StoryEditorOCM
Splitsve će se raskopat

‘Pa gdje ovo ima?‘ Splićani u nevjerici gledaju na što sliči plato poznate plaže. Bit će i gore, kreće veliki zahvat...

Piše Ana Pivčević
17. siječnja 2024. - 11:52

Šetači na Bačvicama neugodno su se iznenadili kada su vidjeli kako je saniran plato uz samu plažu prema Željezničaru. 

- Pa gdje ovo ima? Kako su ovo betonirali ili kako ove radove nazvati? - pita se Splićanka koja nas je upozorila na ovo.

Provjerili smo o čemu je riječ, a odgovor nam je dao Miroslav Delić, direktor "Vodovoda i kanalizacije". 

- Trenutno se na toj lokaciji izvode radovi u sklopu jednog od projekata u sklopu Aglomeracije Split -Solin i to projekt "Optimalizacija sustava južnog sliva grada Splita".

image
Saša Burić/Cropix

Trenutni radovi se odnose na sondiranje postojećih cjevovoda kako bi se temeljem toga napravio izvedbeni projekt odnosno novi cjevovod za crpnu stanicu Katalinića brig. Radove izvode izabrani izvođači te je lokacija riješena na privremeni način jer bi u veljači izvođači trebali krenuti sa radovima odnosno iskopima - objasnio nam je direktor Delić. 

image

Miroslav Delić, direktor "Vodovoda i kanalizacije"

Saša Burić/Cropix

Podsjetimo, riječ je o jednom od najvećih projekata "ViK-a" u sklopu aglomeracije Split-Solin koji je ‘težak‘ 52,2 milijuna eura, a izvođači su Strabag i Pomgrad inženjering. 

U sklopu projekta sanirat će se i postojeća crpna stanica Katalinića brig odnosno zamijeniti oprema te izgraditi nova crpna stanica za precrpljivanje otpadnih voda u pravcu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Stupe.

Postojeća crpna stanica će se zadržati za potrebe rasterećivanja viška oborinskih voda putem podmorskog ispusta. Nova crpna stanica Katalinića brig će precrpljivati otpadne vode u pravcu crpne stanice Trstenik, a ona prema crpnoj stanici Duilovo, koja dalje precrpljuje prema crpnoj stanici Šine.

image
Saša Burić/Cropix

Sve otpadne vode iz crpne stanice CS Šine tlačnim cjevovodima odvode se do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Stupe odakle se kopnenom i podmorskom dionicom dugačkog podmorskog ispusta ispuštaju u more Bračkog kanala.

Planirani rok dovršetka radova cijelog projekta je 33 mjeseca, a direktor "ViK-a" Miroslav Delić nam je objasnio što se tiče Bačvica da će se dinamika radova prilagoditi ljetnoj sezoni s obzirom na to da je riječ o omiljenom kupalištu Splićana i gostiju. 

Svakako, građani će se morati strpiti kako bi nam svima u konačnici bilo bolje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:03