod razmišljanjem "padaj brado, padaj brku" 20-ici hrabrih pionira u humanitarnoj akciji podarili novi izgled. Na jučerašnjem happeningu u Planu B na splitskim Gripama bilo je više od stotine muškaraca koji su svoje brke i brade žrtvovali za viši cilj.

Ne ovo definitivno nije više zafrkancija, ovo je već projekt velike vrijednosti koji je svoju inačicu po splitskom modelu prošlu subotu imao i u Vinkovcima. Za one koji ne znaju tek podsjetnik, aukcijom se prikupljaju novčana sredstva, točnije licitira se brk ili brada kandidata za brijanje, a prikupljeni novac se donira Županijskoj Ligi protiv raka Split. Postala je ovo prevažna edukativna priča o bitnosti preventivnih pregleda i brizi za zdravlje. S ciljem prevencije malignih oboljenja kod muškaraca.

A još ako je u nju upleten nevjerojatni adrenalin, to svemu daje posebni papar. I zato je trebalo u subotu biti na platou na Gripama podno Platoa B, i naježiti se od glave do pete dok se 40 trkača amatera pripremalo za Bradatu pivsku milju. A dok su oni zauzimali start, ritam su im dali bikeri, bilo ih je barem stotinu koji su ih zvukovima upaljenih motora nabrijavali tuta forza. I u podne krenuše prvo trkači na milju trke koja je na svakih 400 metara imala zaustavljanje na štandu s pivom. A za njima odoše na Karusel bradate vožnje s mudima i bajkeri u koloni koja je dobrih minutu i pol izlazila na glavnu cestu. A što reći, show, fantazija, podržavanje, sloga...

image
Sasa Buric/Cropix

- Brate naježija san se cili, ovo je ludilo, još kako su ih napalili bajkeri... Savršeno, koja atmosfera, koja ekipa, ludnica... - redali su se komentari.

Ne znaš di bi

Jest, ludnica, ne znaš gdje ćeš prije, do štandova s mudantama Galeba, do bedževa, jajopera, na pivu, na sendvič, dobru mjuzu... U Planu B se sve zavrtjelo od mladosti, kakav savršeni kontrast od južine koja je pala na grad. Plan B se puni, evo ga, već je dupkom pun, na pultu barberi iz Splita, s njima i kolege iz cijele Hrvatske i inozemstva. Čujemo da su pale brade i ekipi iz Trija gušt koja je svoje odradila i već krenula dalje, na nastup. Gledamo fotke, pišemo Dundu da nam nalikuje na D‘Artagnana s brcima koje je ostavio za uspomenu. Muškarci se na barberskim sjedalicama mijenjaju kao na pokretnoj traci. Mnoge će žene danas biti bolje volje.

- Naježija sam se i ja, puca me adrenalin, i uvijek je tako, evo i za ovu sedmu godinu naše aukcije. Sve ide po planu, adrenalin me drži, eksplozija, trčim dalje - priča nam jedan od dva organizatora Marko Sučić.

image
Sasa Buric/Cropix

Evo nam i drugog, Siniše Šunje, zvat ćemo ga barba Šunje kako ga je proglasio Luka Kanaet, ovogodišnji rekorder aukcije. Luki je, priznao nam je, i prve godine zasuzilo oko i ovu treću mu je srce zaigralo od emocija, od sudjelovanja u višem cilju jedne dobre podmarjanske priče. Aukciji je pridonio prodajom nogometnih dresova, a u subotu ih je pojačao kroz još dva, jednog s potpisom Marka Livaje i drugog momčadi Hajduka. A znate što je najbolji dio priče, taj o stvaranju čvrstih veza, spone prijateljstva koja ruši sve gluparije ovoga svijeta.

- Ovo je moj barba Šunje, a ovo je moj Emir sa Grbavice- kaže nam Luka razdragano.

Barba Šunje onaj drugi dio poluge alfa i omega nam priča kako se jako radije što je bradata svoju ekstenziju dobila i u Vinkovcima. A namjera im je širenje po Hrvatskoj, po drugim gradovima, možda i u Beogradu, Sarajevu... Kao jačanje svijesti, želji za edukacijom, brizi o zdravlju... Širenje je to priče započete na prijateljskoj zeki-peki koja je, kaže Šunje krenula zapravo iz ničega. I postala nešto bitno.

- Ne mogu vjerovati dokle smo došli. Ali što je najvažnije stvorili smo poučnu priču, povezali smo ljude, i idemo dalje, idemo šire – veli Šunje.

Brat Emir

A tko je drugi Lukin brat? Brat Emikoji je pod Marjanom već treću godinu, i tu je kao naš, i tu ima toliko puno prijatelja među Bradatima i nebradatima da kada dođe ne zna kome bi se prije javio. Emir je gostujući sarajevski barber koji je oduševljen konceptom Bradate aukcije i nada se da će dogodine doći i u njegov grad. Upravo njemu se brat mu Luka i predao u ruke.

image
Sasa Buric/Cropix

U Planu B trešti Highway to Hell, ljudi se smiju, pričaju plešu, nazdravljaju. U tom trenu jedan od najboljih hrvatskih onkologa dr. Eduard Vrdoljak iz splitskog KBC-a poručuje:

- Čujemo s razglasa Highway to Hell. Ja bi prije rekao da je ovo Highway to Heaven. Kada čovjek uđe u ovaj prostor, osjeća se kao da je ušao uz raj. Prvenstveno zbog vas. Zbog Siniše i Marka, i vas svih ostalih kao treće karike. S vama se može pobijediti sve, s vama s možemo boriti protiv raka – poručio je dr. Vrdoljak.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:19