StoryEditorOCM
SplitSVE OSTAJE U OBITELJI

Ovo ima samo kod nas: Kerumovu nećaku će o koncesiji za Bene odlučivati - Kerumov šura

21. listopada 2017. - 09:59
vijece_sjednica1-170717.JPG

Saša Horvat, brat Kerumove supruge Fani, trebao bi u ponedjeljak na sjednici Županijske skupštine biti potvrđen kao predstavnik vladajuće koalicije HDZ-HGS u Stručnom tijelu za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru.
Jasno je to iz dokumenata koji će se naći na vijećničkim klupama u kojima se, među ostalim, navode i imena još trojice sigurnih članova tijela koje će na osnovu donesenog Pravilnika odlučivati o budućim upraviteljima srednjodalmatinskih plaža.

Nije nevažno spomenuti kako je Horvat i sam bio nositelj koncesije za marjansku uvalu Bene u vrijeme kada je Željko Kerum bio gradonačelnik, da bi konačno tvrtkom "Uvala Bene", koja još uvijek ima sjedište u trgovačkom centru "Joker", od sredine 2015. godine upravljao Tomislav Režić, još jedan viđeni HGS-ovac.

Priča o poslovno-obiteljskoj mreži čije krakove nije lako rasplesti tako je dobila novi nastavak, nakon što je ovog ljeta Stručno povjerenstvo Ministarstva mora, nakon obavljenog upravnog nadzora, naložilo novom starom predsjedniku Županijske skupštine Petroslavu Sapunaru da zbog povrede propisane procedure poništi odluku kojom je svom sinu, Kerumovu nećaku, omogućio upravljanje plažom Bene na idućih 15 godina.

Tom slučaju prethodio je skandal oko Zlatnog rata, zbog kojeg je "glavom" platio bivši župan Zlatko Ževrnja nakon što je poništen izbor novog upravitelja slavnom plažom na Braču, a treći, posljednji, slučaj iz mandata HDZ-a i HGS-a je plaža Kašjuni, jer je Upravni sud u Splitu nedavno, nakon dvije godine, poništio njihovu odluku da se ta uvala dodijeli tvrtki "Dolis inženjering" bliskoj vladajućoj opciji.

– Budući da je riječ o korištenju pomorskog dobra bez pravne osnove, uvala Bene sada je pod nadzorom Carinske uprave, a prethodna koncesija ostaje na snazi – tvrdio nam je Stipe Čogelja, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Pokušali smo doznati detalje, ali iz Ministarstva financija jasno su nam poručili kako Carinska uprava nema tih informacija, ne znaju tko obavlja naplatu koncesijske naknade, tko trenutačno upravlja tim marjanskim kupalištem, kao ni koji iznosi su u pitanju. Posljednji podatak koji imaju u svom Registru koncesija jest da je zadnji valjani ugovor istekao 31. siječnja ove godine.

Konačno, nakon višetjednog iščekivanja odgovora, pročelnik Čogelja priznaje da taj podatak nemaju ni u Županiji.

– Naknada će se naplatiti od tvrtke koja koristi trenutno koncesiju, a što će se utvrditi inspekcijskim nadzorom, pretpostavljam da se radi o tvrtki "Uvala Bene". Sukladno uputama Ministarstva, neće se ponavljati natječaj, nego se ponovno vrši odabir najpovoljnijeg ponuditelja. Naime, Ministarstvo mora traži da odluka, nakon što je predloži Stručno tijelo za ocjenu ponuda, ide u Ministarstvo zaštite okoliša na prethodnu suglasnost pa potom na Županijsku skupštinu – poručuje Čogelja.

Rezultat dugovječne koalicije HDZ-HGS je tako sljedeći – od tvrtke "Uvala Bene", koja plažu i restoran trenutačno koristi bez valjanog ugovora, a vodi je Kerumov čovjek Tomislav Režić, Županija će pokušati naplatiti koncesijsku naknadu za ovu godinu. Zatim će brat Kerumove supruge ocjenjivati ponudu tvrtke "National", koja je u vlasništvu Sapunarova sina, koji je ujedno i Kerumov nećak.

Tvrtka "National", koja bi Benama trebala upravljati idućih 15 godina, nema zaposlenih i prihoda, u 2016. godini je prijavila poslovnu neaktivnost, ali sjedište joj je također na poznatoj adresi, Put Brodarice 6, odnosno u sklopu centra "Joker".

Bertolino iz 'Pokreta otoka' u upraviteljskoj komisiji

Uz Sašu Horvata u ime vladajućih, za stalne članove Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije, predloženi su Ivica Čikotić iz Lučke kapetanije, Domagoj Lažeta kao predstavnik davatelja koncesije koji posjeduje važeći certifikat u području javne nabave, te Marko Bertolino u ime udruge "Pokret otoka", registrirane za poslove vezane uz pomorsko-prometnu tematiku.

U Stručnom tijelu naći će se i po jedan član, ovisno o predmetu, koji će predstavljati priobalne gradove i općine, zatim predstavnik oporbenih županijskih vijećnika, te stručnjak iz Ministarstva financija koji će iskoristiti svoje zakonsko pravo kako bi pratio izdavanje budućih koncesija. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:31