StoryEditorOCM
SplitKAKVA SJAJNA EKIPA

Ova splitska gimnazija je tvornica genijalaca; ‘pomeli‘ su sve na državnoj maturi. Predstavljamo najbolje od najboljih

Piše Lucija Vujnović
7. kolovoza 2023. - 20:15

Budući studenti napokon mogu malo odahnuti budući da se upisi uglavnom privode kraju, rezultati državne mature su već odavno objavljeni kao i konačne rang-liste upisa na fakultete. 

Među rezultatima državne mature osobito se istaknula jedna splitska gimnazija, a riječ je o V. gimnaziji "Vladmir Nazor". Učenici "Nazora" sve su "pomeli". Šestero njih dobilo je po četiri odlične ocjene, dok je troje učenika dobilo po čak pet odličnih ocjena.

Mnoštvo je sjajnih rezultata u svim nastavnim predmetima, ali posebno veseli podatak da je, od ukupnog broja maturanata (140), njih devedeset i jedno (91) dobilo odličnu ocjenu iz hrvatskoga jezika! - potvrdila je ravnateljica škole Ankica Kovač

Eli Domazet briljirala je u obaveznim predmetima s odličnim ocjenama, a iz matematike je ostvarila 100-postotni rezultat. 

- Zadovoljna sam svojim rezultatima. S obzirom na to da sam planirala upisat nešto na PMF-u u Zagrebu, nisam se previše trudila dobiti najbolje rezultate jer sam znala da ću sigurno upasti. Zbog toga mi nije bilo ni stresno, ni pisanje, ni spremanje ispita - rekla je. 

image
Jakov Prkić/Cropix

Odličnu je ocjenu dobila i iz izbornog predmeta kemije, a inače je redovita natjecateljica na državnim natjecanjima iz kemije. Ove je godine osvojila 4. mjesto, a na državnom natjecanju u Varaždinu bila je i članica ženskog pjevačkog zbora koji je ove godine osvojio 2. mjesto (srebrnu plaketu). 

- U našoj školi nas već na nastavi dovoljno pripremaju za maturu. Za hrvatski i engleski jezik sam riješila nekoliko starih ispita s prijašnjih godina, a za matematiku sam išla na pripreme, iako mislim da nije bilo toliko ni potrebno.

Od izbornih predmeta sam odabrala biologiju i fiziku, izašla sam na ispit da vidim ‘di sam i šta sam‘. Kemiju nisam dodatno pripremala jer sam bila na natjecanjima. Mislim da je našim profesorima bitno da svaki učenik postigne želljene rezutlatet i da upišu što žele, pa se i dosta trude oko nas - objasnila je Eli. 

Osim nje, po četiri odlične ocjene iz ovog državnog ispita ostavili su i učenici: Ivana Mihanović (hrvatski jezik, matematika, biologija, kemija), Nikola Parlov (engleski jezik, matematika, kemija, fizika), Ana Pauk (hrvatski jezik, engleski jezik, matematika, kemija), Paula Voloder (hrvatski jezik, matematika, biologija, kemija), te Rebeka Zanne (hrvatski jezik, engleski jezik, matematika, kemija)

Troje učenika dobilo je po čak pet odličnih ocjena. Jedan od njih je i Filip Pavić koji je iz obaveznih predmeta dobio sve petice, te također i iz izbornih predmeta - kemije i fizike. 

- Nisam imao nikakvu posebnu metodu priprema jer sam znao da se sjećam većine gradiva koje smo prolazili tijekom prethodne četiri godine. Počeo sam se intenzivno pripremati negdje oko početka svibnja, kad sam bio gotov s većinom školskih obveza. Uzeo bih bilježnice koje sam koristio, flomasterima označio najbitnije i s vremena na vrijeme to proletio.

image
Jakov Prkić/Cropix

Nije mi bilo preteško spremati se jer sam morao dobro napisati samo matematiku i fiziku, tako da sam imao i više nego dovoljno vremena. Hrvatski i engleski mogao sam potpuno zanemariti. Stresa nije bilo, znao sam da sam da sam dao sve od sebe, izašao sam na ispit, pa što dragi Bog da. Na kraju je ispalo skroz dobro! - objasnio je opušteni Filip koji planira upisati ???

Osim njega, pet odličnih ocjena iz hrvatskog, engleskog, matematike, biologije i kemije ostvarila je i Mia Lučin

- Ja sam jako zadovoljna rezultatima. Stresa nije uopće bilo, imala sam osjećaj da pišem obični test u školi, a atmosfera u učionici bila je ugodna kad sam rješavala ovaj ispit. Počela sam se prirpemati u 5. mjesec tako što sam rješavala puno starih matura i zadataka iz skripti. Slušala sam i online PMF prirpeme iz matematike, kemije i biologije koje su mi stvarno dobro došle za ponoviti cijelo gradivo

Josip Bartulović također je ostvario isti rezultat iz istih predmeta kao i Mia (hrvatski jezik, engleski jezik, matematika, biologija, kemija), a kaže kako se ni on nije dodatno pripremao.

image

 

 

Jakov Prkić/Cropix

- Nisam pohađao nikakve pripreme izvan škole već su nam profesori u školi držali pripreme iz većine predmeta i to mi je bilo sasvim dovoljno. Samostalno sam se pripremao ovisno o predmeti, a naintenzivnije sam učio nekoliko tjedana prije svakog ispita. Želim naglasiti kako smatram da je najvažnije sve četiri godine biti ustrajan i raditi redovito jer nikakve pripreme u nekoliko mjeseci ne mogu nadoknaditi četiri godine kontinuiranoga rada - poručio je.

- Zahvalan sam profesorima jer su nas poticati i usadili su nam dosta znanja stoga se ne bojim za svoje daljnje obrazovanje jer mislim da imamo jako dobre temelje. 

A ni njemu pisanje ispita državne mature nije bilo stresno. 

- Tijekom mature nisam bio pod stresom iako smo tijekom srednjoškolskog obrazovanja često slušali kako je to strašno. Bivši maturanti, sadašnji studenti, rekli su nam da se ne moramo bojati i poslušao sam savjet.

Prilikom pisanja ispita bio sam opušten, a pomogla mi je i činjenica da sam često išao na natjecanja i već sam bio upoznat s tim formatom rješavanja ispita te sam bio spreman i na vremensko ograničenje i ostalo. Zadovoljan sam rezultatima mature jer su pokazali da se trud isplatio i da nije bio uzaludan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:55