StoryEditorOCM
Splitpozitiva na najjače

Ovakvog prostora nema nigdje; predstavljen originalan projekt za posebne Splićane velikog srca: Ovo je veliki iskorak...

Piše split sd
7. ožujka 2024. - 13:27

U Centru za dnevni boravak "Firule", Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", održana je danas konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt "Cava alba", otvaranje prve galerije suvenira u centru Splita u kojoj će biti izložene rukotvorine osoba s invaliditetom. Bila bi to prva takva galerija u Hrvatskoj koja ima za cilj uključiti u zajednicu što veći broj osoba s intelektualnim poteškoćama i javnosti prezentirati njihove originalne rukotvorine.

image
Grad Split/Facebook

Predstavljajući projekt ravnateljica "Juraja Bonačija" Snježana Čotić zahvalila se na svesrdnoj podršci Gradu Splitu, kao i privatnim donatorima Davoru i Niki Paić (građevinski radovi), potom Matku Trebotiću koji je donirao dio svojih grafika te arhitektu Damiru Raki koji je osmislio prostor galerije u kojem će štićenici izrađivati i prodavati suvenire.

Grad Split je Centru "Juraj Bonači" ustupio prostor od 25 metara kvadratnih površine u Križevoj ulici.

- Ideja je tinjala godinama. Galeriju smo zamislili kao specifičan prostor za rad i izlaganje predmeta naših štićenika i osoba sa invaliditetom, posebni ljudi sa skrivenim talentima. Bit će to proizvodi koji će "pričati priču", vrlo originalni i posebni. Galerija je i dodatni korak prema većoj međusobnoj  solidarnosti - kazala je ravnateljica Čotić dodavši kako je cilj galeriju-suvenirnicu otvoriti na dan nebeskog patrona grada sv. Duje.

image
Grad Split/Facebook

Zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić nije krio oduševljenje projektom "Cava alba".

- Činimo veliku i plemenitu stvar te smo izuzetno ponosni projektom. Riječ je o jednom velikom humanom, civilizacijskom iskoraku gdje pružamo podršku našim sugrađanima, osobama sa invaliditetom, da pokažu svijetu svoje talente i vještine - istaknuo je, među ostalim, zamjenik Kuzmanić.

Arhitekt Rako naveo je kako se radi o projektu nevjerojatno pozitivne energije, dok je donatorica Paić izrazila ponos zbog sudjelovanja u projektu.

- Svaki donirani euro je vrijedan. Svatko može pomoći. Kap po kap i eto nas do mora dobrote - navela je Paić.

Akcija prikupljanja potrebnih 60 tisuća eura za uređenje galerije pokrenuta je upravo danas. U akciji se može sudjelovati uplatom priloga na račun Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" (IBAN: HR3823900011100017987, HPB, s naznakom ‘za uređenje suvenirnice‘).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:40